Arhiv novic in obvestil

Šolsko leto 2022/2023

Pustni torek

četrtek, 23. 2. 2023, 8:25, objavila Vanja Trstenjak

Pustni torek, 21.2.2023, je na OŠ Benedikt potekal v duhu igrivosti, rajanja in norčij. Popestrile so ga številne izvirne pustne šeme. Prvi dve šolski uri so učenci od 1. do 5. razreda ustvarjali različne maske in se zabavali ob pustnih pesmicah, učenci od 6. do 9. razreda pa so si izdelovali skupinske maske. Po sladkanju s krofi, smo se vsi skupaj odpravili na povorko po Benediktu, kateri se je priključil tudi vrtec. Odganjali smo zimo in klicali pomlad. Pustno rajanje smo nadaljevali v šolski avli. Komisija je nagradila najbolj izvirne maske, pohvale za kreativnost in iznajdljivost pa si zaslužijo vsi učenci in učenke.

Vodja tehniškega dne:
Aleksander Veronik in Vanja Trstenjak

Fotografije

Planinski krožek

torek, 21. 2. 2023, 7:45, objavila Melita Kramberger

V nedeljo, 19. 2. 2023, smo se mladi planinci iz OŠ Benedikt in OŠ Sveta Trojica podali na planinski pohod po Šentiljski planinski poti. Zbralo se nas je okoli 60. Prehodili smo del Šentiljske poti od Ceršaka do Sladkega Vrha. Pot nas je vodila mimo zapuščene karavle do rokava reke Mure in po gozdni poti na Beli vrh, od koder smo imeli lep razgled na zasnežene Koralpe. Nato smo se spustili do Broda na Muri in od tam po ravninskem delu do Sladkega Vrha. Žal si nismo smeli ogledati tovarne papirja Paloma, ker imajo del tovarne v prenovi in ni primerna za oglede. Med potjo nazaj smo se ustavili v Methansovi domačiji, kjer nam je lastnik pokazal svojo veliko zbirko starih predmetov, fosilov in umetniških slik.

Preživeli smo prijetno nedeljo. Hvala vsem, ki so pripomogli k izvedbi pohoda.

Melita Kramberger, mentorica planinskega krožka

Fotografije

Učenci OŠ Benedikt sodelovali pri osvojitvi Guinnessovega rekorda za največji spletni kviz na svetu

nedelja, 19. 2. 2023, 13:30, objavila Renata Klemenčič

V četrtek, 16. 2. 2023 sta A1 Slovenija in zavod Varni internet organizirala vseslovenski spletni kviz, v katerem so z namenom osvojitve Guinnessovega rekorda za največji spletni kviz na svetu sodelovali tudi naši učenci. Kviz, ki ga je vodil Sašo Stare, je trajal 60 minut, udeležil pa se ga je tudi uradni sodnik GUINNESS WORLD RECORDS™ Richard Stenning.

V spletnem kvizu je sodelovalo več kot 20000 slovenskih osnovnošolcev iz več kot 200 osnovnih šol. Kviz je potekal tako, da so učenci preko mobilnega telefona, tablice ali šolskega računalnika odgovarjali na vprašanja, ki jih je voditelj kviza postavljal v živo. Učenci, ki so odgovorili na vseh 32 vprašanj o varni rabi interneta, so pripomogli k osvojitvi svetovnega rekorda. Takih učencev je bilo več kot 15000. Prejšnji rekord pa je bil nekaj čez 7000 udeležencev.

Veseli smo, da je v kvizu sodelovalo tudi 55 naših učencev od 4. do 9. razreda, ki so se odločili, da bodo v kvizu sodelovali. Nanje smo zelo ponosni in jim čestitamo za njihov dosežek. Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki ste pripomogli k izvedbi kviza.

Fotografije

PREDSTAVITVE SREDNJIH ŠOL V OŠ BENEDIKT

petek, 27. 1. 2023, 13:30, objavila Renata Klemenčič

PREDSTAVITVE SREDNJIH ŠOL V OŠ BENEDIKT

V prostorih Osnovne šole Benedikt smo v sredo, 25. januarja 2023, od 16. do 18. ure organizirali predstavitev srednjih šol v obliki tržnice. Sodelovalo je 24 srednjih šol podravske in pomurske regije, ki so se odzvale na naše povabilo ter ena šola iz savinjske regije, ki so se odzvale na naše povabilo. Predstavljale so svoje programe in vsebine, ki jih ponujajo dijakom. Dogodka se je udeležilo veliko učencev tretje triade, ki so lahko skupaj s starši oz. skrbniki pridobili veliko informacij s področja karierne orientacije. Zelo veseli smo bili, da se je dogodka aktivno udeležilo veliko naših nekdanjih učencev, ki so predstavljali srednje šole, ki jih sedaj obiskujejo. Našim učencem so skupaj s profesorji lahko posredovali veliko informacij o srednješolskih programih, ki so jih izbrali za svoje nadaljnje izobraževanje. Ob organizaciji dogodka smo naleteli na veliko pozitivnih odzivov tako s strani srednjih šol kot tudi s strani otrok in staršev. Zato upamo, da bomo takšne dogodke v prihodnjih šolskih letih lahko še večkrat organizirali. Zahvaljujemo se vsem, ki ste pomagali pri izvedbi dogodka.

TEHNIŠKI DAN: OTROŠKI PARLAMENT

četrtek, 26. 1. 2023, 12:20, objavila Jesenja Kovačič

V sredo, 25. 1. 2023, smo za učence od 1. do 9. razreda izvedli tehniški dan z naslovom »Otroški parlament«. Rdeča nit vseh aktivnosti je bila povezana z osrednjo temo »Duševno zdravje otrok in mladih«.

Prvo šolsko uro smo si vsi učenci in učitelji ogledali predstavo Društva za boljši svet v športni dvorani.

2. in 3. šolsko uro so učenci v razredih spoznavali kaj je duševno zdravje, ugotavljali kakšno je stanje le-tega na šoli ter iskali ideje za spremembe oz. aktivnosti, ki bi jih lahko izvedli za izboljšanje duševnega zdravja. Po posameznih razredih so se lotevali različnih tem:

1. razred: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG: PREHRANJUJTE SE ZDRAVO

2. razred: HIGIENA ZDRAVJA (osebna higiena)

3. razred: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG – SPANJE

4. razred: SPROSTITVENE DEJAVNOSTI – POČNITE STVARI, KI VAS VESELIJO

5. razred: TELESNA AKTIVNOST

6. razred: MEDSEBOJNI ODNOSI – DRUŽENJE Z OSEBAMI, KI DOBRO VPLIVAJO NA VAŠE POČUTJE

7. razred: SPROSTITVENE TEHNIKE

8. razred: SKRB ZASE - SPREJMITE SAMEGA SEBE

9. razred: SKRB ZASE - GOVORITE O SVOJIH ČUSTVIH

4. in 5. uro je potekalo zasedanje šolskega otroškega parlamenta v športni dvorani. Učenci vseh razredov so predstavili, kaj so počeli pretekli uri. Mihel Maj Leva in Filip Ogrinc, ki sta zraven predsednika šolske vlade Tima Katana, vodila program, sta predstavnike ministrstev spodbujala k debati in jim zastavljala različna vprašanja. Učence je nagovoril tudi g. podžupan Igor Barton.

