Arhiv novic in obvestil

Šolsko leto 2019/2020

Poletne počitnice

ponedeljek, 13. 7. 2020, 12:24, objavil Aljoša Bradač

Drage učenke, dragi učenci!

Želimo vam lepe, tople in izkušenj polne počitnice. Ponovno se srečamo v torek, 1. septembra.

Zahvala

petek, 3. 7. 2020, 23:35, objavila Jelka Pulko

Spoštovani.

V zadnji zbiralni akciji papirja ste nam pomagali zbrati veliko papirja. Zbrali smo 7220 kg in s tem prispevali 577,60 € v šolski sklad. Ob tej priložnosti, bi se želeli zahvaliti vsem, ki so pomagali pri zbiralni akciji papirja. Še enkrat hvala.

Šolski sklad OŠ Benedikt

eTwinning projekt: Together Against Coronavirus

ponedeljek, 22. 6. 2020, 14:47, objavila Darja Stražišnik

Tudi v času zaprtja šol zaradi covid-19 smo bili na OŠ Benedikt mednarodno aktivni. V okviru programa Erasmus+, akcije eTwinning smo se priključili mednarodnemu projektu Together Against Coronavirus (Skupaj proti koronavirusu).

V tem "koronskem" času smo se vsi trudili shajati z izzivi, pred katere smo bili postavljeni čez noč. Da bi učenci ostali tudi v tem času mednarodno aktivni, smo se pridružili projektu, ki vključuje različne evropske države: Portugalska, Italija, Turčija, Poljska in Slovenija. Učenci različnih narodnosti so predstavljali svoje poglede na dogajanje in pa tudi kako preživljajo karantenski čas.

Učitelji in učenci smo se urili v uporabi različnih spletnih aplikacij. Tako smo se učitelji predstavili v padletu, učenci pa so svoje predstavitve dodali v forumu na TwinSpaceu. Lokacije šol smo označili na Google Maps, ključne besede, ki nas asociirajo na dano situacijo pa zbrali v Answergarden.

Učenci so sodelovali pri izdelavi projektnega logotipa. Nekateri so se opogumili in ustvarili video, v katerem so predstavili, kaj početi in česa ne početi v času karantene. Nato smo promovirali projekt in izražali »koronsko« podporo skozi izdelavo plakatov (Postermywall, Canva).

Še posebej pa smo ponosni na naše drugošolce, ki so koronavirus prikazovali skozi stripe, ki so jih sami ustvarili.

Korona je poskrbela tudi za pesniški navdih in tako so otroci pisali verze, pesmi, rime, učitelji pa smo sodelovali pri ustvarjanju akrostiha. Nadalje smo pripravili še Tricider debatno tablo, kjer smo vsi sodelujoči lahko izrazili svoje mnenje, ter glasovali in komentirali mnenja drugih.

Svoje izkušnje v času korone so nato učenci zapisali še v e-knjigah (bookcreator, storyjumper), nastala pa je tudi skupinska e-knjiga, v njej najdemo nekaj strani tudi s predstavitvijo slovenskih izkušenj.

Nadalje smo zbirali še podatke o posebnih praznikih po posameznih državah. Učitelji smo se srečali tudi na video konferenci. Ob zaključevanju projekta smo ustvarili še potrdila, s katerimi se zahvaljujemo za sodelovanje. Skozi različne aktivnosti smo tako lahko primerjali različna soočanja s pandemijo.

Tekom projekta, je nastala tudi e-knjiga o projektu v StoryJumper, kjer so predstavljeni naši izdelki in aktivnosti naših učencev ter koordinatoric.

Book titled 'Together Against Coronavirus'Read this book made on StoryJumper

Darja Stražišnik, Petra Cafnik Novak, Timoteja Haložan

Anketa o šolski prehrani

sreda, 17. 6. 2020, 18:45, objavila Sabrina Barbarič

Spoštovani!

Vabimo vas, da izpolnite anketni vprašalnik o šolski prehrani. Vaše sodelovanje v anketi je zelo pomembno, saj bomo le z vašo pomočjo lahko pridobili relevantne podatke na temo organizacije šolske prehrane. Anketa bo aktivna do petka, 26. 6. 2020.

Pouk v sredo, 24. 6. 2020

sreda, 17. 6. 2020, 11:03, objavila Romana Slana
 • Prihod v šolo do 8.20.
 • Od 8.20 do 10.00 razdelitev obvestil o uspehu, dejavnostih, malica 1.-5. razred ob 9.05, 5.-8. razred ob 9.40.
 • Proslava ob 10.00 v telovadnici šole.
 • Odhod domov ob 11.15 za učence, ki niso v OPB – krožna vožnja.
 • OPB se prične ob 11.15.
 • Kosilo je vsem učencem odjavljeno. Razredniki od 1. do 5. razreda zbirajo prijave za OPB in kosila do petka, 19. 6. 2020.
 • Kosilo za učence v OPB je ob 12.00.
 • Vožnja domov za učence iz OPB je ob 15.00.

Obvestilo

četrtek, 11. 6. 2020, 15:33, objavila Mihaela Ruhitel

Spoštovani starši,

obveščam vas, da je Seznam učbenikov, učnih gradiv in potrebščin, ki so jih izbrali strokovni aktivi učiteljev za šolsko leto 2020/2021, objavljen v meniju Učenci > Šolske potrebščine 2020/21 in naročanje.

Učbenike in učno gradivo za učence od 1. do 3. razreda financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki si jih izposodijo oz. dobijo v šoli. Prav tako si učenci od 4. do 9. razreda učbenike brezplačno izposodijo v šoli.

Učna gradiva in potrebščine kupite sami. Letos ni katalogov v fizični obliki, so pa v e-obliki na spletu pri posameznih ponudnikih. Naše sezname smo, tako kot vsako leto, posredovali založbam/knjigarnam: Kopija – nova, Mladinska knjiga in DZS.

Na spletni strani so tudi povezave do strani ponudnikov za naročanje.

Skupinsko fotografiranje 2020

ponedeljek, 8. 6. 2020, 14:17, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši, učenci, otroci in delavci šole!

Zaradi zaprtja šole je v mesecu marcu odpadlo tradicionalno fotografiranje. Ker želimo fotografiranje in spomine obdržati, smo se s fotografskim podjetjem dogovorili za fotografiranje ob upoštevanju trenutnih razmer in priporočil.

Fotografiranje za skupinsko fotografiranje bo izvedeno:

 • V petek, 12. 6. 2020, od 8.20 naprej za 9., 1. in 2. razred in preostanek vrtca Benedikt na OŠ Benedikt in v vrtcu Benedikt.
 • V petek, 19. 6. 2020, od 8.20 naprej za 3., 4., 5., 6., 7. in 8. razred na OŠ Benedikt.

Učenci/otroci se bodo fotografirali posamezno, skupinska fotografija pa bo sestavljena kot kompozit portretnih fotografij (glej primer spodaj). Razredi bodo prihajali na fotografiranje posamezno ob upoštevanju higienskih pravil in primerne razdalje.

 • Ponudba in cene ostajajo enake, spremeni se cena za generacijsko fotografijo (9. razred), ki znaša 5 € in je zaradi kompozitne postavitve večje dimenzije.
 • Učenci lahko naročilo prinesejo na natisnjenih letakih, ki so jih prejeli.
 • Denar za naročila pobira fotograf v šoli ob fotografiranju.
 • Učenci/otroci naj na dan fotografiranja prinesejo izpolnjeno naročilnico, denar in NASMEH :)

Zbiralna akcija papirja

ponedeljek, 8. 6. 2020, 13:52, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši in skrbniki!

Ker smo dobili informacije, da veliko staršev in občanov muči prostorska stiska s shranjevanjem odpadnega papirja, se je porodila ideja – organizirati preprosto akcijo, pri kateri ne bi tehtali in tekmovali, ampak le preprosto zbirali – za vse.

Zato smo naročili kontejner, ki bo od ponedeljka, 15. 6. 2020, stal na parkirišču pri kapelici.

Zbiralna akcija bo potekala nekoliko drugače:

 • Starši bodo papir SAMI odložili v kontejner.
 • Ni tehtanja, vodenja evidenc in namenske razporeditve sredstev glede na razred (strokovna ekskurzija).
 • Vsa zbrana sredstva gredo neposredno v Šolski sklad, ni razdelitve po razredih – sredstva se bodo porabila v skladu z odločitvami Upravnega odbora šolskega sklada.
 • Kontejner bo odprt vsak dan od ponedeljka, 15. 6. 2020, od 7.00 do 14.00, do petka, 19. 6. 2020, do 13. 00.

Lep pozdrav, Aljoša Bradač

Odprtje šole za vse učence

sobota, 30. 5. 2020, 18:40, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije 29. 5. 2020 na podlagi ocen in predlogov Ministrstva za zdravje preklicala » Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja«, zaradi česar se v ponedeljek, 1. 6. 2020, v šolo vračajo učenci 4. in 5. razreda, v sredo 3. 6. 2020, pa še učenci 6., 7. in 8. razreda.

Učenci so navodila o pričetku pouka že prejeli s strani razrednikov, prav tako zbiramo podatke o potrebah o šolskih prevozih ter prehrani (zajtrk, kosilo, popoldanska malica).

Pouk se bo od 1. 6. 2020 izvajal v matičnih učilnicah po prilagojenem urniku med 8. 30 in 13. 00. Avtobus v ponedeljek in torek, 1. in 2. 6. 2020, vozi po začasnem voznem redu (dve smeri vožnje zjutraj in po pouku), ki velja od 18. 5. 2020.

Predvidoma bo šolsko življenje steklo ponovno po normalnem urniku v sredo, 3. 6. 2020. Od srede, 3. 6. 2020, bo veljal običajen urnik, avtobus bo vozil po rednem voznem redu, izvajalo se bo jutranje varstvo za učence 1. razreda, varstvo vozačev in OPB.

Še vedno veljajo določene omejitve – učenci 1. razreda vstopajo v šolo pri vhodu v telovadnico, učenci 2. razreda pri zadnjem vhodu v šolo iz smeri vrtec. Ostali učenci vstopajo v šolo pri glavnem vhodu. Starši ob prihodu ne vstopate v šolo, ampak otroke pospremite le do vhoda.

Odhod otrok 1. – 3. razreda bo v ponedeljek, 1. 6. 2020, in torek, 2. 6. 2020, potekal kot do sedaj.

Organizacijo odhoda otrok iz šole od srede, 3. 6. 2020, bomo sporočili naknadno.

Glede prihoda v šolo/odhoda domov NIJZ priporoča hojo, kolesarjenje za učence, ki imajo kolesarski izpit, individualni prevoz s strani staršev (brez združevanja otrok). Če je uporaba avtobusnega prevoza nujna, morajo otroci upoštevati navodila prevoznika in predvsem nositi obrazne maske.

Poudariti je potrebno, da se v šolo vračajo le zdravi učenci. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ) bo šola pridobila podpisano Izjavo staršev pred vstopom otroka v šolo (v nadaljevanju Izjava), s katero starši potrdijo, da je otrok zdrav. Izjavo, če je to mogoče, predhodno pošljite razrednikom ali jo naj ima otrok pri sebi v ponedeljek, 1. 6. 2020 (1. do 5. razred), oz. sredo, 3. 6. 2020 (6. do 9. razred).

Organizacija pouka bo še vedno prilagojena smernicam, ki sta jih za osnovne šole pripravila ZRSŠ in NIJZ, zato bomo pouk prilagajali tako, da se bodo skupine/razredi srečevali v najmanjši možni meri. Vsem učencem 6. do 9. razreda priporočamo uporabo mask ali drugega pokrivala dihalnih poti, ko se gibljejo po hodnikih in skupnih prostorih.

Lep pozdrav, Aljoša Bradač

Vpis v srednjo šolo 2020/21

torek, 26. 5. 2020, 9:26, objavila Maja Mencigar

Vse informacije v zvezi z vpisom v srednjo šolo najdete na spodnji priponki.

Navodila glede prvega tedna poučevanja v šoli za prve tri razrede

petek, 15. 5. 2020, 18:45, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši, skrbniki, učenke in učenci!

Objavljamo navodila glede prvega tedna poučevanja, ki ga bodo učenci prvih treh razredov ponovno preživeli v šoli. Upamo, da se tega dogodka veselite in trudili se bomo, da bo vrnitev v šolo kar najbolj prijetna. A vendar bo potrebno upoštevati pravila. Pravila glede delovanja v šoli bodo podali učitelji, pravila za dostop v šolo pa starši najdete v nadaljevanju.

PRIHOD DO ŠOLE

Učenca 1. razreda, ki obiskuje jutranje varstvo, starši pripeljejo do glavnega vhoda, kjer ga prevzame zaposleni šole.

Učenca 1. razreda, ki ni vključen v jutranje varstvo, v šolo pripeljejo starši in ga pospremijo do vhoda v šolo pri telovadnici, kjer ga prevzame zaposleni šole.

Ostali učenci lahko v šolo pridejo peš, s kolesom ali z individualnim prevozom s strani staršev (brez združevanja učencev), lahko pa koristijo možnost šolskega avtobusnega prevoza ob upoštevanju higienskih pravil prevoznika.

Vozni red šolskega avtobusa

Prihod v šolo:

 • 7.30 odpelje avtobus iz Trstenika za smer Ihova – Ločki vrh-Štajngrova ...
 • 7.30 odpelje avtobus iz Trstenika za smer Zagajski vrh- Bačkova ...

Odhod domov:

 • 13.05 odpelje avtobus izpred šole - krožna vožnja.
 • 16.20 odpelje avtobus za učence iz OPB izpred šole - krožna vožnja.

Šolska vrata se bodo odprla ob 8.15 in takrat učenci posamično vstopajo v šolo. Učenci, ki v šolo pridejo peš, s kolesom ali individualnim prevozom s strani staršev, ne smejo prihajati pred šolo pred 8.15.

