Projekti

Nacionalni mesec skupnega branja 2021

Od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 10. oktobra poteka skupno branje knjig v šolski knjižnici.

17. septembra bodo prvošolci prejeli slikanico pisatelja Miroslava Košute in ilustratorke Suzi Bricelj Ponikalnice. Uganke z rimo in soljo,ki jo je podarilo Društvo Bralne značke – ZPMS s pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in sponzorjev (Hofer in SVIZ Slovenije). Tako smo prvošolce povabili k branju. Tega dne se je začelo tekmovanje za osvojitev priznanj Bralna značka.

Oktober – Mednarodni mesec šolskih knjižnic

Pravljice in ljudske povesti po svetu

V tem mesecu bodo potekale različne aktivnosti v šolski knjižnici. Srečali se bomo s čarobnim svetom pravljic, pravljičnimi junaki različnih držav po svetu. Pravljice so se prenašale iz mnogih generacij in nas učijo o človekovih vrednotah in kulturi. Spoznavali bomo zgodbe in kulture različnih držav po svetu.

Rastem s knjigo – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu

V tem šolskem letu nadaljujemo s projektom, kjer učenci 7. razreda obiščejo Knjižnico Lenart, spoznajo njeno ureditev, aktivnosti, ki jim nudi knjižnica ter povabilo v članstvo knjižnice. Uradni začetek projekta »Rastem s knjigo SŠ 2021« v šolskem letu 2021/2022 je 2. november 2021. Za osnovnošolce je bila izbrana knjiga pisatelja Vinka Möderndorferja Jaz sem Andrej, z ilustracijami Jureta Engelsbergerja, Založba Mladinska knjiga. To knjigo prejmejo vsi sedmošolci. Če obisk knjižnice ne bo mogoč, bomo projekt izpeljali v šoli s pomočjo Knjižnice Lenart.

Brati gore

V tem letu bomo sodelovali v projektu "Brati gore" in brali alpsko literaturo ter pripravili razstavo knjig z alpsko tematiko.

Noč knjige 2022 – svetovni dan knjige in avtorskih pravic - 23. april

Tudi v tem šolskem letu bodo potekale različne aktivnosti v šolski knjižnici ali pa v času dejavnosti kulturnega dne. Sodelovali bomo z Amnesty International Slovenije.

Razstave v knjižnici

V šolski knjižnici in občasno tudi v avli 2. nadstropja bodo različne razstave ob pomembnih obletnicah literarnih ustvarjalcev ter izdelki učencev, ki bodo nastali ob projektih v knjižnici in bibliopedagoških urah.

Nacionalni mesec skupnega branja 2021 in Berimo skupaj

Pridružujemo se projektu, ki bo potekal v znamenju medgeneracijskega branja. Vljudno vabljeni k sodelovanju. Več informacij najdete tukaj.