Komisija za sklepe, ki so jo sestavljali Tian Turudić, Enej Huber, Vanja Trstenjak in Renata Klemenčič, je zapisala naslednje sklepe zasedanja:

1) Zdrava prehrana je temelj našega zdravja. Jedli bomo 5 obrokov na dan. Jedli bomo veliko sadja in zelenjave in čim manj sladkarij in drugih sladkih, slanih in mastnih jedi.

2) Z osebno higieno izkazujemo sebe in krepimo odpornost proti boleznim. Za osebno higieno bomo skrbeli tako, da:

- si bomo redno umivali telo, zobe, noge in roke,

- si bomo redno in natančno po predpisanih navodilih umivali roke,

- si bomo redno umivali in česali lase,

- bomo skrbeli za čistočo oblačil in obutve.

3) Spanje pomembno vpliva na naše razpoloženje, počutje, zbranost, spomin, telesno pripravljenost, učenje in zdravje. Šolarji bomo skrbeli za dobro spanje tako, da bomo vsak dan spali od 9 do 11 ur.

4) Prostočasne aktivnosti, kot so ukvarjanje s športom, glasbo, plesom, druženje s prijatelji dobro vplivajo na naše duševno zdravje. Izbrati si moramo takšne hobije, ki nas zabavajo. Pomembno je, da si vzamemo čas zase in si čas primerno načrtujemo in razporedimo.

5) Osebe, ki so telesno aktivne, se boljše počutijo. Ni pomembno, da si vrhunski športnik, ampak da si telesno aktiven glede na svoje zmožnosti. Telesna aktivnost zmanjšuje možnost pojava depresije in drugih bolezni ter krepi naš imunski sistem. Telesno aktivni moramo biti vsi – ne glede na starost.

6) Na naše dobro počutje zelo dobro vplivajo pristni prijateljski odnosi. Virtualna prijateljstva to zagotovo niso. Prijateljstvo mora biti obojestransko. Pri prijateljstvu je pomembno zaupanje in to, da ga znaš poslušati in se lahko obrne nate, ko si v stiski.

7) Sprostitvene tehnike pomagajo zmanjševati stres ter izboljšujejo psihično in fizično zdravje. Pomagajo nam pri obvladovanju jeze.

Sklenili smo, da se bomo preizkusili v različnih sprostitvenih tehnikah, kot so na primer čuječnost, mišična sprostitev in tehnike dihanja. Lahko se sprostimo tudi ob različnih aktivnih prostočasnih aktivnostih.

8) Pomembno je, da znamo sami sebe sprejeti, takšne kot smo in se imeti radi v svojem telesu. Pomembno je, da znamo sprejeti tudi svoje pomanjkljivosti ter jih poskušati izboljšati.

9) Vsakodnevno nas spremljajo čustva veselja, sreče, straha in jeze. Pomembno je, da se o čustvih pogovarjamo in jih znamo izražati na primeren način. Pomembno je, če se soočimo s svojimi strahovi, se znamo postaviti zase, saj s tem postanemo bolj samozavestni.

Izvolili smo tudi predstavnike, ki nas bodo zastopali na medobčinskem otroškem parlamentu, ki bo 10. 3. 2023 v Lenartu.

Izvoljeni so bili: Uroš Mitrović, Alen Huber, Tinkara Hajnc, Lan Kaučič, Maša Vidovič, Tim Katan in Zala Zagoranski.

Vodji tehniškega dne:
Valerija Kebrič, Jesenja Kovačič

Fotografije

ŠOLSKO TEKMOVANJE S KEMIJE

torek, 24. 1. 2023, 13:40, objavila Barbara Waldhütter

16. januarja 2023 je na šoli potekalo območno tekmovanje s kemije, ki se ga je udeležilo 10 osmošolcev in 12 devetošolcev. Na regijsko tekmovanje, ki bo 25. marca 2023 v Mariboru, sta se uvrstili Tinkara Hajnc iz 8. razreda in Maša Vidovič iz 9. razreda. Obema tekmovalkama iskrene čestitke za odličen rezultat.

Mentorica Barbara Waldhütter

Vabilo na predstavitev srednjih šol

petek, 20. 1. 2023, 9:15, objavila Renata Klemenčič

V sredo, 25. 1. 2023, bo od 16. do 18. ure v prostorih Osnovne šole Benedikt v obliki tržnice potekala predstavitev srednjih šol, ki so se odzvale na naše povabilo k sodelovanju. Predstavilo se bo več kot 20 srednjih šol iz podravske in pomurske regije, ki vam bodo posredovale informacije o njihovih izobraževalnih programih in poklicih, za katere dijake izobražujejo.

Dogodek je namenjen učencem 7., 8. in 9. razreda in njihovim staršem oz. skrbnikom. Če je le mogoče, se naj učenci dogodka udeležijo v spremstvu staršev oz. skrbnikov ali druge odrasle osebe. Tako za učence kot za njihove starše oz. skrbnike je to priložnost, da pridobijo informacije o poklicih in izobraževalnih programih, ki so na voljo v našem izobraževalnem sistemu. Vljudno vabljeni, da se dogodka udeležite.

Zimski športni dan

ponedeljek, 16. 1. 2023, 16:10, objavila Irena Kos

V petek, 27.1.2023, bo zimski športni dan. Učenci od 5. – 9. razreda imajo smučanje ( Areh ) in drsanje (Ledna dvorana MB ).

Smučarji se boste prijavili v šoli ali na št. 040 327 429 ( Irena ). Cena karte 15€ ( za učence pobiram denar v šoli ), cena avtobusa ( okrog 8 € ) je odvisna od števila prijavljenih na avtobusu. Pobiram na avtobusu.

Odhod na Areh ob 8.00 izpred parkirišča pri Petelinovi kleti.

Drsalci: odhod je ob 9.00 izpred Petelinove kleti. V šolo pridejo učenci ob 8.20 in imajo eno uro aktivnosti v razredih.

Drsalci se, prosim, primerno oblecite. Obvezne so rokavice.

Cena avtobusa bo odvisna od števila prijavljenih.

Cena drsanja: 2,5€

Cena drsalk: 2,3€

Plačilo drsalcev bo na položnicah.

Vabilo

sreda, 11. 1. 2023, 18:10, objavila Romana Slana

V torek, 17. 1. 2023, bo v OŠ Benedikt ob 17. uri roditeljski sestanek.

V jedilnici OŠ Benedikt je v sodelovanju s Fundacijo Prizma organizirano predavanje za starše/skrbnike učencev od 6. do 9. razreda z naslovom Lažje načrtovanje kariere otrok.