VSTOP V ŠOLO

 • V šolo učenci 1. razreda, ki so vključeni v jutranje varstvo, vstopajo skozi glavni vhod.
 • Učenci 1. razreda, ki niso vključeni v jutranje varstvo, vstopajo skozi vhod pri telovadnici.
 • Učenci 2. razreda vstopajo v šolo pri zadnjem vhodu (proti "staremu vrtcu").
 • Učenci 3. razreda vstopajo v šolo pri glavnem vhodu.

Vhode nadzorujejo zaposleni šole, ki poskrbijo, da učenci v šolo vstopajo posamično in da pri tem ohranjajo 1,5 do 2 metrsko medosebno razdaljo.

Vstop v šolo je dovoljen izključno učencem in zaposlenim.

ODHOD DOMOV

Starši lahko učence, ki so vključeni v OPB, prevzamejo iz šole ob 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 in 16.00 pri glavnem vhodu. Ob 16. 20 vsi učenci zapustijo šolo. Dežurnemu zaposlenemu povedo, po katerega učenca so prišli, in počakajo pred šolo. Telefonska številka dežurnega zaposlenega je 051 622 830.

Ostali učenci zapustijo šolo ob koncu pouka ob 13.00 pri vhodu za določen razred.

Kulturni dan za učence od 1. do 9. razreda

petek, 15. 5. 2020, 17:15, objavila Mihaela Ruhitel

Spoštovani,

sporočam vam, da bo v torek, 19. 5. 2020, kulturni dan za učence od 1. do 9. razreda. Učenci od 1. do 3. razreda bodo kulturni dan izvedli v šoli, ostali učenci pa na daljavo.

Program in navodila za izvajanje kulturnega dne bodo imeli učenci 4. in 5. razreda objavljena v spletni učilnici pod predmet SLOVENŠČINA.

Za učence od 6. do 9. razreda pa so vsa navodila za izvedbo kulturnega dne spodaj.

Želimo vam obilo užitkov ob izvajanju dejavnosti kulturnega dne.

Mihaela Ruhitel

* Če komu ne odpre PowerPoint-a, smo dodali še PDF verzijo.

Bralna značka

petek, 15. 5. 2020, 17:10, objavila Mihaela Ruhitel

Pošiljanje vaših poročil o prebranih knjigah za bralno značko se podaljša do 1. 6. 2020.

Veliko užitkov ob branju.

Športni dan na daljavo, 1.–4. razred

torek, 12. 5. 2020, 13:36, objavila Irena Kos

Spoštovani,

sporočava vam, da bo v četrtek, 14. 5. 2020, športni dan za učence od 1. do 4. razreda.

Vsa navodila za izvedbo športnega dne so spodaj.

Irena, Andrej

* Če komu ne odpre PowerPoint-a, smo dodali še PDF verzijo.

Oddaja prijave za vpis v srednje šole - zadnji dan prijave, 11. 5. 2020

ponedeljek, 11. 5. 2020, 9:07, objavila Maja Mencigar

Samo še danes, 11. 5. 2020, lahko devetošolci oddajo prijave za vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Vpis bo potekal od 30. junija do 6. julija. Srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvajale v prvem tednu junija, nekatere tudi na daljavo že v maju.

Obvestilo o ponovnem odprtju šole

nedelja, 10. 5. 2020, 19:01, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije 29. 4. 2020 na podlagi ocen in predlogov Ministrstva za zdravje sprejela "Okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov", v katerega je vključena tudi šola.

Sporočamo vam, da bo OŠ Benedikt odprla svoja vrata predvidoma dne 18. 5. 2020 za učence 1., 2. in 3. razreda.

Učenci 9. razredov se bodo predvidoma vrnili v šolo 25. 5. 2020. Takrat bomo pričeli tudi izvajati dejavnosti za učence z učnimi težavami od 4. do 8. razreda.

O vseh nadaljnjih ukrepih, navodilih ter smernicah, ki jih bomo dobili iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vas bomo obveščali na naši spletni strani.

Poudariti je potrebno, da se v šolo vračajo le zdravi učenci. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ) mora šola obvezno pridobiti podpisano Izjavo staršev pred vstopom otroka v šolo (v nadaljevanju Izjava), s katero starši potrdijo, da je otrok zdrav. Izjava je pogoj za vstop otroka v šolo. Izjavo predhodno pošljete razrednikom.

Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je pripravil tudi seznam zdravstvenih omejitev za otroke v času sproščanja ukrepov glede epidemije SARS – 2 – CoV. Naprošamo vas, da se z vsebino dokumenta seznanite (tukaj). V primeru, da je v družini, v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve, NIJZ otroku odsvetuje vrnitev v šolo. Starši se posvetujte z izbranim zdravnikom – specialistom pediatrije oziroma izbranim osebnim zdravnikom- specialistom splošne oziroma družinske medicine.

Starše tudi prosimo, da izpolnite Prijavnico za jutranje varstvo, podaljšano bivanje in avtobusni prevoz in jo vrnete razrednikom do srede, 13. 5. 2020, do 10.00. Jutranje varstvo se bo organiziralo le za učence 1. razreda.

Glede prihoda v šolo/odhoda domov NIJZ priporoča hojo, kolesarjenje, za učence, ki imajo kolesarski izpit, individualni prevoz s strani staršev (brez združevanja otrok). Zavedamo se, da vsi starši navedenih oblik prihoda v šolo in odhajanja domov ne morete zagotoviti, zato se bomo dogovorili za organiziran šolski prevoz, vendar moramo zaradi zagotavljanja vseh zaščitnih ukrepov vedeti, koliko otrok bo šolski prevoz uporabljalo.

Organizacija pouka bo prilagojena smernicam, ki sta jih za osnovne šole pripravila ZRSŠ in NIJZ, zato bo pouk potekal v manjših skupinah. Prilagojeno bo tudi izvajanje jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. O protokolih vstopa v šolo, odhajanja domov in izvajanju pouka vas bomo sproti obveščali.

Spoštovani starši, drage učenke, dragi učenci – prehod na učenje na daljavo ni bil lahek. Zavedamo se, da tudi prehod na ponoven pouk v šoli v novih razmerah ne bo. Ponovno bo potrebno veliko razumevanja in potrpljenja. A, če smo zmogli prej, bomo tudi sedaj.

Lep pozdrav, Aljoša Bradač

Športni dan na daljavo

sreda, 6. 5. 2020, 12:56, objavila Irena Kos

Spoštovani,

sporočava vam, da bo v četrtek, 7. 5. 2020, četrti športni dan za učence od 5. do 9. razreda. Prva triada in 4. razred bodo izvedli športni dan naslednji četrtek, 14. 5. 2020.

Vsa navodila za izvedbo športnega dne so spodaj.

Irena, Andrej

* Če komu ne odpre PowerPoint-a, smo dodali še PDF verzijo.

5. maj – Mednarodni dan higiene rok – Ohranimo življenja: očistimo roke

torek, 5. 5. 2020, 19:34, objavila Sabrina Barbarič

Higiena rok v današnjem času, ko se soočamo z epidemijo COVID-19, dobiva še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja.

Moja poklicna prihodnost: Pri izbiri poklica poslušaj sebe, pravijo otroci

torek, 5. 5. 2020, 10:45, objavila Marjana Zorko

Spoštovani,

mesec april, ko smo se trudili z drugačnim načinom izvedbe Otroškega parlamenta je za nami. Razprave 30. nacionalnega Otroškega parlamenta so potekale v spletni platformi OPIN.ME.

V razpravi je sodelovala tudi naša učenka, devetošolka Maja Repič. Skupaj z ostalimi mladimi parlamentarci se je tako super odrezala. Smo zelo zadovoljni! Potrebno je samo še izluščiti bistvena sporočila, ki bodo zapisana v končnem poročilu, ki bo služilo kot zaključek letošnjih razprav.

Želja po organizaciji dogodka "v živo" ostaja, ni pa odvisna samo od nas, ampak od celotnih razmer v Sloveniji, državnem zboru RS ...

Naš glas je dosegel tudi oddaljeno vas, za nami je spet uspešna aktivnost, kar nas pelje naprej v svet.

Marjana Zorko in Renata Klemenčič

Spletna prijava na obvezne in neobvezne izbirne predmete

sobota, 25. 4. 2020, 12:41, objavila Romana Slana

Spoštovani starši oz. skrbniki.

Za lažjo prijavo vaših otrok na izbirne predmete objavljamo navodila.

Lepe praznike vam želimo.

Prvomajske počitnice

petek, 24. 4. 2020, 18:59, objavil Aljoša Bradač

Drage učenke, dragi učenci, spoštovani starši in skrbniki!

27. aprila praznujemo Dan upora proti okupatorju, dan, ko so se zavedni Slovenci združili in odločili, da ne bodo popustili in se prepustili volji okupatorjev, dan, ko so se odločili, da bodo Slovenci sami ustvarjali svojo prihodnost.

1. maja praznujemo praznik dela – dan, ki se začenja v davnega leta 1886, obeležuje pa upor proti izkoriščanju delavcev in uveljavitev 8-urnega delovnika.

Ali lahko ta dva praznika povežemo s trenutno situacijo?

Lahko!

Preprosto – ne bomo dopustili, da nas virus premaga, nas omeji in nas oddalji enega od drugega. In ne bomo dopustili, da nam virus prepreči, da delamo in da ustvarjamo svojo prihodnost.

Zato verjamem, da bomo skupaj – tudi s praznovanjem teh dveh praznikov ob upoštevanju vseh navodil in ukrepov pokazali, da smo še vedno skupaj, da sodelujemo in se učimo.

Kolektiv OŠ Benedikt vam želi lepe praznične dneve, učenkam in učencem pa čudovite počitnice.

Skupaj bomo ponovno 4. maja.

Bralna značka

četrtek, 23. 4. 2020, 16:51, objavila Mihaela Ruhitel

Drage učenke in učenci!

Verjetno ste, ko šolsko delo opravljate od doma, našli tudi kaj časa za knjige. Ker ne vemo ali se bomo sploh vrnili v šolske klopi v tem šolskem letu, vas vabim, da tisti, ki še niste opravili bralne značke, lahko to storite na daljavo. Vabim tudi učence 9. razreda, ki se potegujejo za priznanje in nagrado "Zlati bralec – zlata bralka".

Kako to opraviti?

Na moj elektronski naslov () mi prosim pošljite opis najljubšega dogodka v knjigi, priporočila za knjigo, kako bi vi spremenili konec knjige, ilustracije, svoje mnenje o knjigi (zakaj vam je bila všeč in zakaj ne).

Napisala sem vam različne možnosti, odločite se, kar vam najbolj ustreza. Napišite avtorja in naslov knjige, ki ste jo prebrali.

23. april – Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

četrtek, 23. 4. 2020, 16:45, objavila Mihaela Ruhitel

23. april je Unesco razglasil za svetovni dan knjige. Na ta dan sta umrla tudi dva svetovno znana literata William Shakespeare in Miguel de Cervantes.

Vsako leto na ta dan potekajo različni literarni dogodki po svetu in Sloveniji. Zaradi izrednih razmer potekajo ti dogodki preko spleta, javnih medijev.

Verjetno pa imate doma kakšno knjigo, ki jo lahko vzamete v roke ter jo preberete. Razkrijte skrite zgodbe, ki se skrivajo v knjigi. Razmislite o misli, ki jo je napisala Nataša Golob.

"Knjige so doma na polici. Tam so zaprte. Tako spijo in seveda molčijo. Ko jih vzamem v roko, se črke spletejo v zgodbe, take vesele in za otroke, pa resne in resnične, lažnive in mične, pustolovske in indijanske, ki vriskajo po dvoriščih in parkih, gozdovih, ki s pticami in metulji silijo pod nebo. Če so knjige zaprte, molčijo. Potem za njih ne vemo in je tako, kot jih sploh ne bi bilo."

(Nataša Golob)

Preberete si lahko tudi poslanico predsednika Društva bralna značka Marka Kravosa, ki jo najdete tukaj.

Želim vam še veliko dobrih knjig, ob katerih se boste razvedrili, širili svoje obzorje, se potolažili ali samo koristno preživljali prosti čas. Naj postanejo vaše neločljive prijateljice. Knjige so namreč naše najbolj tihe in trajne prijateljice, najlažje dosegljive, pa tudi najbolj potrpežljive učiteljice.

Mihaela Ruhitel

Zbiranje odpadnega papirja

sreda, 22. 4. 2020, 18:17, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši, skrbniki, drage učenke in učenci!

Letošnja kriza je močno posegla tudi v naše redne izvenšolske aktivnosti. Zato tudi nismo izvedli spomladanske akcije zbiranja odpadnega papirja.

Vemo, da garaže in kleti že "težko dihajo", vendar vas prosimo za potrpljenje.

Akcijo zbiranja odpadnega papirja bomo izvedli takoj, ko bo to mogoče, in ko bomo lahko zagotovili varnost. V najslabšem primeru jo bomo izvedli septembra 2020.

Lep pozdrav, Aljoša Bradač

Vpis v srednje šole

torek, 21. 4. 2020, 13:55, objavila Maja Mencigar

Vpis v srednje šole bo zaradi izrednih razmer potekal po naslednjem rokovniku:

 • Najkasneje do 11. 5. 2020 morate poslati Prijavnico za vpis v 1. letnik srednje šole na željeno srednjo šolo.
 • Učenci 9. razredov boste po pošti dobili prazne prijavnice in kuverte.
 • Prijavnice izpolnite in jih sami pošljite s priporočeno pošto na željeno srednjo šolo. Pri tem si pomagajte z navodili, ki so na zadnji strani prijavnice za prijavo na vpis v srednjo šolo in s spletno stranjo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo

V kolikor boste imeli težave pri izpolnjevanju, kontaktirajte šolsko pedagoginjo na e-mail: maja.mencigar1@guest.arnes.si

Če ste Prijavnico (nepodpisano in nežigosano) že poslali na srednjo šolo, ne pošiljajte več druge.

