Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo

MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO 2022/2023

Ob mednarodnem dnevu strpnosti, ki je bil 16. 11. 2022, je naša šola z vrtcem sodelovala v projektu Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo 2022/2023, ki ga je razpisal Izobraževalni center EKSENA.

Namen projekta je bil, da ozaveščamo pomen strpnosti in izpostavimo problematiko nestrpnosti ter da skozi aktivnosti spodbujamo prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje in sodelovanje.

Mednarodni dan strpnosti nas spodbuja k preseganju okvirjev naših človeških slabosti in obenem usmerja k jasni opredelitvi za dobre odnose v družbi. To je še posebej pomembno na ravni šole, saj je ena najpomembnejših nalog izobraževanja vzgajati za odgovorno varovanje svobode in vzpostavitev strpnega, miroljubnega sožitja ter medsebojnega spoštovanja. Strpnost pa izkazujemo vsak dan do sočloveka že s prijazno besedo, prijaznim pogledom, iskrenim nasmeškom.

V tednu od 14. do 18. 11. 2022 smo tako izvedli izobraževalno – ustvarjalne delavnice na temo: LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE. Otroci so skozi projekt spoznali, da je strpnost medsebojno spoštovanje, kjer spoštujemo drug drugega, kljub temu da smo si različni. Na delavnici smo se najprej pogovarjali o strpnosti in nestrpnosti ter prebrali pravljico na to temo. Zatem smo otrokom dali priložnost, da skozi lastno likovno in literarno ustvarjanje in izražanje še bolj ozavestijo pomen strpnosti. Z izdelki sodelujemo tudi na likovno - literarnem natečaju.

Koordinatorica projekta: Jesenja Kovačič

Fotografije