Starši/skrbniki učencev od 1. do 5. razreda imajo oddelčne sestanke v učilnicah oddelka.

Vabljeni.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved
ravnatelj

Kulturni dan

petek, 23. 12. 2022, 12:25, objavil Darjan Kocmut

Pozdravljeni,

sporočam vam, da bomo v sredo, 4. 1. 2023, izvedli kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda.

Odpravili se bomo v Maribor, kjer si bomo ogledali predstavo v SNG Maribor.

Učenci 8. in 9. razredov bodo pred ogledom gledališke predstave obiskali Karierno središče Maribor, ki deluje v okviru Zavoda RS za zaposlovanje. Tam jim bodo predstavili njihovo delovanje in možnost individualnega obiska in svetovanja pri odločanju za izbiro poklica oz. srednje šole. Učenci 9. razredov morajo biti v Kariernem središču ob 9.00, učenci 8. razredov pa ob 9.40. Ostali učenci si bodo v tem času ogledali nekaj znamenitosti Maribora.

Učenci 9. razredov pridejo v šolo ob 8.10, v jedilnici prevzamejo malico, ob 8.20 sledi odhod avtobusa s parkirišča pri Petelinu.

Ostali učenci (od 6. do 8. razreda) pridejo v šolo ob 8.20, pomalicajo v matičnih razredih, ob 9.00 pa sledi odhod avtobusov s parkirišča pri Petelinu.

Predviden prihod nazaj v Benedikt je med 13.15 in 13.30. Prosim, da morebitne odjave kosil uredite najkasneje do 3. 1. 2023.

Cena vstopnice za ogled predstave je 7 EUR, cena prevoza pa približno 5,6 EUR na osebo. Stroški bodo obračunani pri položnici za prehrano.

S spoštovanjem,
Darjan Kocmut, prof.

Tekmovanje iz Zgodovine

četrtek, 22. 12. 2022, 13:15, objavil Sandi Veronik

Spoštovani starši oz. skrbniki.

V torek, 6.12. 2022, je na naši šoli potekalo tekmovanje iz znanja zgodovine za 8. in 9. razrede. Tekmovanja se je udeležilo 12 učencev. Bronasto priznanje iz znanja zgodovine je dosegla Tinkara Hajnc.

Iskrene čestitke za dosežen uspeh!

Aleksander Veronik
Vodja tekmovanja na šoli

OBVESTILO

ponedeljek, 19. 12. 2022, 13:30, objavila Romana Slana

Spoštovani starši oz. skrbniki.

V petek, 23. 12. 2022, bo v OŠ Benedikt potekal kulturni dan.

Prosimo vas, da učiteljice od 1. do 5. razreda obvestite, če bo vaš otrok na ta dan po kulturnem dnevu v OPB.

Za učence vozače bo po izvedbi kulturnega dne odpeljal avtobus ob 13.20 (krožna vožnja). Za učence, ki bodo v OPB, pa bo avtobus odpeljal krožno vožnjo ob 15.15.

Hvala za razumevanje.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved
ravnatelj

Tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje

ponedeljek, 19. 12. 2022, 13:10, objavila Mihaela Ruhitel

V torek, 29. 11. 2022, je potekalo šolsko tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje za učence 8. in 9. razreda. Tekmovalo je 6 učenk. Bronasto priznanje so prejele naslednje učenke: Hana Muršak (8. a), Živa Čeplak in Nadja Purgaj (9. b).

Vsem prejemnicam priznanj iskrene čestitke.

Hana Muršak in Živa Čeplak sta se uvrstili na regijsko tekmovanje, ki bo 17. 1. 2023 na OŠ Pesnica.

Želimo jima veliko ustvarjalnega pisanja.

Mihaela Ruhitel
Organizator šolskega tekmovanja.

Šolsko tekmovanje iz Angleščine

četrtek, 15. 12. 2022, 14:10, objavila Mojca Ketiš

V torek, 22.11.2022, je na šoli potekalo šolsko tekmovanje iz angleščine.

Udeležilo se ga je osem učencev iz 8. in trinajst učencev iz 9.razreda.

Pet devetošolcev prejme bronasto priznanje.

Iskrene čestitke za dosežen uspeh!

Mojca Ketiš
vodja tekmovanja na šoli

Šolsko tekmovanje iz razvedrilne matematike

sreda, 14. 12. 2022, 10:12, objavila Romana Slana

V sredo, 30. 11. 2022, je potekalo šolsko tekmovanje iz razvedrilne matematike.

V 5. razredu se je tekmovanja udeležilo 14 tekmovalcev.

V 6. razredu se je tekmovanja udeležilo 5 tekmovalcev.

V 7. razredu se je tekmovanja udeležilo 6 tekmovalcev.

V 8. razredu se je tekmovanja udeležilo 9 tekmovalcev.

V 9. razredu se je tekmovanja udeležilo 7 tekmovalcev.

Priznanja prejmejo Jakob Mihael Hajnc, Eva Gorišek, Vid Barton, Anže Miklavc in Tinkara Hajnc.

Vsem nagrajencem iskreno čestitava.

Romana Slana in Jelka Pulko
organizatorici tekmovanja

sreda, 7. 12. 2022, 7:51, objavila Andreja Štancer

Video

LES IN IGRIVA ARHITEKTURA NA OŠ BENEDIKTU

četrtek, 1. 12. 2022, 13:05, objavila Suzana Bohar Zelko

V sredo 30. 11. 2022, so učenci 4., 5. in 6. razredov imeli obisk študentov arhitekture, krajinske krajine in urbanizma. Našim učencem so predstavili aktivni program Igriva arhitektura, ki učence osnovnih in srednjih šol izobražuje o prostoru, arhitekturi in oblikovanju na področju vse Slovenije. Prostor in arhitektura nas obdajata vse življenje, dajeta okvir vsem našim dejavnostim. Zato ni nikoli prezgodaj za ozaveščanje in izobraževanje o pomenu kakovostno grajenega prostora.

Leta 2013 je bil projekt Igriva arhitektura nagrajen s Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, ki je ena najpomembnejših stanovskih nagrad v Sloveniji.

Izkušeni študentje, so svoje znanje in izkušnje delili tudi z nami. Naši učenci pa so v delavnicah zelo uživali.

Najprej so slišali ogromno zanimivosti o lesu, nato so iz lesnih ploščic izdelovali konstrukcije, ki so rasle v višine in prestajale različne obremenitve. Naši učenci so zgradili prave stolpnice.

Nato so 4. razredi izdelali ptičje gnezdilnice ter jih zelo lepo pobarvali. 5. in 6. razredi so izdelovali male stolčke, ki so jih sestavili in nato žebljičili. Stolčke so lično pobarvali in jih bodo imeli v svojih učilnicah.

Na koncu so učenci pred šolskimi vrati iz desk sestavili most, ki je bil tako trden, da so ga lahko preplezali v celoti.

Dan je bil zelo zanimiv in poučen, nekaj utrinkov pa si lahko pogledate v fotogaleriji.