 • Učenci boste na svoj elektronski naslov prejeli vabilo za videokonferenco s pedagoginjo (ta teden), kjer se bomo pogovorili o poteku izpolnjevanja prijavnice.
 • Na e-mail maja.mencigar1@guest.arnes.si sporočite, kdaj ste prijavnico oddali in na katero srednjo šolo oziroma v kateri program ste se prijavili.
 • Do 16. junija 2020 bo možno prijavnice prenesti na drugo šolo.
 • Preizkusi posebnih nadarjenosti (umetniške gimnazije, tehnik oblikovanja, fotograf, zobotehnik ...) bodo potekali v začetku junija – boste obveščeni.
 • Vpis bo na srednjih šolah potekal od 30. junija do 6. julija 2020.

Maja Mencigar, pedagoginja

Kam po pomoč, ko sem v stiski?

nedelja, 19. 4. 2020, 22:54, objavila Maja Mencigar

Dragi starši in učenci.

Minevajo tedni, ko pouk ne poteka po običajni šolski rutini in nam je prosto gibanje nekoliko omejeno. Zaradi tega se marsikdo znajde v stiski, občuti nemir in tesnobo, ker se ne more ukvarjati z vsemi običajnimi stvarmi, ki pomirjajo in sproščajo. Poleg strokovnih delavcev naše šole so vam na voljo tudi nekatere druge institucije in organizacije, ki vam lahko pomagajo v trenutnih stiskah. Prilagamo vam nekaj kontaktov, kam vse se lahko obrnete na posvet in pogovor:

1. Telefonske številke za pomoč:

 • TOM telefon za pomoč otrokom in mladostnikom – 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro, brezplačni klici)
 • Klic v duševni stiski – 01 52 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro)
 • Brezplačni zaupni telefon Samarijan in Sopotnik – 116 123 (24 ur/dan)
 • Služba za otroško in mladostniško psihiatrijo, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Vošnjakova ulica 4, Maribor - 02 22 86 353

2. Spletne strani za pogovor, nasvet in pomoč:

 • www.tosemjaz.net – spletni portal za otroke in mladostnike
 • med.over.net – spletni portal na temo zdravja, duševnega zdravja in drugih področij
 • www.nebojse.si – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM
 • zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo

Nekaj koristnih nasvetov pa najdete tudi na povezavi: http://posvetovalnicanm.splet.arnes.si/najnovejsi-prispevki

Ostanite zdravi.

Naravoslovni dan, 24. 4. 2020

petek, 17. 4. 2020, 14:16, objavila Aleksandra Borovnik

V petek, 24. 4.2020, bo potekal naravoslovni dan "V OBJEMU NARAVE" na daljavo za predmetno stopnjo (6., 7., 8., 9. razred). Na spodnji povezavi, imate vsa navodila za izvedbo tega dne v obliki PowerPoint predstavitve. Po izvedbi naravoslovnega dne, boš oddal/a poročilo učiteljicama naravoslovja in biologije v spletno učilnico pri teh predmetih.

Naj bo vaš dan prijeten in sproščen v objemu narave.

učitelji Aleksandra, Karina in Igor

* Če komu ne odpre PowerPoint-a, smo dodali še PDF verzijo, ki pa je brez avdio/video vsebine.

Jutri v medijih

četrtek, 16. 4. 2020, 20:34, objavil Aljoša Bradač

Jutri, v petek, 17. 4. 2020, bodo učenci ekipe šolskega radia OŠ Benedikt soustvarjali del programa na Radiu Slovenske gorice.

Prisluhnite nam med 9. in 10. uro!

Prehrana šolskih otrok

četrtek, 16. 4. 2020, 15:22, objavila Sabrina Barbarič

V času odraščanja je prehrana ključnega pomena, saj telo za izgradnjo kostnine, mišic, notranjih organov in za delovanje možganov nujno potrebuje snovi, ki jih vsebuje hrana. V tem obdobju je pomembno, da otroci dovolj jedo, da jedo kakovostno, raznoliko in zdravo hrano.

Nepravilen izbor živil lahko pusti posledice na telesu za vse življenje, prav tako bo vplival tudi na oblikovanje prehranjevalnih navad otrok v kasnejšem življenju. Otroci pogosto med glavnimi obroki (zajtrk, kosilo, večerja) uživajo tudi prigrizke, za katere je značilno, da vsebujejo veliko energije, ki jo prispevajo sladkorji in maščobe, manj pa vsebujejo hranilnih snovi, ki vplivajo na odpornost organizma. Opuščanje zajtrkov, neustrezen ritem prehranjevanja, za katerega je značilna neustrezna časovna porazdelitev obrokov preko dneva, premajhne količine zaužite zelenjave in rib ter prevelike količine zaužitih pijač z dodanimi sladkorji so dejavniki tveganja, ki ogrožajo zdravje otrok.

Vpis v srednješolske programe

četrtek, 16. 4. 2020, 13:16, objavila Maja Mencigar

Spoštovani učenci in starši,

na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bila dne 18. 3. 2020 objavljena naslednja informacija:

Srednje šole, ki še niso izvedle preizkusov nadarjenosti, ki so vpisni pogoj v nekatere srednješolske izobraževalne programe, v katere se želijo prijaviti devetošolci, ali razgovorov z devetošolci, ki se prijavljajo za vpis v športne oddelke, bodo te aktivnosti izvedle po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno – izobraževalne dejavnosti.

Posledično bo prestavljen tudi rok za prijavo za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto.

O spremenjenih, natančnih datumih bomo šole in javnost obvestili pravočasno. Če je kdo že oddal prijavnico za vpis v srednjo šolo, seveda velja tudi ta prijavnica, učencu ni potrebno pošiljati nove prijavnice, ko bo znan nov rok za prijavo.

Tudi rok za prijavo v dijaški dom bo prestavljen, ker je vezan na rokovnik o vpisu. O vsem bomo javnost pravočasno obvestili.

Trenutno načrtujemo potek vpisa v srednjo šolo tako, da ob vrnitvi v šolske prostore izpolnimo prijavnice za vpis v srednješolske programe in jih pošljemo na izbrane srednje šole.

Rok za vpis bo naknadno še sporočen. Če pa bo pa kako drugače, pa vas bomo o tem tudi obvestili.

Vsa pomembna obvestila glede izvajanja vpisa v srednješolske programe lahko spremljate tudi na povezavi: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo.

Spoštovani starši in učenci, vsekakor se bomo strokovni delavci v OŠ Benedikt potrudili, da bo se bodo devetošolci pravočasno vpisali v srednješolske programe in nekateri tudi v dijaške domove.

Lepo pozdravljeni in veliko zdravja.

Napotki za gibanje v naravi

sreda, 15. 4. 2020, 21:24, objavila Doris Horvat

Spoštovani starši, drage učenke in učenci!

V zadnjem mesecu, ko naše delo in učenje poteka od doma, vsi veliko časa presedimo pred računalnikom in zvezki. Zato je zelo pomembno, da se vsak dan tudi gibamo. Gibanje v naravi je dobro za naše zdravje in počutje, nas pomirja in sprošča. Seveda pa moramo tudi pri gibanju v naravi biti pazljivi in upoštevati ukrepe, zaradi tega smo za vas pripravili nekaj napotkov glede tega.

Likovna naloga "Ostani doma"

torek, 14. 4. 2020, 9:58, objavila Andreja Štancer

Kaj početi, ko smo doma, je na izviren način, v kratkem animiranem filmu, prikazala učenka Maja.

Velikonočni prazniki

petek, 10. 4. 2020, 11:40, objavil Aljoša Bradač

Izbirni predmeti 2020/2021

sreda, 8. 4. 2020, 22:16, objavila Romana Slana

Drage učenke in učenci, spoštovani starši oz. skrbniki!

Izbirni predmeti so način prilagajanja osnovne šole različnim interesom učencem. So priložnost, da učenke in učenci ob lastni izbiri teh predmetov razvijajo svoje močne strani in sposobnosti ter se pri njih dokažejo.

Vsako leto osnovna šola v mesecu aprilu objavi ponudbo obveznih in neobveznih izbirnih predmetov. Pred vami sta knjižici ponudbe za šolsko leto 2020/2021.

Knjižica za izbirne predmete je za učence 6., 7. in 8. razredov.

Knjižica za neobvezne izbirne predmete je za učence 3., 4. in 5. razredov.

Prijava na posamezne predmete bo potekala preko spleta, zato bo naknadno vsak učenec oz. učenka prejel uporabniško ime in geslo.

Pazite nase in ostanite zdravi.

Pred nami je četrti teden drugačnih oblik učenja

nedelja, 5. 4. 2020, 22:31, objavila Maja Mencigar

Dragi učenci in spoštovani starši!

Pred nami je četrti teden povsem drugačnih oblik učenja. Dragi učenci, do sedaj ste pokazali veliko mero samostojnosti in odgovornosti.

Spoštovani starši, vsi strokovni delavci se zavedamo, da ste poleg delovnih in drugih obveznostih posvečali tudi veliko časa za pomoč pri učenju svojim otrokom, da so le-ti lahko uspešno premagovali težave na drugačni poti pridobivanja znanja.

Upamo, da ste zdravi. Vsekakor nihče od nas ni pričakoval, da bo to težko in negotovo obdobje trajalo toliko časa.

Želimo vam, da skupaj z otroki poiščete lepe skupne trenutke in takrat počnete tisto, kar vas bogati, pomirja, povezuje in izpolnjuje. Vsem nam naj ostane prijeten občutek, da smo skupaj in da bomo z razumevanjem drug drugega zmogli.

Predvsem pa naj vas ne skrbi, kaj bo takrat, ko se vrnemo nazaj v šolske klopi. Skupaj bomo našli poti, da uspešno pripeljemo šolsko leto 2019/2020 do zaključka.

Tudi v prihodnje se bomo trudili, da bo znanje sproti utrjeno, da bomo z upočasnjenim tempom dela in prilagoditvami nadaljevali načrtovano delo.

Veseli smo vaših povratnih informacij, ki so nam vsekakor v pomoč pri načrtovanju poteka pouka na daljavo. Prav tako pa želimo, da tudi vi poiščete našo pomoč in nasvet, kadar jo potrebujete.

Naj bo nov teden pozitiven in obarvan s pričakovanji prazničnih dni.

Za spodbudo pa spodnja povezava. Oglejte si jo skupaj in se skupaj (na)smejte.

Lucija Ćirović o skrivnostih ventrilokvizma

Ostanite zdravi.

Društvo Bralna značka Slovenije - Praznovanje 2. aprila

petek, 3. 4. 2020, 10:55, objavila Mihaela Ruhitel

Ob 2. aprilu vam posredujemo še sporočilo Slovenske sekcije IBBY. Slovenska sekcija IBBY je avtorica letošnje poslanice ob 2. aprilu!

Posebej izpostavljamo: spletni intervju Darke Tancer Kajnih, odgovorne urednice revije Otrok in knjiga, s Petrom Svetino, avtorjem poslanice in finalistom za Andersenovo nagrado 2020 ter spletni intervju z ilustratorjem Damijanom Stepančičem, avtorjem letošnjega plakata.

Prijazen pozdrav,

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS

Podaljšan vpis novincev v vrtec Benedikt za šolsko leto 2020/2021

sreda, 1. 4. 2020, 14:11, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši oziroma skrbniki,

zaradi izrednih razmer, ki so posledica nevarnosti virusa COVID-19, se vpis novincev v vrtec Benedikt za šolsko leto 2020/2021 podaljša.

Podaljšan vpis bo potekal od 1. 4. 2020 do 10. 4. 2020.

Vloge za vpis otroka bomo sprejemali po redni pošti (Osnovna šola Benedikt, Šolska ulica 2, 2234 Benedikt) ali na uradni elektronski naslov šole .

S spoštovanjem,

Aljoša Bradač, ravnatelj

Spodbujajmo redno uživanje zajtrka pri delu od doma

ponedeljek, 30. 3. 2020, 15:25, objavila Sabrina Barbarič

Pri spodbujanju uživanja zajtrka ima ključno vlogo družina, zelo pomembno vlogo pa imajo tudi šole in vrtci, ki spodbujajo redno uživanje zajtrka. Zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, najdete v spodnji priponki.

Redno zajtrkujte in ostanite zdravi!

Sabrina, organizatorka šolske prehrane

Začasni urniki v času izrednih razmer

nedelja, 29. 3. 2020, 14:15, objavil Aljoša Bradač

Drage učenke, dragi učenci, spoštovani starši in skrbniki!

Glede na Strokovna navodila ZRSŠ o izvajanju izobraževanja na daljavo v izrednih razmerah smo se odločili, da bomo v tem tednu prilagodili urnik izvajanja osnovnega programa (oz. rednega pouka, kot mu rečemo). To pomeni, da smo nekoliko "oklestili" število rednih ur, ki jih učenci izvedejo vsak dan, ob upoštevanju dejstva, da za učenje na daljavo porabijo približno 2x več časa.

URNIKE za posamezne oddelke oz. razrede najdete TUKAJ.

Predlagamo, da te naloge opravite v dopoldanskem času.

Da boste ure izbirnih predmetov, interesnih dejavnosti in neobveznih izbirnih predmetov lažje prilagajali vsakodnevni situaciji, jih nimate na urniku, a jih je še vedno potrebno opraviti.

Opazili boste, da imate vsak dan na urniku tudi eno uro ŠPO (namig – morda najdete idejo zanjo tudi v učilnicah DSP (Drugačno-Sproščeno-Poučno), obveznih izbirnih predmetov, neobveznih izbirnih predmetov ali v učilnicah interesnih dejavnosti.

