Naše štorklje

Naše štorklje

ponedeljek, 14. 6. 2021, 12:04, objavil Smiljan Bačani

Štorklja je prijateljica kmeta! Pri starosti 3 - 4 tednov je njihova lakota največja. Takrat potrebuje mladič 1,5 kg hrane na dan, odrasla pa zase 0,5 kg. V tem obdobju torej par z dvema mladičema v gnezdu dnevno nalovi 4 kg pretežno miši in voluharjev, ki so glavna hrana štorkelj!

avtor fotografije: Dušan Šipek

Naše štorklje

torek, 8. 6. 2021, 20:27, objavil Smiljan Bačani

No, pa jih imamo! Družinica štorkelj se je povečala za vsaj dva mladička. Največja nevarnost jim preti od drugih odraslih štorkelj, zato starša budno pazita gnezdo. Naj jim bo sreča naklonjena.

avtor fotografije: Dušan Šipek

Naše štorklje

torek, 25. 5. 2021, 18:13, objavil Smiljan Bačani

Štorklja gnezdi pri dobrih ljudeh.

Letošnja pomlad je razmeroma hladna in deževna, kar bo vplivalo tudi na gnezdenje. Zaradi aktualnega vremena je malo hrane, zato lahko starša izvržeta kakšnega mladiča iz gnezda. Verjamem, da s težavno odločitvijo presodita, kateremu mladiču ne bosta dala priložnosti. Tako zagotovita dovolj hrane za preostale. Bolje je vzrediti manj, pa bolj krepke mladiče. Tako si tudi povečata verjetnost lastnega preživetja.

V naravi je tako, da preživijo samo tisti, ki so se sposobni prilagajati.

Naše štorklje (še vedno samo dve)

ponedeljek, 10. 5. 2021, 10:13, objavil Smiljan Bačani

Bela štorklja je eden največjih letečih ptičev v Sloveniji. Razpon kril je do 200 cm. Med letom drži vrat iztegnjen, nogi pa štrlita izza repa.

Dolžina je do 110 cm. Na tleh hodi počasi, kadar stika za plenom zna pospešiti.

Teža ne preseže 4,5 kg. Prehranjuje se zgolj s hrano živalskega izvora: z velikimi žuželkami, malimi sesalci, plazilci, dvoživkami, ribami, deževniki in mladimi pticami.

Vir fotografije: DOPPS

Štorklje v Benediktu

sreda, 21. 4. 2021, 11:40, objavil Smiljan Bačani

Kdo je zanesljiv pokazatelj pomladi?

Med drugim so to naše štorklje. Najprej se na gnezdu pojavi samec – štrk, kasneje se mu pridruži samica.

Tudi naši, benediški štorklji že privabljata naše poglede. Dinamika dogajanja je kar velika. Štorklji obnavljata gnezdo, iščeta hrano, se parita, verjetno samica že vali jajca (greje s svojo temperaturo).

Nekateri naši učenci letos sledijo in opazujejo naši štorklji. Beležimo si podatke, na osnovi katerih bomo naredili seminarsko nalogo.