Zapisala: Suzana Bohar Zelko

Fotografije

ZAHVALA - Praznični bazar

petek, 25. 11. 2022, 8:40, objavili Antonija Zorko in Nataša Golob

V torek, 22. 11. 2022, smo v jedilnici in v avli prvega nadstropja organizirali praznični bazar Osnovne šole Benedikt.

Ob 17.00 so si starši z otroki ogledali kratek program v Športni dvorani Benedikt.

Sledile so govorilne ure, obenem pa so si starši s svojimi otroki ogledali razstavljene izdelke učencev, ki so jih pripravili na naravoslovnem dnevu v petek, 18. 11. 2022.

Uživali so ob ogledu čudovitih izdelkov. Izbrali so si izdelke, ki so jim bili všeč, obenem pa darovali prostovoljne prispevke v škatlo, ki je bila nastavljena pri izhodu šole.

Prostovoljni prispevki so namenjeni Šolskemu skladu Vrtca in OŠ Benedikt za nadstandarne dejavnosti.

V četrtek, 24. 12. 2023, so tudi vzgojitelji in otroci iz vrtca svoje starše in skrbnike povabili, da skupaj vstopijo v praznični čas, ki je pred nami.

Najprej so vstopili v miškino deželo in si ogledali lutkovno predstavo MIŠKA ŽELI PRIJATELJA, ki jo je pripravila lutkovna skupina vzgojiteljic našega vrtca.

Po predstavi so bili povabljeni še na PRAZNIČNI BAZAR, ki je potekal na prostem pred kulturnim domom. Izbrali so lahko čudovite izdelke vzgojiteljev in otrok s katerimi si polepšajo dom ali pa prižgejo iskrico v otroških očeh, se pogreli s toplim čajem in posladkali s prazničnimi piškoti.

Za izdelke so darovali prostovoljne prispevke za Šolski sklad in tako poskrbeli, da bo nekaj otrok lahko spet nasmejanih in srečnih.

Velika zahvala je namenjena vam, starši in skrbniki, ki ste se z otroki udeležili bazarja in s tem svoje otroke spodbudili k dobrodelnosti.

Prav tako pa se zahvaljujemo vsem zaposlenim na šoli in v vrtcu, ki so prav tako prispevali svoj delež k skupnemu znesku in k pripravi bazarja.

SKUPAJ SMO TAKO ZA ŠOLSKI SKLAD ZBRALI OKOLI 2500 EVR

Zapisali: Antonija Zorko, Nataša Golob

fotografije

Regijsko planinsko tekmovanje Mladina in gore na Osnovni šoli Benedikt

ponedeljek, 21. 11. 2022, 6:45, objavila Melita Kramberger

V soboto, 19.11., je na OŠ Benedikt potekalo 33. regijsko planinsko tekmovanje Mladina in gore. Tekmovalo je 11 ekip iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ II Murska Sobota, OŠ Karla Destovnika - Kajuha Šoštanj, OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Rače, OŠ Starše, OŠ Dušana Flisa Hoče, OŠ Puconci in OŠ Benedikt. Iz naše šole so tekmovali učenci Ema Golob, Tai David Perko, Gal Lebreht, Luka Tavželj, Žiga Ploj in Matic Polanec. Po pozdravu in kratkem kulturnem programu, kjer nam je na harmoniko zaigral učenec Lan Lebreht, vsi prisotni pa smo zapeli še Kekčevo pesem, so učenci šli v učilnice. Imeli so 45 minut časa, da so pokazali svoje znanje in odgovorili na 30 vprašanj iz različnih področij (zgodovina planinstva, orientacija, geografija,...). Sledila je malica in pohod do Svetih Treh Kraljev, kjer smo si ogledali tudi notranjost cerkve in staro trto. Ob 13. 15 je sledila razglasitev rezultatov. Največ točk sta zbrali ekipi iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in OŠ Dušana Flisa Hoče in se uvrstili na državno tekmovanje. Tudi naši učenci so se dobro izkazali.

Velik hvala g. Dragu Lipiču, predsedniku Planinskega društva Hakl, ki je bil ob OŠ Benedikt, glavni organizator srečanja. Hvala tudi g. ravnatelju Aljoši Bradaču, ga. Urški Petek iz Planinskega društva Kamnik, hišniku g. Matjažu Gapu in učiteljicam, ki so pomagale pri izvedbi tekmovanja.

Na spodnji povezavi si lahko pogledate nekaj utrinkov s tekmovanja:
https://photos.app.goo.gl/Ca2Hyxq2zNPAv7vL6

Zapisala Melita Kramberger, mentorica planinskega krožka

Šola v naravi 4. in 5.dan

petek, 18. 11. 2022, 11:30, objavila Renata Klemenčič

Naš dan se je danes na srečo začel brez jutranje telovadbe, zato smo se lahko zbudili malce pozneje. Po zajtrku smo seveda s spremstvom učiteljev šli na orientacijski pohod, pri čemer smo si pomagali z zemljevidi. S skupnimi močmi smo ga uspešno opravili v predvidenem času. Z nami je bil tudi gospod ravnatelj. Po malici smo imeli lokostrelstvo. Izkazali smo se več kot odlično. Ob 13.uri je sledilo kosilo, ki je bilo odlično kot vedno. Po prostem času smo se razdelili v dve skupini, v katerih smo se seznanili s transportom ponesrečenca ter z imobilizacijo in obvezami. Po večerji je sledilo še medsebojno druženje, ki je bilo za nas kot pika na i te šole v naravi. Nekateri so igrali igro kan-jam, drugi športne igre, tretji pa plesali. Skupaj pa smo ob ognju pekli hrenovke in se pomenili o najpomembnejših temah dneva. Zadnji dan pa se bomo povzpeli po plezalni steni ter se za vsak slučaj učili vozle, ki so pomembni za varnost pri plezanju, da ne pademo dol. Po kosilu pa se polnih lepih spominov in vtisov vračamo nazaj v Benedikt.

Zapisala: Lana Gornik Koler

fotografije

Šola v naravi 3.dan

četrtek, 17. 11. 2022, 13:15, objavila Renata Klemenčič

Tretji dan naše šole v naravi smo se zjutraj dobro najedli ter imeli krajši pogovor o mednarodnem dnevu strpnosti na temo »Lepa beseda lepo mesto najde«. Sledile so dopoldanske aktivnosti po programu. Učenci 8. a so morali najprej napisati in zaigrati zgodbe o pikih ter ugrizih, ki so jih potem predstavili in se seznanili s prvo pomočjo ob teh situacijah. Učenci 8. b pa smo imeli predavanje o bivanju v gozdu in bivakih ter se potem v gozdu preizkusili pri postavljanju le-teh. Po malici so se skupine zamenjale. Po kosilu smo izdelovali izdelke za praznični bazar. Nato se je 8. a preizkusil v pripravi ognjišča ter se seznanil s termičnimi poškodbami, 8. b pa je krenil na pohod proti avstrijski meji. Proti koncu dneva smo se ponovno vsi srečali na večerji, po kateri smo še dokončali izdelke za bazar in se igrali različne družabne igre.