Ostanite zdravi!

Aljoša Bradač, ravnatelj

Anketa o učenju na domu in delu na daljavo

petek, 27. 3. 2020, 19:23, objavil Aljoša Bradač

Dragi učenci, spoštovani starši in skrbniki,

zaradi izrednih razmer smo tudi na Osnovni šoli Benedikt uvedli pouk na daljavo. Navodila za delo učencev so pripravljena v spletnih učilnicah.

Naše delo želimo izboljšati in prilagoditi potrebam naših učencev in tistih, ki jim v tem času pomagate – staršem. Zato smo pripravili to anonimno spletno anketo.

Zbrane podatke bomo analizirali in jih uporabili za odločitve o nadaljnjih smernicah učenja na daljavo.

Za vaše sodelovanje se vam zahvaljujem in vam želim, da ostanete zdravi.

Aljoša Bradač, ravnatelj

Obvestilo

četrtek, 26. 3. 2020, 20:58, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši!

Varnostni ukrep države, da vrtci in šole zapro svoja vrata, ostaja v veljavi, zato bosta šola in vrtec zaprta do nadaljnjega.

Ta teden smo v šoli začeli izvajati pouk na daljavo in odzivi uporabnikov (staršev in učencev) so pozitivni. Seveda lahko še veliko izboljšamo. K temu tudi stremimo. Pomembno pa je, da ohranimo stik in komuniciramo.

Pripravljamo analizo dejavnosti preteklega tedna in veseli bomo povratnih informacij.

Kmalu bomo na straneh Vrtca Benedikt objavili tudi nasvete in dejavnosti za otroke v vrtcu.

Predvsem, spoštovani starši, ne pozabite, da smo v tem obdobju tukaj za vas in vaše otroke, pripravljeni pomagati, kjer je to le mogoče.

Ostanite zdravi!

Aljoša Bradač, ravnatelj

Šolsko tekmovanje v znanju Vesela šola

četrtek, 25. 3. 2020, 7:20, objavila Mihaela Ruhitel

11. 3. 2020, je potekalo šolsko tekmovanje v znanju Vesela šola. Tekmovalo je 8 tekmovalcev.

Štirje učenci so prejeli bronasta priznanja, in sicer:

 • Vita Verdnik – 4. razred (mentorica Viktorija Kukovec-Potrč)
 • Luka Tavželj – 5. a (mentorica Viktorija Kukovec-Potrč)
 • Lorena Lovrec – 6. a (mentorica Mihaela Ruhitel)
 • Sara Cerjak – 9. a (mentorica Mihaela Ruhitel)

Luka Tavželj in Sara Cerjak sta se uvrstila na državno tekmovanje. Datum tekmovanja še ni znan. Učenca naj se pripravljata doma.

Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke.

Mihaela Ruhitel, organizator šolskega tekmovanja

Obvestilo svetovalne službe

sreda, 25. 3. 2020, 16:19, objavila Renata Klemenčič

Pozdravljeni starši in učenci!

Zaradi izrednih razmer, ki so posledica nevarnosti virusa COVID-19, ste postavljeni pred nov izziv – izobraževanje na daljavo. Vsi skupaj se tokrat prvič srečujemo s situacijo poučevanja in učenja na daljavo. Upava, da ste pri tem čim bolj uspešni. Tudi v tem času sva vam obe svetovalni delavki (socialna pedagoginja Renata Klemenčič in pedagoginja Maja Mencigar) na voljo za vaša vprašanja, dileme ali nasvete, tako kot sva vam bili na voljo do sedaj.

V spletni učilnici "Drugačno-Sproščeno-Poučno" bova skupaj z učiteljicami dodatne strokovne pomoči objavljali različne napotke za učenje, nasvete za učence in starše ter različne predloge, delavnice, ideje ... za aktivno in koristno preživljanje prostega časa. Če boste naleteli na kakšno težavo, dilemo ali imeli kakšno vprašanje, nama pišite po elektronski pošti na ali . Lahko pa pokličete tudi na telefonsko številko 051 622 830, kjer boste dobili dodatne informacije.

Starši, v priloženem dokumentu si lahko preberete nekaj napotkov za čim bolj kvalitetno preživljanje časa s svojimi otroki in mladostniki.

Želiva vam, da ostanete doma in da ostanete zdravi!

Maja Mencigar in Renata Klemenčič, svetovalni delavki

Materinski dan

sreda, 25. 3. 2020, 07:00, objavil Aljoša Bradač

Drage mame!

Ker bo danes manjkala rožica, ker bo danes kak poljubček manj, ker vas danes kdo ne bo objel ... Vam podarjamo tele verze Neže Maurer – naj vam povedo, kako zelo, zelo radi vas imamo.

Ne bom lovila zvezdic – na nebu naj žarijo.
Rož ne bom iskala – kjer so, tam naj cvetijo.
Nič ptičk ne bom prosila, da pesmice bi pele –
naj letajo, kjer hočejo proste in vesele.

Sama bom zapela pesem iz srca,
pa bo najbolj vesela moja mamica!

ČESTITKE OB MATERINSKEM DNEVU!

Usmeritve za pogovor z otroki

torek, 24. 3. 2020, 14:35, objavila Sabrina Barbarič

Dragi starši, skrbniki,

situacija, ki smo ji izpostavljeni zaradi dogajanja v zvezi s korona virusom, nas postavlja pred svojevrsten izziv.

Otroci bodo v takšni situaciji - zaprtje šol in vrtcev - morda imeli več vprašanj v zvezi z dogajanjem, kot sicer. Zato smo v priponki za vas pripravili nekaj usmeritev za pogovor z otroki.

Učenje vsebin s področja prometne varnosti

ponedeljek, 23. 3. 2020, 12:30, objavila Melita Kramberger

Spoštovani učitelji, starši in otroci,

V okviru Javne agencije RS za varnost prometa vas želimo spodbuditi, da čas, ko so šole zaprte zaradi zdravstvenih razmer, izkoristite tudi za učenje vsebin s področja prometne varnosti in to vključite v svoje načrte dela v tem obdobju.

Tako smo za vas pripravili nekaj vsebin, ki jih bomo tudi dopolnjevali: Zgodaj na kolo, Pasavček vas vabi v družbo, Zaščitna čelada, .... Vsebine so tako v informacijah za učitelje, predstavitvi za otroke kot učnih nalogah za otroke. Gradiva so primerna za različne starosti, tudi mlajše otroke. Prav tako vodijo do video vsebin.

Najdete jih na naših spletnih straneh www.avp-rs.si pod zavihkom Preventiva/Prometna vzgoja/Učenje na daljavo. Vabimo vas, da jih pregledate ter jih vključite v učne aktivnosti, ki jih izvajajo otroci od doma.

Glede izvajanja projekta Pasavček vam bomo naknadno posredovali informacijo glede rokov in zaključka projekta, kar bo možno v nastalih okoliščinah.

Drugače pa vam želimo uspešno delo in da bi vsi ostali zdravi doma, vi in vaši otroci.

Lepo pozdravljeni, Mateja Markl

Dostop do spletnih učilnic

sobota, 21. 3. 2020, 15:00, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši in skrbniki, drage učenke, dragi učenci,

kot že objavljeno, v ponedeljek, 23. 3. 2020, pričenjamo s poukom na daljavo v spletnih učilnicah. Danes popoldan vam bodo razredniki na elektronske naslove poslali uporabniška imena in gesla, s katerimi boste dostopali do učilnic na naši spletni strani. Gesla za tiste, ki učilnice že uporabljate, ostajajo nespremenjena.

Podrobna navodila, kako se vpisati in delati, najdete tukaj.

Geslo lahko po prvi prijavi spremenite (Navodila).

Prijave so vešči učenci tretje triade, če pa zaidete v težave, pa so vam na voljo razredniki in tel. številka 051 622 830.

Naloge v učilnicah bodo vidne najkasneje v ponedeljek zjutraj. Se srečamo tam. Do takrat pa ostanite zdravi ter pazite nase in na druge.

Obvestilo Mariborske knjižnice

petek, 20. 3. 2020, 10:31, objavil Aljoša Bradač

Na spodnji priponki se nahaja obvestilo Mariborske knjižnice.

Obvestilo

ponedeljek, 16. 3. 2020, 20:59, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši,

želim vam sporočiti, da trenutna situacija ostaja nespremenjena. Šola in vrtec ostajata zaprta, delo je zaustavljeno. Za šolske otroke vzpostavljamo spletno učilnico, ki bo preprosta, uporabna in stabilna za uporabo.

Spremljajte informativni program in poročila in upoštevajte priporočila ter navodila.

V medijih sem zasledil tudi nasvet MIZŠ, da naj otroci 1. – 5. razreda med 9.00 in 12.00 spremljajo 1. program RTV Slovenija, ki predvaja program z izobraževalnimi vsebinami, ki so primerne za to starostno skupino. Izkoristite tudi to možnost.

Učenci 6. do 9. razreda pa ste (v to sem prepričan) dovolj spretni na spletu, da znate dostopati do spletnih strani z brezplačno učno vsebino.

Ostanite zdravi.

Aljoša Bradač, ravnatelj

Obvestilo

nedelja, 15. 3. 2020, 20:45, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši!

Varnostni ukrep države, da vrtci in šole zapro svoja vrata, je dejstvo. V šoli smo ves čas dobro in preudarno skrbeli, da so vaši otroci – naši učenci, bili deležni vseh preventivnih ukrepov pred okužbami (povečana higiena rok, zračenje prostorov, veliko gibanja na prostem, predvsem pa pogovori o samozaščiti in odgovornem ravnanju vsakega posameznika …) in tako Vas tudi zdaj, ko je ukrep zaprtja šol sprejela država, obveščamo, kako bomo ravnali v prihodnjih dveh tednih, od 16. 3. 2020 do 29. 3. 2020. Od vseh Vas pričakujemo, da naša priporočila v celoti resno in odgovorno spoštujete.

Prosimo Vas in tudi druge bližnje (v primeru, da so kakorkoli vključeni v življenje in delo šole), da resno in odgovorno naredite vse potrebno, da se vaši otroci ali vi ne bi izpostavljali nevarnostim okužbe. Zaprta šola za učence pomeni opravljati naloge na drugi lokaciji – to je doma.

Naša šola se je odločila, da bo uvedla pouk na daljavo, ki ga bomo predvidoma začeli izvajati 23. 3. 2020.

Za čas med 16. 3. 2020 in 20. 3. 2020 so učenci dobili navodila v šoli, predvsem pa je to čas, ko lahko nadoknadijo zamujeno, utrdijo usvojeno, se posvetijo branju knjig po lastni izbiri in si ogledajo vsaj dva dokumentarna filma na dan po TV.

Učitelji bodo od ponedeljka dalje pripravljali gradiva in vse potrebne informacije za učence (po razredih in po predmetih). Učenci bodo doma opravili dogovorjene obveznosti v času od 23. 3. 2020 naprej.

Do gradiv in nalog bodo učenci lahko dostopali preko naše spletne strani. Vse težave in nevšečnosti bomo reševali po elektronski pošti – naslovi vseh strokovnih delavcev so dosegljivi na naši spletni strani.

Za redno in sprotno delo so odgovorni učenci, od Vas, spoštovani starši, pa pričakujemo, da jih boste spodbujali in tudi nadzirali, kako so opravili samostojno učenje.

Vsekakor je teh 14 dni odlična priložnost, da se otroci naučijo samostojnosti in odgovornosti. Prepričan sem, da se bodo tudi te lekcije dobro naučili, saj koronavirus ne more in ne sme postati izgovor za neznanje.

ZELO POMEMBNO: nikakor naj otroci – učenci ne hodijo po trgovskih centrih ali v javne zaprte prostore, saj je tam največ verjetnosti za okužbe. Prav tako se naj izogibajo stikom v zunanjem okolju in s starejšimi ljudmi. Ukrep, da šole zapremo, je pomemben ukrep, ki bo preprečil širjenje okužb in ga moramo spoštovati vsi.

Vas, spoštovani starši, bomo sproti obveščali preko naše spletne strani in po potrebi tudi preko elektronske pošte, da boste vsi deležni pravočasnih in korektnih informacij, ki temeljijo na dejstvih in temeljitem premisleku.

Verjamem, da naš odnos temelji na visoki kulturi sodelovanja in spoštovanja dogovorov, da bomo skupaj dokazali, da se znamo obnašati zelo odgovorno in preventivno, predvsem pa varovati svoje zdravje, zdravje naših najmlajših in zdravje vseh ob nas.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj

Poziv Sekcije za primarno pediatrijo ob epidemiji Covid-19

nedelja, 15. 3. 2020, 10:34, objavil Aljoša Bradač

Slovenski pediatri pozivamo vse prebivalce Slovenije, še posebno pa starše vseh otrok in mladostnike, da zaradi hitrega širjenja okužb z virusom covid-19 v naslednjih tednih skrbno spremljajo javna opozorila s strani države in se dosledno držijo vseh podanih navodil.

Otroci in mladostniki omenjeno bolezen večinoma prebolevajo v blažji obliki, vendar zaradi tega tudi pomembno prispevajo k širjenju virusa v družbi. Ravno zaradi tega je v trenutni situaciji najpomembnejše, da so otroci in mladostniki za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih in drugih aktivnosti. Zato odsvetujemo vsa druženja otrok v zaprtih prostorih, igranje na skupnih igralih ali obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi. Športne aktivnosti lahko skupaj z otrokom izvajamo zunaj na prostem individualno. Prav tako naj to ne bo čas celodnevnega virtualnega druženja, ki sicer ne predstavlja nevarnosti za širjenje virusa, je pa kljub vsemu tvegano početje za otroke in mladostnike, če je časovno in vsebinsko nenadzorovano.

