Mednarodni dan strpnosti - Dan za strpnost in prijateljstvo

V šolskem letu 2018/2019 sodelujemo v projektu Izobraževalnega centra Eksena ob MEDNARODNEM DNEVU STRPNOSTI, ki je namenjen spodbujanju strpnosti, spoštovanja, sodelovanja in prijateljstva med otroki in mladimi. Tema projekta v letošnjem šolskem letu je "STOP OBREKOVANJU".

Otrokom želimo dati priložnost, da skozi lastno izražanje še bolj ozavestijo pomen strpnosti in spoznajo problematiko obrekovanja. Želimo spodbuditi, da se še bolj zavedajo pomena strpnosti in da razmišljajo, kaj prinaša obrekovanje ter kakšne so posledice obrekovanja. Otroke želimo spodbuditi k razvijanju in negovanju medsebojnih odnosov, ki vsebujejo strpnost, sprejemanje in spoštovanje, ter spodbujanje medsebojnega prijateljstva in sodelovanja.

Častna pokroviteljica projekta je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Projekt podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport & Ministrstvo za pravosodje. Medijski pokrovitelj projekta je časopisna hiša Delo.

Izvedba delavnic

Na OŠ Benedikt smo 16. 11. 2018 izvedli naravoslovni dan, ki smo ga posvetili mednarodnemu dnevu strpnosti in spoznavanju lokalnih ter tradicionalnih jedi in običajev. Zbrali smo se v matičnih razredih ob 7.30 in dan začeli s slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Nadaljevali smo z delavnicami »Stop obrekovanju!«, ki smo jim namenili dve šolski uri. Naslednji dve šolski uri smo pripravljali lokalno in tradicionalno hrano, nato pa smo imeli še degustacije.

V delavnicah "Stop obrekovanju" je tako sodelovala cela šola - 283 učencev. V prvi šolski uri smo prebrali pravljici in se pogovarjali o obrekovanju. Debate smo nadaljevali tudi v naslednji šolski uri in izdelali pisne in likovne izdelke. V nekaterih razredih so učenci lahko predstavljali svoje izdelke. Nekateri učitelji so delavnice podkrepili z raznimi socialnimi igrami, dramatizacijo pravljice, delom v skupinah, igrami vlog posameznih korakov kako zaustaviti obrekovanje, v višjih razredih smo uporabili tudi Sokratova tri cedila. Učencem na predmetni stopnji smo predstavili tudi 159. člen iz Kazenskega zakonika.