Tian Turudić, Domen Klobasa in Lan Lebreht

fotografije

Šola v naravi 2.dan

četrtek, 17. 11. 2022, 13:12, objavila Renata Klemenčič

Dan smo pričeli že zgodaj s telovadbo. Po jutranji telovadbi smo se odpravili na okusen zajtrk. Nato smo se po krajšem odmoru odpravili na nordijsko hojo in se naučili tehniko oživljanja. Menjavali smo se po razredih. Po dopoldanskih dejavnostih smo imeli kosilo in nato krajši počitek. Potem so nekateri pisali geografsko tekmovanje, ostali pa so odšli na igrišče ter igrali namizni tenis, nogomet in košarko. Sledile so popoldanske aktivnosti. Prva skupina je imela aktivnosti na temo transporta ponesrečencev, druga pa rane in krvavitve. Po teh dejavnostih smo imeli počitek in večerjo, nato pa smo imeli večerne dejavnosti, in sicer socializacijske igre in kan jam oz. metanje frizbijev v tarče. Dan zaključujemo z druženjem in pripravljanjem za počitek.

Žiga Ploj, Mario Vrečič, Uroš Mitrović

fotografije

ŠOLSKI PLES

sreda, 16. 11. 2022, 11:15, objavila Jesenja Kovačič

Pred jesenskimi počitnicami, v četrtek, 27. 10. 2022, so prostovoljci iz 9. razreda organizirali šolski ples na temo Halloweena oziroma noči čarovnic. Ples je potekal za učence od 6. do 9. razreda. Ker zbiramo pokrovčke za dobrodelne namene, je vstopnina na ples znašala najmanj 10 plastičnih pokrovčkov. Zbrali smo jih kar za dve veliki vreči.

Za zabavo je bilo dobro poskrbljeno. Organizirane so bile razne igre in skupinski plesi, izbrana pa je bila tudi najboljša maska. Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj.

fotografije

Vabilo na božični bazar

sreda, 16. 11. 2022, 9:20, objavil Aljoša Bradač

Šola v naravi 1.dan

torek, 15. 11. 2022, 10:00, objavila Renata Klemenčič

Osmošolci vas želimo obvestiti, da smo varno in srečno prispeli na naš cilj. Prispeli smo ob 10.30 in pomalicali ter začeli dan z navodili naših gostiteljev. Nadaljevali smo s športnimi in socializacijskimi igrami. Po okusnem kosilu smo imeli nekaj prostega časa. Potem smo nadaljevali s predavanji in se sami preizkusili v izdelavi ognja. Druga skupina se je sprehodila do avstrijsko-slovenske meje. Zraven tega, da niso samo uživali ob razgledu, pa so še pobrali smeti na poti in svoj delež prispevali k čisti naravi. Po vseh dejavnostih, ki smo jih učenci opisali z besedama: ZANIMIVO in ŽIVLJENJSKO, je sledila večerja. Dan smo zaključili s sproščujočim nočnim sprehodom. Sedaj, ko to pišemo, pa se družimo in se pripravljamo na ure spanja.

UŽIVAMO!!
Lan Lebreht, Lana Gornik Koler ter Matic Polanec

fotografije

Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane

ponedeljek, 14. 11. 2022, 11:10, objavila Sabrina Barbarič

Naravoslovni dan

ponedeljek, 14. 11. 2022, 10:25, objavila Sabrina Barbarič

18. 11. 2022 bo naravoslovni dan za učence OŠ Benedikt.

Razdeljen bo v dva dela. V prvem delu bodo učenci skupaj s strokovnimi delavci izpeljali Tradicionalni slovenski zajtrk, v drugem delu pa se bodo lotili izdelovanja izdelkov za BOŽIČNI BAZAR.

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 18. 11. 2022, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki ga že več let pripravljamo tudi kot ekološkega.

  • Vsi učenci pridejo v šolo ob 8.00 in gredo v matične učilnice.
  • Ob 8.00 uri imajo tradicionalni slovenski zajtrk učenci od 1. do 5. razreda.
  • Ob 8.30 uri imajo tradicionalni slovenski zajtrk učenci od 6. do 9. razreda.
Od 9.25 učenci skupaj z učitelji pripravijo material za izdelavo vnaprej dogovorjenih izdelkov. Učenci lahko naredijo lasten načrt in tudi sami poskrbijo za pripomočke.

Izdelovanja se lotijo sodelovalno. Končne izdelke bodo ponudili obiskovalcem BOŽIČNEGA BAZARJA, ki bo 22. 11. 2022 od 17.00 dalje.

Dan zaključimo ob 12.55.

Želimo si veliko ustvarjalnega duha. Tako bomo vstopili v praznični december še lepše.

Koordinarice dneva: Marjana Zorko, Danica Časar, Andreja Štancer, Sabrina Barbarič

Namenitev dela dohodnine za šolski sklad

četrtek, 10. 11. 2022, 11:25, objavil Aljoša Bradač

V Osnovni šoli in vrtcu Benedikt že veliko let deluje Šolski sklad. Njegov glavni namen je omogočiti vsem našim otrokom v vrtcu in šoli različne nadstandardne dejavnosti. V preteklih letih smo tako sofinancirali šole v naravi, vrtec v naravi, plavalne tečaje, obiske predstav, izvedbo delavnic in drugo. Staršem oz. skrbnikom nadstandardne dejavnosti pogosto predstavljajo večji finančni zalogaj, zato je vsaka finančna pomoč za zmanjšanje stroškov zelo dobrodošla.

Sredstva za Šolski sklad zbiramo s prostovoljnimi prispevki na različnih prireditvah (Dan šole, praznični bazar, srečelov, zbiranje starega papirja...) ter s prispevki podjetij in posameznikov, ločeno od ostalih financ šole.

Še posebej vas želimo obvestiti, da je Šolski sklad Osnovne šole Benedikt za koledarsko leto 2022 uvrščen tudi na seznam za namenitev dela dohodnine za donacije. Vsi davčni zavezanci lahko do 1% dohodnine namenite kateri od organizacij, ki se nahajajo na seznamu za donacijo dela dohodnine. Če tega ne storite, ta znesek ostane državi. Za šolski sklad lahko namenite do 0,3%, ostalo pa lahko tudi drugim organizacijam. Če ta del dohodnine namenite Šolskemu skladu OŠ Benedikt, s tem nimate nobenih stroškov, lahko pa pripomorete k boljšemu finančnemu stanju Šolskega sklada. S tem boste prispevali k zmanjšanju stroškov nadstandardnih dejavnosti za vse otroke, ki obiskujejo vrtec in Osnovno šolo Benedikt.