Večji otroci in mladostniki, ki bodo mogoče v naslednjih dneh ostali sami v domači oskrbi, naj se v tem času ne družijo s sošolci ampak ostanejo pri sebi doma. Upoštevajo naj tudi navodila šol v tem času.

Starši, naučite svoje otroke in mladostnike samostojnosti in previdnosti v skladu s starostjo, ker bomo na tak način uspešnejši in bo to dobra naložba za prihodnost.

Starejši ljudje in kronično bolni ljudje lahko težje prebolevajo okužbo s korona virusom, zato naredite vse, da jih ne okužite. Babic in dedkov tokrat ne vključujmo v čuvanje otrok.

Z upoštevanjem higienskih navodil, navodil glede druženja in z medsebojno solidarnostjo poskrbimo za najbolj ranljive skupine naše družbe ter dokažimo vsem, da nam je mar za ljudi okoli sebe.

V primeru, da vaši otroci in mladostniki zbolijo, pokličite njihovega izbranega zdravnika in izkoristite vse možnosti svetovanja preko elektronske pošte ali telefona in prihajajte v naše ambulante in v dežurne službe samo v nujnih primerih in najavljeno.

V imenu Sekcije za primarno pediatrijo ZZP

Denis Baš dr.med.spec pediater, podpredsednik

Ljubljana, 13. 3. 2020

Obvestilo o varstvu za nujne primere - za učence od 1. do 5. razreda

petek, 13. 3. 2020, 19:55, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši,

obveščamo vas, da bomo od ponedeljka, 16. 03. 2020, SAMO za NUJNE PRIMERE organizirali varstvo za učence od 1. do 5. razreda v skladu z okrožnico MIZŠ št. 6030-1/2020/9 in napovedano dopolnitvijo Odredbe o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Sprejemali bomo le zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah pri delodajalcu in to izkažejo s pisnim potrdilom/izjavo delodajalca.

Nujne primere poklicev smo določili na podlagi okrožnice MIZŠ, civilne zaščite in kriznega štaba naše občine, to so zaposleni v:

 • zdravstvu,
 • policiji,
 • vojski,
 • zaporih,
 • komunalnih službah,
 • živilskih trgovinah,
 • lekarnah,
 • domovih za ostarele,
 • dežurne v šolah in vrtcih,
 • redarstvih in
 • službah civilne zaščite (več)

V primeru, da je eden od staršev doma (porodniška, bolniška, dopust, brezposeln, možnost varstva zaradi ne-nujnih del ...), drugi pa v navedenih poklicih, MORA biti OTROK DOMA.

Da bomo IZREDNO VARSTVO pod POSEBNIMI POGOJI lažje organizirali vas prosimo, da nas obvestite o morebitni PRISOTNOSTI vašega otroka na e-naslov do nedelje, 15.03.2020 do 16.00. Varstvo bo organizirano za skupine do 6 otrok in na podlagi odločitve poveljnika Civilne zaščite po posvetovanju z županom.

Za vključitev v izredno dežurstvo je nujno, da predložite izjavo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Potrdilo morata predložiti OBA starša.

Prosimo vas, da z VSO SKRBNOSTJO presodite ali varstvo zares potrebujete ali lahko otroka kljub vsemu zaupate v drugo varstvo.

V šoli bomo uvedli poostreno higieno ter poseben protokol prihoda in odhoda otrok ter odraslih. Prosimo, da upoštevate naša navodila in pravila, v okviru katerih bomo delovali v kriznih razmerah.

O vseh nadaljnjih informacijah in ukrepih vas bomo obveščali preko naše spletne strani.

HVALA ZA RAZUMEVANJE, SREČNO IN ZDRAVO!

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj

Obvestilo o varstvu za nujne primere - Vrtec Benedikt

petek, 13. 3. 2020, 14:30, objavil Aljoša Bradač

Obvestilo o varstvu za nujne primere za vrtec je objavljeno na spletnih straneh vrtca.

Obvestilo

petek, 13. 3. 2020, 9:27, objavila Romana Slana

Spoštovani starši oz. skrbniki.

Od 16. 3. 2020 do nadaljnjega na OŠ Benedikt ni uradnih ur. Obrnete se lahko na .

Zaradi epidemije govorilne ure v torek, 17. 3. 2020, odpadejo. Dan šole OŠ Benedikt z vrtcem se prestavi na kasnejši datum.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj

Prestavljen rok za prijavo za vpis v srednjo šolo in dijaški dom

petek, 13. 3. 2020, 9:15, objavila Maja Mencigar

Spoštovani starši in devetošolci.

Zaradi izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja virusa COVID19, bomo v našem vzgojno-izobraževalnem zavodu na podlagi okrožnice, štev.:603 -3/2020/6, ki jo je objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vse aktivnosti vpisa v srednjo šolo izvedli po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti. Prestavljen je rok za prijavo za vpis v srednjo šolo in dijaški dom. O natančnih datumih vas bomo obvestili naknadno, ko bomo prejeli uradne informacije.

Nujno obvestilo

četrtek, 12. 3. 2020, 19:48, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani!

V skladu z okrožnico Ministrstva za znanost, šolstvo in šport št. 6030-1/2020/8 in sklepa Vlade RS št. 18100-7/2020/2 in odredbe ministra za zdravje se vzgojno-izobraževalna dejavnost na OŠ Benedikt in v Vrtcu Benedikt od 16. 3. 2020 ne bo izvajala fizično.

To pomeni, da otroci in učenci do nadaljnjega ostanejo v domači oskrbi.

Jutri, v petek, 13. 3. 2020, se bodo šolske dejavnosti odvijale po ustaljenem urniku, prav tako bo jutri deloval tudi Vrtec Benedikt. Glede na priporočila pa vam svetujemo, da v primerih, ko lahko zagotovite domače varstvo za učence in otroke v vrtcu, to storite že jutri. O odsotnosti obvestite razrednika in vzgojitelje.

Prosimo, da redno spremljate objave na naši spletni strani in upoštevate navodila za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID19, ki jih dajejo NIJZ in pristojne inštitucije.

Predvsem je bistveno, da v tem času omejite stike otrok z drugimi osebami, tudi starimi starši, sorodniki in ostalimi. Otroci naj gredo v naravo, preživljajo čas na prostem, vendar doma in na širših površinah. Zadrževanje na igriščih in igralih, kjer je mogoč stik z drugimi osebami, je nevarno za širitev okužbe in ga odsvetujemo. Izogibajte se tudi obiskom (tudi znotraj družine).

O vseh nadaljnjih korakih vas bomo sproti obveščali preko spletne strani šole in vrtca.

Nobena preizkušnja ni tako težka, da je skupaj ne bi mogli prestati. (Neil Anderson)

Fotografiranje učencev ODPADE

četrtek, 12. 3. 2020, 8:58, objavila Romana Slana

Fotografiranje učencev v petek, 13. 3. 2020, ODPADE.

Proslava ob dnevu žena in materinskem dnevu ODPOVEDANA

sreda, 11. 3. 2020, 7:29, objavila Melita Kramberger

Spoštovani,

V skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ, glede na povečano nevarnost okužb bo proslava ob dnevu žena in materinskem dnevu, ki je bila načrtovana 22. 3. 2020, v Kulturnem domu Benedikt, ODPOVEDANA.

Načrtovana prireditev bo prestavljena. O nadomestnem datumu Vas bomo obvestili.

Hvala za razumevanje.

Likovno delo Lovra Kurbusa izbrano na mednarodnem likovnem natečaju

ponedeljek, 9. 3. 2020, 21:27, objavila Dragica Kocmut Brumen

Z likovnimi deli smo se udeležili 13. mednarodnega likovnega natečaja Bodi umetnik "Igraj se z mano" (Center Janeza Levca Ljubljana - Oddelek za projetne dejavnosti).

Na letošnji natečaj je prispelo rekordnih 7176 likovnih del iz kar 551 različnih ustanov (od tega 51 tujih). Na natečaju je sodelovalo 947 mentorjev iz 9 različnih držav!

Izbor je temeljil na raznolikosti in izvirnosti motivov na temi "Igraj se z mano" in "Naš svet, čist planet". Za izbor je bila odgovorna Nina Popič (kustosinja v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec).

Med izbranimi deli je bilo izbrano likovno delo učenca naše šole Lovra Kurbusa, katerega mentorica sem bila.

Avtor: Lovro Kurbus
Naslov dela: Tekmovanje z bratom v vožnji s skirojem
Mentorica: Dragica Kocmut Brumen

Likovna dela so bila razstavljena na razstavi Bodi umetnik "Igraj se z mano" v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Kasneje bo razstava potovala po celotni Sloveniji. Učencu Lovru Kurbusu iskrene čestitke.

Mentorica likovne ustvarjalnice Dragica Kocmut Brumen

Vabilo na proslavo ob dnevu žena in materinskem dnevu

petek, 6. 3. 2020, 20:12, objavila Melita Kramberger

Drage mame, babice, cenjene žene in dekleta, spoštovani očetje in možje.

Prisrčno vabljeni na proslavo ob dnevu žena in materinskem dnevu, ki bo 22. 3. 2020 ob 15.00 uri, v Domu kulture Benedikt.

Popoldan nam bodo popestrili: učenci OŠ Benedikt, članice in člani domačih društev, Glasbena šola Rošer in glasbeni gost RUDI ŠANTL.

Za vse obiskovalke pa tudi skromna darilca izpod spretnih rok ročnodelske skupine Plamenke KD Benedikt.

Organizator: Kulturno društvo Benedikt ob podpori Občine Benedikt in OŠ Benedikt.

Prisrčno vabljeni.

Poročilo o tekmovanju v znanju fizike za Stefanova priznanja – šolsko tekmovanje

torek, 3. 3. 2020, 23:06, objavila Jelka Pulko

Šolsko tekmovanje je potekalo v sredo, 5. februarja 2020. Sodelovalo je 13 učencev, 8. in 9. razreda OŠ Benedikt. Iz 8. razreda je sodelovalo 8 učencev in iz 9. razreda 5 učencev.

Bronasto priznanje so prejeli:

 • Gašper Šijanec, 9. razred
 • Aleks Potočnik, 8. razred
 • Gašper Bratuša, 8.razred

Regijsko tekmovanje bo 27. 3. 2020 na OŠ Franceta Prešerna Maribor. Udeležili se ga bodo Aleks Potočnik, Gašper Bratuša in Gašper Šijanec.

Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke.

Vodja šolskega tekmovanja: Jelka Pulko

Okrogla miza - Moja poklicna prihodnost

torek, 3. 3. 2020, 21:36, objavila Marjana Zorko

V torek, 3. 3. 2020, smo v okviru Ministrstva za medsebojne odnose, kamor imamo vključene tudi predstavnike za Otroški parlament, organizirali okroglo mizo, v kateri smo debatirali o temi letošnjega parlamenta "Moja poklicna prihodnost".

Okrogle mize se je udeležilo 45 otrok, od 4. do 9. razreda.

Otroci pri odkrivanju svojih poklicnih želja nimajo enostavnega dela. Opirajo se na to, kaj si želijo delati, se zavedajo kaj radi počnejo, vseeno pa na svoji poti potrebujejo okolico, ki jim stoji ob strani. V šoli je to svetovalna služba, učitelji, doma starši, sorodniki, vsekakor pa tudi sami pobrskajo za želenimi informacijami.

Mentorici otroškega parlamenta, Renata Klemenčič in Marjana Zorko sva jih popeljali skozi mnoga vprašanja. Ozaveščanje smo pričeli skozi sebe. Kako dobro se poznajo, kako se zavedajo svojih dobrih plati, kako so pripravljeni sprejeti kritiko… Ali dovolj dobro poznajo poklice prihodnosti? Kaj in kdo vpliva na izbiro njihovega poklica? Kdaj sploh se začnejo ukvarjati z vprašanjem izbire poklica? So seznanjeni z možnostmi izbire poklica v lokalnem okolju?

Ta in še mnoga vprašanja so šla skozi njihove misli.

Nekako smo prišli do sklepne misli, v kateri so bili učenci enotni.

Zelo pomembne so že naše poklicne želje v mladosti, tam v vrtcu ali ob vstopu v šolo. Tako bi lahko ustvarili osebno mapo dosežkov, v katero bi vložili njihova močna področja, izražene želje, dobro opravljene naloge, ki so povezane z njihovimi interesi, željami.

Stremeli bomo k njihovem osebnem razvoju, da se bodo otroci začeli čim prej zavedati svojih talentov, hobijev in svojih osebnostnih lastnosti.

O tej temi bodo 16. 3. 2020 učenci nadaljevali debato na Medobčinskem otroškem parlamentu v Lenartu.

Renata Klemenčič in Marjana Zorko

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

četrtek, 27. 2. 2020, 9:02, objavil Aljoša Bradač

Na spodnjih povezavah se nahajajo informacije za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Strokovna ekskurzija za nadarjene učence

petek, 14. 2. 2020, 14:16, objavila Maja Mencigar

Obveščamo vas, da OŠ Sveta Ana organizira strokovno ekskurzijo za nadarjene učence devetih sodelujočih šol, ki bo v petek, 13. marca 2020. V priponki tega obvestila je opisan program ter soglasje za udeležbo na strokovni ekskurziji. Lep vabljeni.

Šolsko tekmovanje iz naravoslovja Kresnička

četrtek, 13. 2. 2020, 17:04, objavila Jožica Kovačič

V sredo, 5. 2. 2020, je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz naravoslovja Kresnička. Tekmovanja se je udeležilo 16 učencev iz 4., 5. in 6. razreda. Priznanja prejmejo naslednji učenci:

 • Vita Verdnik iz 4. razreda,
 • Nika Senekovič iz 4. razreda,
 • Luka Tavželj iz 5. a razreda,
 • Tinkara Hajnc iz 5. a razreda,
 • Lorena Lovrec iz 6. a razreda in
 • Mihel Mai Leva iz 6. b razreda.

Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke!

Vodja šolskega tekmovanja: Jožica Kovačič

Karierna orientacija

torek, 11. 2. 2020, 18:13, objavila Maja Mencigar

Informacije o karierni orientaciji najdete v spodnji priponki.

Tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje

ponedeljek, 10. 2. 2020, 13:48, objavila Mihaela Ruhitel

12. 11. 2019 je potekalo tekmovanje za Cankarjevo priznanje. Tekmovalo je 20 učencev. 9 učencev je prejelo bronasta priznanja in sicer:

 • 4. razred: Vita Verdnik, Aleksej Rojs, mentorice Antonije Zorko,
 • 5. razred: Luka Tavželj, Hana Muršak, mentorice Jožice Kovačič,
 • 6. razred: Lorena Lovrec, mentorice Helene Kotnik,
 • 7. razred: Amila Šehić, mentorice Helene Kotnik,
 • 8. razred: Ronja Premzl, mentorice Petre Cafnik Novak,
 • 9. razred: Sara Cerjak, Luka Lovrec, mentorice Petre Cafnik Novak.

9. 1. 2020 je potekalo območno tekmovanje v Mariboru. Udeležila sta se ga Sara Cerjak in Luka Lovrec, mentorice Petre Cafnik Novak.

Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke.

Mihaela Ruhitel, organizator šolskega tekmovanja.

HILS: Gostovanje v Španiji (Alicante) - 5. dan

petek, 7. 2. 2020, 23:20, objavila Darja Stražišnik

Zadnji dan. Tako hitro je minilo. Na današnjem urniku: dokončati in predstaviti skupinsko awake igro, potrdila o udeležbi, orienteering - skupinsko iskanje zaklada, plesna delavnica - bachata in večerna poslovilna zabava.

Jutri se odpravljamo domov s polno vrečo odličnih spominov in novih prijateljstev!

Spremljajte nas na Instagramu: @erasmusosbenedikt , #hilsproject, @hils_project

HILS: Gostovanje v Španiji (Alicante) - 4. dan

četrtek, 6. 2. 2020, 20:45, objavila Darja Stražišnik

Četrtkovo jutro so nam popestrili učenci šole IES Playa San Juan, ter nam odigrali kratek dramski prizor.

Nato smo se z avtobusom izpred obmorske šole odpravili v uro oddaljeni naravni park Font Roja. Na višini 1000m smo pričeli s pohodom in se povzpeli okoli 300m. Pot je bila strma in kljub mrazu nam je uspelo priti na ciljno točko, kjer smo našli celo nekaj snega. Po povratu nazaj smo bili ponosni na prehojenih 8 km.

Spremljajte nas na Instagramu: @erasmusosbenedikt , #hilsproject, @hils_project

Šolsko Preglovo tekmovanje iz kemije

četrtek, 6. 2. 2020, 20:42, objavila Barbara Waldhütter

20. 1. 2020 je na naši šoli potekalo šolsko tekmovanje iz kemije. Udeležilo se ga je 14 učencev iz 8. in 7. učencev iz 9. razreda. Na državno tekmovanje, ki bo 4. aprila v Mariboru, se je uvrstila osmošolka Sara Pelc, za kar ji iskreno čestitam.

Mentorica Barbara Waldhütter

HILS: Gostovanje v Španiji (Alicante) - 3. dan

sreda, 5. 2. 2020, 20:42, objavila Darja Stražišnik

Današnje jutro smo pričeli ustvarjalno. V mednarodno mešanih skupinah smo namreč morali pripraviti načrt za timsko igro.

Sledil je obisk ONCE, ki je center španske organizacije za slepe in slabovidne. Tam so nam na praktičen način prikazali, kako slepi doživljajo vsakdanje življenje. Preizkusili smo se celo v goalballu - edini igri, ki je specifična samo za slepe.

V popoldanskem delu smo se udeležili delavnic na temo športnega vodenja, kjer smo v mešanih skupinah dokazovali pomen sodelovanja in timskega dela pri športnih igrah.

Spremljajte nas na Instagramu: @erasmusosbenedikt , #hilsproject, @hils_project

HILS: Gostovanje v Španiji (Alicante) - 2. dan

torek, 4. 2. 2020, 22:29, objavila Darja Stražišnik

Torkov februarski, zimski dan smo preživeli čisto po špansko.

Najprej smo si ogledali The Ocean Race (Volvo) muzej, ki je posvečen najzahtevnejši jadralni tekmi na svetu. Dirka se odvija na vsaka 3 leta, že od leta 1973, vedno pa se začne prav v Alicante. Posadke plujejo okoli sveta približno 9 mesecev. V muzeju smo si ogledali zgodovino tekem, preizkusili interaktivne vsebine in za nekaj minut sedli celo v simulator, kjer nas je pretreslo, kot na valovih.

Sledile so jadralne aktivnosti. Najprej smo v manjših skupinah jadrali pod nadzorom skiperjev, nato pa smo jadrnico zasidrali in se v parih ali trojicah podali na vožnjo s kanuji.

Šport, morje, sonce - dan, ki smo si ga lahko le želeli in nam bo zagotovo ostal v nepozabnem spominu.

Spremljajte nas na Instagramu: @erasmusosbenedikt , #hilsproject, @hils_project

HILS: Gostovanje v Španiji (Alicante) - 1. dan

ponedeljek, 3. 2. 2020, 20:20, objavila Darja Stražišnik

Projekt HILS (program Erasmus+) tokrat preizkušamo v drugačni vlogi. Decembra smo namreč gostili zelo uspešno prvo mobilnost, sedaj pa se v vlogi gostov nahajamo v Španiji. Programa, ki se odvija med 3. in 7. februarjem, se je udeležilo 5 devetošolcev z dvema učiteljicama. Tema tega tedna je vadba in šport.

Danes so naši učenci predstavili športne možnosti, ki jih imajo v šoli, pa tudi tiste, ki jim jih ponuja občina Benedikt. Prav tako pa so predstavili tudi rezultate anketnega vprašalnika, ki je govoril o ukvarjanju z vadbo in športom v njihovem vsakdanu.

Po predstavitvah vseh partnerskih šol je sledila sprostitvena dejavnost - joga.

Spremljajte nas na Instagramu: @erasmusosbenedikt , #hilsproject, @hils_project

Nočni pohod z lučkami do Negovskega gradu

nedelja, 2. 2. 2020, 20:52, objavila Melita Kramberger

V soboto, 1. 2. 2020, smo imeli nočni pohod z lučkami iz Benedikta do Negove in nazaj. Pred OŠ Benedikt se nas je zbralo kar 120 pohodnikov iz OŠ Benedikt, OŠ Sveta Trojica, pridružili pa so se nam tudi upokojenci iz Benedikta. Peš smo se odpravili po delu pomurske planinske poti mimo cerkve sv. Treh kraljev po cesti do Negovskega gradu, ki nas je pričakal v lepi nočni pravljični osvetlitvi. Kustosinja nam je v prireditveni dvorani povedala nekaj besed o zgodovini gradu, ogledali smo si lahko tudi stari del gradu in kletne prostore. Po ogledu nas je ogrel topel čaj in slasten krof. Nekaj pohodnikov se nas je nato z avtobusom odpeljalo nazaj v Benedikt, nekateri pa so se odpravili peš.

Hvala vsem, ki so pomagali pri izvedbi in organizaciji pohoda. Se vidimo na prvem pomladnem pohodu!

Melita Kramberger, mentorica planinskega krožka

Zimska šola v naravi - Areh, 5. dan

sobota, 1. 2. 2020, 8:15, objavil Andrej Šalamun

Zimsko šolo v naravi smo zaključili s tekmo, v kateri so se vsi tekmovalci odlično odrezali.

Zimska šola v naravi - Areh, 4. dan

petek, 31. 1. 2020, 9:26, objavil Andrej Šalamun

Po treh dneh smučanja smo postali že pravi smučarji. Zvečer nas je očaral čarovnik Grega, sledilo je druženje z učenci iz OŠ Šentjernej. Sedaj pa že nestrpno pričakujemo današnjo tekmo. Se vidimo kmalu. :)

Zimska šola v naravi - Areh, 3. dan

sreda, 29. 1. 2020, 20:47, objavil Andrej Šalamun

Zbudili smo se v prelepo sončno zasneženo jutro. Po skupinah smo se spustili po zasneženih pohorskih strminah in se naužili zimskih radosti. Zvečer smo se preizkusili v malih sivih celicah, po večerji pa še prisluhnili domačinu Frančku, ki nam je razkril vse skrivnosti Pohorja.

Zimska šola v naravi - Areh, 2. dan

torek, 28. 1. 2020, 19:57, objavil Andrej Šalamun

Uspešno smo preživeli drugi dan šole v naravi. Sonce se nam je nekoliko skrilo ampak smo kljub temu zelo uživali.

Zimska šola v naravi - Areh, 1. dan

ponedeljek, 27. 1. 2020, 20:39, objavil Andrej Šalamun

Uspešno smo preživeli prvi dan zimske šole v naravi. Spustili smo se po belih strminah in naredili prve zavoje.

Obvestilo za 6. razred - Zimska šola v naravi

četrtek, 23. 1. 2020, 13:01, objavila Renata Klemenčič

Učence in starše 6. razredov obveščamo, da je odhod v zimsko šolo v naravi v ponedeljek, 27. 1. 2020 ob 8.00 izpred športne dvorane. Zbirati se začnemo ob 7.45. Učenci so danes v šoli dobili podrobnejša navodila ter obvestilo za starše, na katerem najdete več informacij in kontaktne podatke, v kolikor bi potrebovali še kakšne informacije.

Obvestilo o plavalnem tečaju

ponedeljek, 20. 1. 2020, 11:51, objavila Timoteja Haložan

Obveščamo vas, da bodo učenci 2. in 4. razreda v februarju pričeli s plavalnim tečajem. Tečaj se bo izvajal na Ptuju, in sicer od 3. 2. 2020 do 7. 2. 2020.

Učenci bodo imeli vsak dan eno uro pouka, malica bo ob 9.30, odhod iz šole pa ob 10. uri.

S seboj naj imajo: brisačo, kopalke, vodo in kakšen sadež ali zdrav prigrizek ter kapo. Prosimo vas, da skupaj z otrokom pripravite torbo, da bo otrok vedel, kaj ima v torbi in kakšno brisačo ima s seboj. Zlatnino naj pustijo doma.

Deklice z daljšimi lasmi naj imajo le te spete, v torbi pa glavnik oz. krtačo za lase. Lahko imajo tudi plavalno kapo. Če ima otrok kakršnekoli težave (zdravstvene ali druge), vas prosimo, da to sporočite razredničarki.

Vrnemo se okoli 13.30, takrat bodo imeli učenci kosilo. OPB poteka po urniku. Vse odjave ali prijave kosila sporočite v tajništvo.

Lep pozdrav. Razredničarka

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj

Obvestilo za starše 9. razredov

četrtek, 16. 1. 2020, 12:54, objavila Irena Kos

Spoštovani starši devetih razredov!

Sporočam vam, da bo v torek, 21. 1. 2020, pred skupnim roditeljskim sestankom še sestanek za vpis v srednje šole in dijaške domove, ki ga bo vodila ga. Maja. Predavanje se prične ob 16.00 uri v učilnici KEM. Spregovorili bomo tudi o valeti.

Irena Kos in Jelka Pulko

Zimski športni dan

ponedeljek, 13. 1. 2020, 11:45, objavila Irena Kos

V petek, 24. 1. 2020, bo zimski športni dan. Učenci od 5. do 9. razreda imajo smučanje (Rogla) in drsanje (Ledna dvorana MB).

Smučarji se boste prijavili v šoli ali na tel. št. 040 327 429 (Irena). Cena karte je 16,50 €, cena avtobusa (okrog 7 €) pa je odvisna od števila prijavljenih na avtobusu. Pobiram na avtobusu. Odhod na Roglo ob 8.00 izpred športne dvorane Benedikt.

Za drsalce je odhod ob 9.00 izpred Petelinove kleti. Prihod okrog 12.00 ure. Drsalci se, prosim, primerno oblecite. Obvezne so rokavice. Cena avtobusa bo odvisna od števila prijavljenih, plačilo po položnicah. Za drsalke in drsanje bomo pobirali denar v šoli. Cena drsanja: 2,50 €, cena drsalk: 2,30 €.

Šolski otroški parlament

ponedeljek, 13. 1. 2020, 10:30, objavila Renata Klemenčič

V sredo, 15. 1. 2020, bomo imeli na šoli dan dejavnosti, ki bo namenjen delu šolskega otroškega parlamenta. Letošnja tema je »MOJA POKLICNA PRIHODNOST«, zato bo dan namenjen spoznavanju različnih poklicev. Ob 8.20 si bomo v Športni dvorani ogledali gledališko predstavo Društva za boljši svet z naslovom »Jaz, poklic in prihodnost«. Nato se bomo družili po prijateljskih razredih. Učenci od 6. do 9. razreda bodo ob 12. uri imeli tržnico poklicev, na kateri se bodo predstavile naslednje srednje šole: Tehniški šolski center Maribor, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor, Srednja prometna šola Maribor, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Srednja biotehniška šola Maribor, Srednja trgovska šola Maribor, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Srednja šola za živilstvo in prehrano Maribor, 2. gimnazija, Srednja lesarska šola Maribor, Srednja kemijska šola in gimnazija Ruše ter Tretja gimnazija. Nekatere od teh šol bodo 3. in 4. šolsko uro izvedle tudi delavnice za učence. Učenci od 1. do 5. razreda bodo poklice spoznavali ob delu po razredih.