Zato Vas vabimo, da izpolnite priložen obrazec ZAHTEVA za namenitev dela dohodnine za donacije in zapišete, kolikšen del boste namenili Šolskemu skladu Osnovne šole Benedikt (0,1%; 0,2% ali 0,3%). Tiskano različico obrazca lahko dvignete v tajništvu šole ali pri razrednikih oz. vzgojiteljih vašega otroka. Obrazec izpolnjen v tiskani obliki vrnete v tajništvo šole ali razrednikom oz. vzgojiteljem. Lahko pa donacijo tudi sami uredite elektronsko na portalu e-davki, kjer v brskalniku poiščete Javni vzgojno-izobraževalni zavod Osnovna šola Benedikt in označite, kolikšen del dohodnine boste namenili Šolskemu skladu.

Več o tem si lahko prebere na povezavi: E-davki namenitev dohodnine za donacije

Otroci vrtca in šole vam bodo za vašo donacijo neizmerno hvaležni.

Predsednica Šolskega sklada Sabina Huber in ravnatelj Aljoša Bradač

ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJA V MESECU OKTOBRU

ponedeljek, 7. 11. 2022, 11:50, objavila Renata Klemenčič

Od 24. do 28. oktobra 2022 je v Osnovni šoli in vrtcu Benedikt potekala že tradicionalna zbiralna akcija papirja. Tokrat smo skupaj zbrali 16 ton in 849 kg papirja.

O tem, koliko papirja je posamezni razred zbral, smo učence obvestili v šoli po šolskem radiu, razpored pa si lahko ogledajo tudi na oglasnih deskah v avlah v 1. in 2. nadstropju ter v jedilnici šole

Vsem, ki ste s svojim prispevkom papirja pri tem sodelovali, se iskreno zahvaljujemo. Še posebej se zahvaljujemo tistim posameznikom in družinam, ki ste prinesli več kot 100 kg papirja.

Velika zahvala pa je ponovno namenjena vsem tistim staršem in zaposlenim Osnovne šole in vrtca Benedikt, ki ste pri zbiralni akciji pomagali. Tudi tokrat brez vas zbiralne akcije papirja ne bi mogli izvesti.

Naslednja zbiralna akcija bo potekala v mesecu aprila 2023.

Upravni odbor Šolskega sklada OŠ Benedikt

ŠOLSKO TEKMOVANJE IZ SLADKORNE BOLEZNI

ponedeljek, 24. 10. 2022, 7:30, objavila Suzana Bohar Zelko

V petek, 14. 10. 2022, je potekalo šolsko tekmovanje iz sladkorne bolezni. Tekmovanja se je udeležilo 16 učencev iz osmih in devetih razredov. Hana Muršak, Mai Mihel Leva in Maša Vidovič so osvojili bronasto priznanje, Maša Vidovič je usvojila zadostno število točk in se bo uvrstila na državno tekmovanje, ki bo 19. novembra.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke.

Mentorica:
Suzana Bohar Zelko

1. Naravoslovni dan za učence od 6. r. do 9.r

ponedeljek, 17. 10. 2022, 8:20, objavila Romana Slana

V petek, 7. 10. 2022, smo imeli 1. naravoslovni dan.

Na naravoslovnem dnevu smo doživeli vesolje v napihljivem planetariju, ki ga je pripravil Odiseja Planetarij, in poslušali zanimiva predavanja.

Predavanja smo imeli v učilnicah šole.

    Teme predavanj so bile:
  • Shranjevanje obnovljive energije v železo. ( Predavatelj Uroš Luin)
  • Nanodelci – Vsepovsod, ampak nevidni. ( Predavatelj dr. Blaž Belec)
  • Kako ustvariti Sonce na Zemlji? ( Predavateljica dr. Petra Jenuš).

Za popestritev pa so nekateri učenci izdelali rakete in jih tudi izstrelili. Petkov dan je bil zanimiv, poln novih znanj in popestritev.

fotografije

Jelka Pulko
organizatorka naravoslovnega dne

Jesenska akcija zbiranja starega papirja

ponedeljek, 17. 10. 2022, 8:00, objavila Antonija Zorko

Obveščamo vas, da se bo pričela jesenska akcija zbiranja starega papirja, in sicer bo trajala od ponedeljka, 24. 10. 2022, do petka, 28. 10. 2022.

Papir lahko oddate v keson, ki bo postavljen na parkirišču pred šolo, in sicer vsak delovni dan od 7.00 do 8.30.

Papir se bo tehtal in količina pripisala oddelku, ki ga otrok obiskuje. Zato ob predaji papirja tudi povejte ime oddelka.

V kolikor bi papir pripeljali izven določenega časa, označite, kateremu oddelku naj pripišemo količino pripeljanega papirja

Potrudite se in prinesite čim več odpadnega papirja.

Tehniški dan Mi med seboj

petek, 14. 10. 2022, 12:28, objavila Renata Klemenčič

V torek, 4. 10. 2022, smo za učence od 1. do 9. razreda izvedli tehniški dan z naslovom »Mi med seboj«. Rdeča nit vseh aktivnosti je bila delno povezana z osrednjo temo Tedna otroka »Skupaj se imamo dobro«, pri čemer smo v okviru šolskega projekta dodali še besedo »Zmoremo«.

Prvi dve uri so učenci po oddelkih raziskovali, katere vzpodbudne misli jim pomagajo k boljšemu počutju. Vsi učenci in prisotni učitelji smo si izdelovali vzpodbudne zapestnice, ki smo si jih nato nadeli na roke.

3. šolsko uro je v športni dvorani potekala prireditev, kjer smo prvošolce in nova učenca sprejeli v šolsko skupnost. Ob bogatem programu nastopajočih je potekal tudi program podelitve velikih bratov in sester, ki so jih ob sprejemu v šolsko skupnost že tradicionalno dobili prvošolci. Nato so skupaj zaplesali.

V športni dvorani smo razglasili tudi Šolsko vlado učencev Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2022/23. Ministrica za splošne zadeve je Maša Vidovič, njena namestnica pa Nadja Purgaj. Ministrica za medsebojne odnose je Živa Čeplak, njen namestnik pa Tristan Golob. Minister za pomoč učencem je Alen Huber, njegova namestnica pa Lana Gornik Koler. Slovesno smo razglasili še predsednika šolske vlade, ki so ga učenci od 6. do 9. razreda volili na volitvah 3. 10. 2022. Predsednik šolske vlade za šolsko leto 2022/23 je postal Tim Katan, ki je pred celotnim občinstvom tudi slovesno zaprisegel. Predsedniški kandidati so se pred tem v petek, 30. 9. 2022, predstavili učencem na soočenju, kjer so predstavili svoje predvolilne kampanje in odgovarjali na vprašanja učencev.

4. in 5. šolska ura pa sta bili namenjeni druženju prijateljskih razredov, ki so jih predstavniki oddelčnih skupnosti izžrebali na sestanku šolske skupnosti. Ob druženju so se spoznavali in sprostili ob različnih socialnih igrah. Preživeli smo pestro obarvan in lep dan, ki nam bo ostal v lepem spominu.