Ponovoletni ples

ponedeljek, 13. 1. 2020, 10:25, objavila Doris Horvat

V petek, 10. 1. 2020, so učenci devetošolci v sklopu interesne dejavnosti Prostovoljstvo organizirali šolski ponovoletni ples z dobrodelno noto. Vstopnina za šolski ples so bili plastični zamaški, ki bodo šli v dobrodelne namene. Plesa so se udeležili učenci od 6. do 9. razreda. Učenci so se zabavali ob dobri domači in tuji glasbi ter slastnih prigrizkih. Kako lepo so se imeli, si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Učenci prostovoljci obiskali starejše občane

ponedeljek, 13. 1. 2020, 10:10, objavila Doris Horvat

Frančiška Belna, Marija Nedog in Elizabeta Zemljič s predstavniki OO RK in OŠ Benedikt ter županom Milanom Repičem

V okviru interesne dejavnosti Prostovoljstvo smo v mesecu decembru skupaj s predsednico OO RK Benedikt gospo Sabino Huber in gospodom županom Milanom Repičem obiskali občane občine Benedikt, ki so starejši od 90 let. Obiske smo razdelili na dva dneva. Na domu smo obiskali 5 občanov, 4 občanke pa smo obiskali v Domu starejših občanov v Lenartu. Obdarili smo jih z majhno pozornostjo, najbolj pa so seveda bili veseli našega druženja z njimi.

Vabilo na roditeljski sestanek in predavanje

petek, 10. 1. 2020, 18:45, objavila Romana Slana

V torek, 21. 1. 2020, bo ob 17. uri v jedilnici OŠ Benedikt roditeljski sestanek. Organizirano je predavanje za starše/skrbnike učencev z naslovom "Ne nasilju", ki ga bo izvedel g. Jani Pravdič.

V predavanju bo starše/skrbnike seznanil z oblikami nasilja, ki se pojavljajo, in jim predstavil primere iz prakse ter ukrepanje ob njih. Prav tako bo predstavil delovanje posameznih služb, ki se ukvarjajo s preprečevanjem nasilja med otroci in mladostniki, zakonske ukrepe zoper nasilnega mladostnika, pojasnil vlogo policista pri nasilnih dogodkih, itd.

Vabljeni.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj

Obvestilo za učence 3. razredov

sreda, 25. 12. 2019, 12:26, objavila Marjana Zorko

Učenci 3. razredov imajo v času od 6. 1. do 10. 1. 2020 pouk športa - plavanje, v Termah Ptuj.

V šoli se zberejo otroci ob 8.00, ker imamo že ob 8.15 odhod izpred šole. Otroci naj doma zajtrkujejo, zraven bomo vzeli malico, ko se vrnemo v šolo pa imajo otroci kosilo. Nato so v OPB. Starši, seznanite otroke s stvarmi, ki jih bodo nosili s seboj. Naj sami pripravljajo nahrbtnike, tako bodo prepoznali svoje stvari.

Ob iztekajočem letu

ponedeljek, 23. 12. 2019, 14:32, objavil Aljoša Bradač

Obvestilo za kulturni dan

sreda, 18. 12. 2019, 13:10, objavila Romana Slana

Spoštovani starši oz. skrbniki.

V torek, 24. 12. 2019, bo v OŠ Benedikt potekal kulturni dan. Prosimo vas, da učiteljice od 1. do 5. razreda obvestite, če bo vaš otrok na ta dan po kulturnem dnevu v OPB. Za učence vozače bo po izvedbi kulturnega dne odpeljal avtobus ob 13.20 (krožna vožnja). Za učence, ki bodo v OPB, pa bo avtobus odpeljal krožno vožnjo ob 15.15.

Hvala za razumevanje.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj

Podprimo Sofijo in Adama

sreda, 18. 12. 2019, 10:11, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši in občani Benedikta,

zgodba naših Sofije in Adama vas je že prav gotovo dosegla. Prepričani smo, da vas ni samo dosegla, ampak se vas je tudi dotaknila ter v vas zbudila željo po podpori in pomoči.

OŠ in vrtec Benedikt se pridružujeta akciji pomoči družini iz našega ožjega okolja.

Radi bi vas spodbudili, da si vzamete čas in razmislite, kako lahko pomagate. S pismi podpore ali donacijami na TRR Sklada Viljem Julijan lahko tudi vi podarite žarek upanja malima borcema in njuni družini.

Vsi zaposleni, učenci in otroci vrtca izražamo vso podporo Sofiji, Adamu in njuni družini. V mislih smo z vami.

Bodite sočutni, kajti resnično videti življenje skozi oči nekoga drugega je lahko najdragocenejša izkušnja in pomeni tudi živeti bolj polno življenje.

Zgodbo Sofije in Adama si lahko med drugim preberete na:

Tkemo vezi za bolj zdrave otroke Evrope

ponedeljek, 16. 12. 2019, 18:41, objavila Petra Cafnik Novak

S septembrom 2019 je OŠ Benedikt pod taktirko koordinatorice Darje Stražišnik pričela s projektom HILS (Healthy Inclusive Livestyle through Schools). Gre za projekt programa Erasmus +, akcije KA2, strateška partnerstva, kjer sta poleg osmih šol (Nizozemska, Velika Britanija, Francija, Slovenija, Španija, Portugalska, Finska, Italija) priključeni še dve nevladni organizaciji, in sicer VGGM (public Health / Gezonde School) iz Nizozemske in Healthy Schools iz Londona.

S projektom HILS bi radi promovirali različne aspekte zdravega načina življenja in dobrega počutja, vključujoč vsakogar, ne glede na socialno demografske raznolikosti. Učence (in posledično širšo javnost) bi radi opolnomočili z zdravimi izbirami, jih seznanili s pastmi vsakdana in vplivali na odločitve, ki bodo vodile v bolj zdravo, daljše in kvalitetnejše življenje.

V tednu od 9. 12. do 13. 12. 2019 je benediška šola zažarela v mavrici evropskih barv. V ponedeljek, 9. decembra 2019, se je v večnamenski dvorani v Benediktu odvila izjemna otvoritvena slovesnost, s katero so učenci OŠ Benedikt pod mentorstvom gospe Helene Kotnik in gospe Petre Cafnik Novak na izviren način povabili vse partnerske šole, da se predstavijo in tako pričeli z izvajanjem programa mobilnosti. Med občinstvom so med drugim pozdravili tudi župana Benedikta, Milana Repiča, šolsko pediatrinjo, dr. Bernardo Vogrin, predstavnike NIJZ in Zavoda za šolstvo.

V tem tednu se je odvijalo kar nekaj dejavnosti. Učenci so aktivno sodelovali v delavnicah, kjer so predstavili analizo vprašalnika in svoje poglede na zdrave aktivnosti, ki se odvijajo na posamezni partnerski šoli. Uvod v predstavitve je pripravila dr. Bernarda Vogrin, šolska zdravnica iz ZD Lenart, ki je predstavila projekt Most, v okviru katerega se učenci in starši naučijo pravilno in zdravo gibati ter prehranjevati.

V nadaljevanju tedna so se odvile še delavnice na temo čuječnosti (mindfulness), o pomembnosti spanca, aromaterapija in well-being (dobro počutje). Glavni namen je bil ozavestiti mlade o vplivih, ki jih imajo sami na svoje dobro počutje, kaj lahko storijo zase, da bi se dobro počutili, kako se lahko sprostijo in umirijo, ko so v stresnem obdobju, kako pomemben je spanec in kako vpliva na naš vsakdan, kako prepoznati nekoga, ki se ne počuti dobro, kako si pomagati za boljšo pozornost.

Kar nekaj pozornosti pa je bilo posvečeno wellness dejavnostim v Sloveniji, saj so nam jih predstavili gospod Iztok Altbauer, direktor skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, ter prijazno osebje Term Ptuj, ki nam je omogočilo vpogled v welness v hotelu Primus. Učenci so si širili obzorja še z ogledom Ptuja, Postojnsko jame in Predjamskega gradu. Prav tako pa ne smemo pozabiti na najpomembnejši del projekta – tkanje vezi med otroki Evrope, sprejemanje drugih kultur in zavedanje pomena lastne. Verjamemo, da so vsi učenci in učitelji v tem tednu postali ena velika evropska družina, ki bo ohranjala stike tudi v prihodnosti.

Prispevek TV Maribor o otvoritveni slovesnosti Erasmus+

četrtek, 12. 12. 2019, 8:53, objavila Doris Horvat

S plesom, petjem, igro in izvirno predstavitvijo naše države, so učenci OŠ Benedikt začeli triletni projekt, ki so ga pridobili v okviru programa Erasmus+.

Obvestilo o pojavu uši

sreda, 11. 12. 2019, 11:21, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani.

Nekateri starši so nas obvestili, da so se pri učencih ponovno pojavile uši. Zato Vas prosimo, da svojim otrokom pregledate lasišče. V kolikor opazite sledi uši oz. gnid, Vas prosimo, da le-te odpravite z ustreznim šamponom, ki ga lahko kupite v lekarni. Ob tem operite vso posteljnino in otrok naj ostane dan ali dva doma.

Več o ušeh in uspešnih načinih preventive in boja proti ušem najdete tukaj:

Hvala za razumevanje.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved., ravnatelj

Vabilo na otvoritveno slovesnost Erasmus+ projekta

četrtek, 5. 12. 2019, 16:32, objavila Darja Stražišnik

Spoštovani,

OŠ Benedikt je vključena v mednarodni projekt Erasmus+, v katerem sodeluje 8 evropskih držav. Med 9. 12. ter 13. 12. 2019 gostimo učitelje in učence tujih šol.

Vljudno vas vabimo nas otvoritveno slovesnost, na kateri bomo sprejeli ter predstavili vse sodelujoče šole. Otvoritvena slovesnost se bo odvijala 9. 12. 2019 ob 9. uri v Športni dvorani Benedikt. Ker želimo to neprecenljivo izkušnjo deliti tudi z vami, bi bili počaščeni, če se nam pridružite.

Lep pozdrav!

Kulturni dan za učence od 1. do 4. razreda

sreda, 4. 12. 2019, 13:54, objavila Timoteja Haložan

Obveščamo vas, da se bodo učenci (od 1. do 4. razreda) v okviru kulturnega dne ogledali lutkovno predstavo v Lutkovnem gledališču Maribor, in sicer v četrtek, 12. 12. 2019.

Naslov lutkovne predstave je Zlatolaska in trije medvedi.

Učenci pridejo v šolo ob 8.00. Po malici, ob 8.30, se odpravimo proti Mariboru, vračamo pa se okrog 11.30.

Učenci naj bodo primerno oblečeni in obuti. S seboj naj imajo kakšen dežnik (v primeru dežja).

Cena vstopnice je 5 EUR, cena avtobusa je odvisna od števila udeleženih učencev. Znesek prevoza in vstopnice vam bomo obračunali pri položnici za prehrano.

Mednarodni dan strpnosti

torek, 3. 12. 2019, 20:53, objavila Doris Horvat

Na naši šoli smo novembra obeležili mednarodni dan strpnosti (16. november). Učitelji so z učenci izvedli izobraževalno – ustvarjalne delavnice na temo past upravičene nestrpnosti. Na to temo so otroci nato izdelovali pisne in likovne izdelke, ki smo jih razstavili v šolski galeriji, v 1. nadstropju, kjer si jih lahko tudi ogledate. Avtor programa delavnic je Izobraževalni center Eksena. Nastalo je veliko lepih izdelkov, ki si jih nekaj lahko ogledate tudi v prilogi.

Zimski smučarski sejmi

ponedeljek, 2. 12. 2019, 11:43, objavila Irena Kos

Spoštovani!

Zimski smučarski sejmi:

 • 7. 12. 2019 v gasilskem domu Gornja Radgona (dopoldan)
 • 14. 12. 2019 v Centru slovenskih goric v Lenartu (8.00 – 12.00 dopoldan)
 • Privatna prodaja doma: Alojz Smrke, Žepovci 97a, Apače, tel.: 040 310 479 (tudi menjava z majhnim doplačilom)
Smuči lahko prinesete v pogled v telovadnico. Prosim, da me prej pokličete, da bova z Andrejem sigurno tam, ker imava kar nekaj tekmovanj.

Irena: 040 327 429
Andrej: 040 641 082

Utrinki iz božičnega bazarja

petek, 29. 11. 2019, 14:58, objavila Suzana Zelko

Na spodnji povezavi je nekaj utrinkov iz božičnega bazarja, ki je bil 26. 11. 2019 na OŠ Benedikt.

Kulturni dan na Ptuju

ponedeljek, 25. 11. 2019, 10:01, objavila Helena Kotnik

Spoštovani starši in skrbniki,

v torek, 3. decembra 2019, bodo učenci od 5. do 9. razreda imeli kulturni dan. V Mestnem gledališču Ptuj si bodo ogledali predstavo Hevreka – znanstveni cirkus.

Ta dan bodo učenci pričeli s poukom prvo (8.20) in končali peto šolsko uro (12.55), šolski avtobus bo vozil po ustaljenem voznem redu.

Cena vstopnica je 6,50 EUR, cena avtobusa je odvisna od števila udeleženih učencev. Znesek prevoza in vstopnice vam bomo obračunali pri položnici za prehrano.

Lep pozdrav, Helena Kotnik

Božični bazar

sreda, 20. 11. 2019, 7:47, objavila Antonija Zorko

Na OŠ Benedikt bo 26. 11. 2019 ob 17.00 uri potekal BAZAR, ki ga pripravljajo otroci iz vrtca in šole. Učenci se bodo najprej predstavili s kratkim kulturnim programom, ki bo v športni dvorani (vhod pri športni dvorani). Po kratkem nagovoru bo ravnatelj starše povabil na BAZAR, na katerem bodo razstavljeni izdelki, ki jih bodo pripravili otroci.