Vodje tehniškega dne:
Valerija Kebrič, Renata Klemenčič, Jesenja Kovačič, Vanja Trstenjak

fotografije

Srečanje mladih planincev Pomurja

sreda, 12. 10. 2022, 8:28, objavila Melita Kramberger

V nedeljo, 9. 10. 2022, smo imeli srečanje mladih planincev MDO Pomurja pri Sv. Trojici. Zbralo se je 120 mladih planincev iz Murske Sobote, Lendave, Ljutomera, Gornje Radgone, Svete Trojice in Benedikta. Pohod je potekal po nasipu Trojiškega jezera do naselja Zg. Porčiča, preko gozda do kmetije Postružnik, kjer smo imeli krajši postanek. Tam smo se okrepčali in se nato po dolini vrnili k Trojiškemu jezeru. Sledil je kratek kulturni program učenk iz OŠ Benedikt in športne igre. Druženje smo zaključili ob 14. uri. Preživeli smo krasno nedeljo. Hvala vsem, ki so pripomogli pri organizaciji pohoda.

fotografije

Naravoslovni dan v tednu otroka na 1. triadi

ponedeljek, 10. 10. 2022, 8:08, objavila Melita Kramberger

V tednu otroka smo v torek, 4.10., prvošolce svečano sprejeli v šolsko skupnost, v sredo smo se odpravili na pohod po poteh Benedikta, v petek pa smo imeli naravoslovni dan. Ta dan so v šolsko športno dvorano pripeljali napihljiv planetarij, v katerem so vsi učenci naše šole doživeli vesolje na malo drugačen način. Nad videnim in slišanim so bili navdušeni. Učenci prve triade smo se nato odpravili na ogled znamenitosti Benedikta. 1. in 3. razred smo šli do slatinskih vrelcev. Tam nas je pričakal ornitolog g. Robert Šiško. Povedal nam je veliko zanimivega o pticah, ki jih lahko vidimo na tem območju. 2. razred pa se je odpravil na Svete Tri Kralje, kjer jim je župan g. Milan Repič pokazal notranjost cerkve, pogledali pa so si tudi protokolarni prostor, črno kuhinjo in muzejsko zbirko starih predmetov v mežnariji, eni najstarejših zidanih kmečkih hiš na Slovenskem. Teden otroka smo zaključili polni novih doživetij in znanj.

fotografije

petek, 7. 10. 2022, 7:00, objavila Marjana Zorko

Drage učenke in učenci!

Hvala vam, da skupaj z nami ustvarjate lepši jutri.

5. oktobra obeležujemo svetovni dan učiteljev. Z vašim presenečenjem je v naša srca posijal še dodatni žarek sreče.

Posebne čestitke pa je v tem dnevu potrebno nameniti tudi prejemnicam priznanj, ki ga podeljuje Društvo pedagogov dr. Antona Trstenjaka.

Tokrat so priznanja I. stopnje DP dr. Antona Trstenjaka prejele: učiteljica Timoteja Haložan, učiteljica Mojca Ketiš in vzgojiteljica Sabina Bratuša.

V čast nam je bilo deliti trenutke ponosa skupaj z njimi. Ker učitelj ni samo učitelj, učitelj je po malem vse...

Obvestilo za naravoslovni dan

Četrtek, 6. 10. 2022, 13:10, objavila Romana Slana

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo v petek, 7. oktobra 2022, naravoslovni dan

s temo PLANETARIJ IN ENERGIJE.

Učenci pridejo v šolo ob 8.20. Skupaj z učitelji bodo prisotni na različnih predavanjih na šoli. Cena naravoslovnega dne je okoli 3 € ( cena je odvisna od števila udeležencev naravoslovnega dne). Plačilo naravoslovnega dne starši poravnajo ob položnici prehrane.

Naravoslovni dan se zaključi ob 12.55 uri.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved
ravnatelj

Drugi športni dan!

torek, 4. 10. 2022, 15:30, objavila Irena Kos

V sredo, 5.10.2022 , bo drugi športni dan. Učenci od prvega do petega razreda se bodo podali na pot okrog Benedikta, učence od šestega do devetega razreda pa čakajo športne igre v športni dvorani in na igrišču.

Obvezna je športna obutev za dvorano in za zunaj. Ob toplem vremenu ne bo odveč tudi kakšno pokrivalo.

Zbiranje je na igrišču pred športno dvorano ob 8.20 uri. Športni dan poteka do 12.55 ure.

Učiteljici športa: Irena Kos in Nuša Štefančič

OBVESTILO ZA TEHNIŠKI DAN MI MED SEBOJ

petek, 30. 9. 2022, 11:30, objavila Renata Klemenčič

V torek, 4. 10. 2022, bo za učence od 1. do 9. razreda potekal tehniški dan z naslovom »Mi med seboj«. Izvedli bomo delavnice v oddelkih. Nekaj časa pa bomo namenili tudi druženju prijateljskih razredov. Prav tako bodo prvošolci in novi učenci sprejeti v šolsko skupnost. Ob tej priložnosti bodo dobili velike brate in sestre. Razglasili bomo tudi šolsko vlado učencev Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2022/23.

Tehniški dan bo trajal od 8.20 do 12.55. Učenci naj prinesejo s seboj flomastre ter volno ali rafijo.

vodje tehniškega dne: Valerija Kebrič, Renata Klemenčič, Jesenja Kovačič, Vanja Trstenjak

VABILO NA RODITELJSKI SESTANEK

sreda, 7. 9. 2022, 10:30, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši oz. skrbniki.

Prvi roditeljski sestanek bo v sredo, 14. 9. 2022, ob 17. uri v jedilnici šole.

Po uvodnem ravnateljevem nagovoru in predstavitvi dela v novem šolskem letu bo Bernarda Vogrin, dr. med. specialist pediatrije, predstavila dejavnost šolske pediatrične službe, ugotovitve preventivnih zdravstvenih pregledov šolarjev in podala nasvete za soočanje z izzivi sedanjega časa.

Sledijo oddelčni roditeljski sestanki po matičnih učilnicah v šoli z volitvami predstavnikov oddelkov v svet staršev.

Veselimo se srečanja z vami.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved
ravnatelj

Prvi športni dan

nedelja, 4. 9. 2022, 21:30, objavila irena Kos

Prvi športni dan!

V torek, 6.9.2022 , bo prvi športni dan. Učenci od prvega do petega razreda se bodo rekreirali v okolici Benedikta ( kros in športne igre ), učenci od šestega do devetega razreda pa bodo malo bolj »trpeli«. Čaka jih pohod v neznano.

Obvezna je športna obutev in primerna oblačila, nahrbtnik s pijačo ( priporočam vodo ) in kakšno jabolko.

Odhod izpred športne dvorane je ob 8.20 uri, prihod pa ob 12.45.

Učiteljici športa: Irena Kos in Nuša Štefančič

Potujoča knjižnica

petek, 2. 9. 2022, 13:13, objavila Mihaela Ruhitel

"Spoštovani starši/skrbniki.

obveščamo vas, da nas Potujoča knjižnica Maribor ponovno obišče v ponedeljek, 5. septembra 2022. Učenci naj vrnejo knjige, ki so jih imeli izposojene v počitnicah. Prav tako si lahko izposodijo nove. Učenci, ki še niso vpisani, se lahko vpišejo v tem šolskem letu. Knjige lahko podaljšate na njihovi telefonski številki 031 634 460 ali elektronski pošti enota.po@mb.sik.si. Urnik in vsa obvestila lahko najdete na njihovi spletni strani Potujoče knjižnice Maribor: https://www.mb.sik.si/potujoca-knjiznica-bibliobus.html.

Lepo pozdravljeni.

OBVESTILO ZA PRVI ŠOLSKI DAN

sreda, 31. 8. 2022, 12:30, objavila Romana Slana

"Spoštovani starši/skrbniki.

Zaradi spremenjene vremenske napovedi se učenci od 2. do vključno 9. razreda za prvi šolski dan 1. 9. 2022 ob 8.20 ne zberejo pred šolo, ampak se v šoli preobujejo v copate in gredo v športno dvorano.

Lepo vas pozdravljam.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved
ravnatelj

OBVESTILO ZA PRVI ŠOLSKI DAN

ponedeljek, 29. 8. 2022, 6:20, objavila Romana Slana

Dragi učenci in spoštovani starši oz. skrbniki,

prvi šolski dan v novem šolskem letu 2022/23 je četrtek, 1. 9. 2022. Učence 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. in 9. razreda pričakujemo pred šolo ob 8.20.

Avtobus bo peljal ob 7.40 s smeri Zagajski vrh – Trstenik – Ihova – Štajngrova - Trotkova - Benedikt in ob 7.40 s smeri Bačkova –Benediški Vrh – Ročica – Ženjak –Benedikt.

Prvi šolski dan se bo izvajal pouk z razredniki. V šolo učenci prinesite šolske copate, beležko in pisalo. Učenci prejmejo v šoli malico.

Pouk bo trajal do 11.15. Avtobus bo odpeljal ob 11.20 za smer Bačkova, ob 11.20 pa za smer Zagajski Vrh.

Učenci 1. razredov pridejo v športno dvorano s svojimi starši oz. skrbniki ob 9.30.

V pričakovanju našega srečanja vas lepo pozdravljam.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved
ravnatelj

Članek Erasmus Nizozemska

četrtek, 4. 8. 2022, 9:30, objavil Aljoša Bradač

S kolesom po deželi tulipanov v van Ghogov muzej

Kot smo poročali že v prejšnji izdaji je Erasmus+HILS projekt, ki ga na OŠ Benedikt vodita učiteljici Darja Stražišnik in Petra Cafnik Novak, se je v tednu od 6. 6. 2022 do 10. 6. 2022 Erasmus ekipa OŠ Benedikt udeležila zaključne mobilnosti, ki se je odvijala na Pallas Athene Colege v kraju Ede na Nizozemskem

Samo še tramvaj je manjkal …

V zgodnjih nočnih urah so se na dunajsko letališče v dveh kombijih odpravili Darja Stražišnik, Igor Koser (učitelja), Aljoša Bradač (ravnatelj OŠ Benedikt), devetošolci Marisa in Žana Novak, Žan Sraka, Rene Brodnjak, Lukas Zemljič, Emanuela Žižek ter osmošolka Katarina Rajšp. Potovanje je bilo zelo pestro in raznoliko, prava šola uporabe različnih prevoznih sredstev. Po pristanku na letališču Schiphol (Amsterdam) so se udeleženci z vlakom odpeljali do mesta Utreht, nato pot nadaljevali z avtobusom do končne destinacije Ede. V nadaljevanju tedna so se veliko vozili še s kolesi in tudi z ladjo. Samo še tramvaj je manjkal.

Na kolo za zdravo telo

Zaključno srečanje projekta HILS je bilo namenjeno povzetku in pregledu dosedanjega dela s poudarkom na zdravi hrani in aktivnemu življenju. V ta namen skoraj ne bi mogli izbrati bolj primerne države. Ja, Nizozemci so zagrizeni kolesarji, njihova kolesarska infrastruktura obsega kar 37.000 kilometrov kolesarskih poti in kot narod veljajo za najbolj fizično aktivne Evropejce. Kolesarjenje imajo Nizozemci v genomu, tako kot imajo v genomu ljubezen do sirov. Nizozemski sir je znan po vsem svetu in Nizozemska velja za eno največjih proizvajalk in izvoznic sira na svetu. Na ponedeljkovi otvoritveni slovesnosti so zraven naših učencev svoje povzetke predstavili še učenci iz Italije, Velike Britanije, Španije, Portugalske, Francije in gostitelji. V torek je po predavanju o zdravi spolnosti sledil obisk naravnega parka Park de Hoge Veluwa ter vožnja s kolesi do muzeja Kroller Muller, kjer se nahaja za Amsterdamom druga največja zbirka van Ghogovih slik. V sredo so učenci poslušali predavanje o zdravi prehrani in o vzgoji krompirja. Nato je sledil izlet v mesto Nijmegen (najstarejše mesto na Nizozemskem). Učencem je bila najbolj všeč vožnja s »Pannenkoekenboot«, kjer so lahko v dveh urah pojedli palačink, kolikor so jih želeli. Učenec iz Francije je izenačil rekord ladje, pojedel je neverjetnih 15 palačink. V četrtek je bila na sporedu zaključna konferenca projekta, na kateri so se naši učenci odlično odrezali. Predstavili so tudi svojo stojnico, na kateri so bili izdelki povezani v temo »well-being, mental health and mindfulness«. Zvečer je potekal piknik, po njem pa dogodek, ki so se ga učenci najbolj veselili. Zabava, ki je bila v stilu hollywoodskih zabav, učenci so se torej zvezdniško po rdeči preprogi in v glamuroznih oblačilih sprehodili na prizorišče. Zadnji dan je bilo na sporedu jadranje, a žal se benediška posadka te regate ni mogla udeležiti, saj so se v nočnih petkovih urah že morali odpraviti domov. Razlog? Ni bil Covid, ampak je devetošolce v petek zvečer čakala še valeta, ki je res niso smeli zamuditi. Seveda ob slovesu ni manjkalo solz, objemov ter iskrenih besed gostiteljem, ki so našim otrokom odprli vrata svojih domov.

Kaj je bilo učencem najbolj všeč?

»Meni je bilo najbolj všeč kolesarjenje v dežju«. (Emanuela Žižek) »Zanimiva hrana, a ne tako okusna kot slovenska«. (Lukas Zemljič) »Najbolj mi je bila všeč vožnja z ladjo »Pancakeboat«. (Žan Sraka, Marisa Novak). »V žaru smo pa boljši od Nizozemcev, hm, pa tudi v kolesarjenju. Imamo Rogliča, Pogačarja in seveda čevapčiče. Zabava pa je bila svetovna«. (Rene Brodnjak)

Fotografije