Starši si boste skupaj s svojimi otroki izbrali izdelke, ki vam bodo všeč, in jih boste lahko odnesli domov. S prostovoljnimi prispevki boste prispevali k delovanju Šolskega sklada. V času BAZAR-ja bodo potekale tudi pogovorne ure.

Se že veselimo druženja z vami!

Obvestilo za 2. tehniški dan

torek, 19. 11. 2019, 18:32, objavila Antonija Zorko

V petek, 22. 11. 2019, bo 2. tehniški dan z naslovom: "Diši po praznikih". Vsak razred bo izdeloval BOŽIČNO-NOVOLETNE izdelke. Posameznim razredom bodo pri delu pomagali starši in zunanji sodelavci.

Starši si bodo lahko te izdelke ogledali v torek, 26. 11. 2019 ob 17.00 - BAZAR.

Za prostovoljne prispevke si bodo lahko izbrali izdelke, ki jim bodo všeč.

2. naravoslovni dan – Tradicionalni slovenski zajtrk

ponedeljek, 18. 11. 2019, 9:54, objavila Sabrina Barbarič

V petek, 15. 10. 2019, smo na Osnovni šoli Benedikt imeli že drugi naravoslovni dan: Tradicionalni slovenski zajtrk. Pričeli smo ob 7.30 in najprej v šolski jedilnici opravili tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta super dan je bil tudi super zajtrk, jedli smo: kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Ker je ta teden bil Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo, smo nekaj časa tudi namenili izobraževalno-ustvarjalni delavnici, ki je bila zelo poučna za otroke.

Razredna stopnja je nadaljevala z obiskom čebelarja iz čebelarstva Kapel, ki je otrokom nazorno povedal in tudi pokazal vse o čebeli in medu. Nato smo dali veliki poudarek bontonu prehranjevanja, najprej teoretično v razredih, nato še praktično v jedilnici.

Predmetna stopnja pa je pripravljala hrano iz časa Ane Lušin (ajdove žgance, skutin in jabolčni zavitek) ter pripravila degustacijo v avli šole. Učenci 6. razredov pa so izdelovali panjske končice.

Zelo so se izkazali devetošolci, ki so bili ta dan v spremstvu prve triade in jim pomagali pri izvedbi bontona.

Dan smo vsi končali s podpisom zaprisege, katera veli, da bomo jedli manj sladkih živil ter več sadja in zelenjave.

Obisk košarkarjev KK Ajdas Lenart - Igriva košarka

petek, 15. 11. 2019, 22:58, objavil Andrej Šalamun

4. novembra 2019 so nas obiskali igralci in trenerji Košarkarskega kluba KK Ajdas iz Lenarta. Predstavitve so se udeležili učenci od 1. do 5. razreda. Vsi učenci so zelo uživali ob prikazu lepote košarkarske igre.

Dan slovenske hrane

sreda, 13. 11. 2019, 18:48, objavila Sabrina Barbarič

V petek, 15. novembra 2019, bomo praznovali DAN SLOVENSKE HRANE.

Na ta dan poteka tudi projekt TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (TSZ) in naš 2. naravoslovni dan.

Učenci se zberejo v matičnih razredih ob 7.30 skupaj s svojimi razredniki in sorazredniki. Ta dan bodo otroci imeli za zajtrk na mizi kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Vse otroke, učence in zaposlene vabimo na TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK.

Dober tek!

Zbiralna akcija papirja

ponedeljek, 11. 11. 2019, 10:23, objavila Renata Klemenčič

Od 21. do 25. oktobra 2019 je v OŠ Benedikt potekala zbiralna akcija papirja. Tudi tokrat je bila zelo uspešna, saj smo skupaj zbrali 21 ton in 321 kg papirja.

Vsem, ki ste s svojim prispevkom papirja pri tem sodelovali, se iskreno zahvaljujemo. Še posebej pa se zahvaljujemo vsem tistim učencem, staršem in delavcem šole, ki ste pri zbiralni akciji pomagali.

Že sedaj pa vas vabimo k temu, da doma shranjujete papir za naslednjo zbiralno akcijo, ki bo potekala v mesecu aprilu.

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce

torek, 5. 11. 2019, 16:08, objavila Maja Mencigar

Napoved dogodka - Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja - 13. novembra 2019 - Dvorana Lukna - Maribor

V mesecu novembru bo v Mariboru potekal enodnevni Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce, ki ga organizira Mestna občina Maribor, v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Univerzo v Mariboru, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova in Športnimi objekti Maribor.

Karierni sejem je namenjen učencem višjih razredov osnovnih šol, njihovim staršem in skrbnikom ter strokovnim delavcem na področju karierne orientacije mladih. Z njim želimo preventivno prispevati k preprečevanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na lokalnem trgu dela. Posebno pozornost zato namenjamo deficitarnim poklicem v Mariboru in tudi širši regiji. V povezovanju z izobraževalnimi zavodi, obrtniki, podjetniki, drugimi gospodarskimi subjekti ter ostalimi javnimi in zasebnimi organizacijami bomo predstavili priložnosti za karierni razvoj mladih.

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce bo v sredo, 13. novembra 2019 od 8. do 19. ure, v Športni dvorani Ljudski vrt "Lukna", Mladinska ul. 26 v Mariboru.

V prilogi se nahaja brošura z dodatnimi informacijami. Podrobnejše informacije o razstavljavcih in programu bomo najavili v naslednjih tednih.

Zahvala Društva za zaščito živali Maribor

petek, 25. 10. 2019, 19:19, objavila Andreja Štancer

8. oktobra 2019 so učence petih razredov obiskali prostovoljci iz Društva za zaščito živali Maribor. Predstavili so jim, kako pravilno skrbeti za živali. Z njimi je prišla tudi psička Mala, ki je bila učencem še posebno zanimiva.

Za DZZŽ Maribor smo ves september zbirali hrano, odeje in igrače za živali. S temi besedami so se nam zahvalili:

Hrane ste zbrali skoraj 90 kg, za kar se vam resnično iskreno, srčno in globoko zahvaljujemo. V imenu živali. Zraven je bilo še nekaj krasnih, lepih, toplih dekic, ki bodo pogrele marsikateri smrček v prihajajoči zimi. Pa priboljški in neki super slastni pasji priboljški-palčke.

Tudi "mačje skrivališče" ki ga je naredila ena učenka in opremila s konzervico in z dekico je že pri končnih mačjih uporabnikih. Med donacijo hrane sem pa našla tudi sporočilo ene učenke vaše šole, ki me je prav ganilo do solz. Tej učenki sporočamo, "da je bilo dovolj in da bo nekaj stvari ostalo še za zimo. In najlepša hvala iz srca".

Bila je tudi lepa vrečka s posvetilom. Hvala za vsako stvar posebej, vsakomur, ki je prispeval.

Še enkrat vam hvala za prijetno druženje, veliko donacijo (hvala vsem učencem vaše šole in njihovim staršem), hvala za spominek in lepo preživeto dopoldne.

S spoštovanjem,

Žana Klobučar za: Društvo za zaščito živali Maribor

Rokovnik za prijavo kandidatov v srednješolske programe

torek, 22. 10. 2019, 12:39, objavila Maja Mencigar

Učenci in starši, seznanjamo vas z rokovnikom o prijavi kandidatov in izvedbi vpisa v 1. letnik srednješolskih programov za šolsko leto 2020/2021.

Pohod na Bistriški Vintgar

torek, 22. 10. 2019, 12:28, objavila Melita Kramberger

V nedeljo, 20. 10. 2019, smo se mladi planinci iz OŠ Benedikt, OŠ Sveta Trojica in OŠ Jurovski Dol podali na naš prvi letošnji pohod na Bistriški Vintgar. Ob 8. uri smo se odpeljali iz Benedikta proti Slovenski Bistrici. Od tam pa se peš podali po slikoviti poti ob potoku Bistrica. Zbralo se nas je 130 pohodnikov iz vseh treh šol. Z nami so šli tudi 4 vodniki iz planinskega društva Hakl. Po poti smo lahko občudovali brzice, majhne slapove in stare zapuščene mline. Videli smo tudi Maroltovo jelko, najstarejšo v osrednji Evropi, ki ima obsega kar 6 metrov, vendar se je leta 2010 porušila. Nato nas je avtobus počakal v Zg. Novi vasi pri Šmartnem. Okoli 15. ure smo rahlo utrujeni a polni novih vtisov prispeli nazaj v Benedikt. Naš naslednji pohod imamo planiran 1.2.2020 iz Benedikta v Negovo in nazaj. Lep planinski pozdrav

Humanitarna akcija "Drobtinica"

ponedeljek, 21. 10. 2019, 12:24, objavila Doris Horvat

V nedeljo, 20. 10. 2019, je v Benediktu potekala humanitarna akcija "Drobtinica", ki jo je organizirala OO RK Benedikt v sodelovanju z OŠ Benedikt. Pred trgovino Mercator je bila postavljena stojnica, na kateri so učenci prostovoljci ponujali izdelke donatorjev v zameno za prostovoljne prispevke. Na stojnici je bila bogata ponudba pekovskih izdelkov, domačih jajc, marmelad in jabolk. Pri naši stojnici se je ustavilo veliko ljudi, obiskala sta nas tudi gospod ravnatelj Aljoša Bradač in gospod župan mag. Milan Repič. Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena šolskemu skladu OŠ Benedikt, v okviru katerega bomo lahko pomagali otrokom iz socialno ogroženega okolja. K izvedbi humanitarne akcije so pripomogli Občina Benedikt, Mercator d.d., Slaščičarna in kavarna Šijanec d.o.o., Vesna Merčnik - nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Društvo kmečkih žena in deklet Benedikt, Kmetija Žinkovič in drugi. Zahvaljujemo se predsednici OO RK Benedikt gospe Sabini Huber za vso pomoč pri izvedbi humanitarne akcije, članici OO RK Benedikt Tjaši Mlinarič za pomoč na stojnici in ostalim članom OO RK Benedikt, ki so pomagali pri postavitvi stojnice. Iskrena hvala tudi donatorjem izdelkov ter vsem, ki so se ustavili ob naši stojnici in darovali prispevek.

Obisk društva REPS

ponedeljek, 21. 10. 2019, 11:44, objavila Suzana Zelko

V torek, 8. 10. 2019, so našo šolo obiskali člani društva REPS. Društvo REPS uri pse za reševanje in pomoč ljudem v stiski in nesrečah. Člani prihajajo iz različnih okolij in strok, povezuje pa jih ljubezen do psov, volja do dela, predvsem pa želja po pomoči tistim, ki jo v težkih trenutkih potrebujejo. Našim učencem so svoje delo predstavili tako, da so k nam pripeljali 5 psov. Učenci so v predstavitvi zelo uživali.

Tehnični muzej Bistra

ponedeljek, 21. 10. 2019, 11:39, objavila Suzana Zelko

V tednu otroka so se na naši šoli dogajale številne aktivnosti in dejavnosti. Učenci od 6. do 9. razreda so si v ponedeljek, 7. 10., v okviru naravoslovnega dne ogledali Tehnični muzej Bistra v Vrhniki.

Vključeni so bili v dve vrsti delavnic, kjer so izdelovali žolne ter ob tem spoznavali, kaj je sila gravitacije, trenja in lepenja in ob eksperimentih spoznavali delo Nikola Tesla.

Najbolj so uživali ob ogledu starih avtomobilov in različnih delovnih strojev. Preko starodobnikov so spoznavali življenje in delo v preteklosti.

Po ogledu muzeja smo še obiskali rojstno hišo Ivana Cankarja ter njegov spomenik v središču Vrhnike.

SŠOM - vabilo na jesenske delavnice

ponedeljek, 21. 10. 2019, 10:50, objavila Maja Mencigar

Srednja šola za oblikovanje Maribor (SŠOM) organizira v jesenskih počitnicah brezplačne delavnice za vedoželjne učence 8. in 9. razreda. Prijave so možne do srede, 23. 10. 2019, do 12. ure.

Zbiralna akcija papirja

ponedeljek, 21. 10. 2019, 7:05, objavila Renata Klemenčič

Od 21. do 25. oktobra 2019 bo v OŠ Benedikt ponovno potekala zbiralna akcija papirja. Papir bomo zbirali pred vhodom v šolo med 7.00 in 8.15. Ker bomo papir sproti tehtali, vas v primeru gneče prosimo za malo potrpljenja. Potrudite se, da prinesete čim večjo količino papirja.

Šolska skupnost učencev in Šolski sklad OŠ Benedikt

Humanitarna akcija "Drobtinica"

četrtek, 17. 10. 2019, 7:47, objavila Doris Horvat

V nedeljo, 20. 10. 2019, bo v Benediktu potekala humanitarna akcija "Drobtinica", ki jo organizira Rdeči križ Slovenije OZ Lenart v okviru OO RK Benedikt v sodelovanju z OŠ Benedikt. Učenci naše šole se bodo humanitarne akciji udeležili v sklopu interesne dejavnosti Prostovoljstvo. V Benediktu pred trgovino Mercator bo od 7. do 12. ure postavljena stojnica, na kateri bodo učenci v zameno za prostovoljne prispevke ponujali pekovske izdelke in sadje, ki jih bodo podarili donatorji. Zbrana sredstva bodo namenjena šolskemu skladu OŠ Benedikt, v okviru katerega bomo lahko otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili topel obrok.

Vljudno vas vabimo, da nas podprete s svojim obiskom.

Košarka na OŠ Sv. Ana

sreda, 16. 10. 2019, 10:49, objavila Irena Kos

Obveščam vas, da je jutri, 17. 10. 2019, košarka na OŠ Sv. Ana za starejše deklice in dečke. Tekmovanja se bodo udeležili: Gašper Šijanec, Sergej Šijanec, Luka Lovrec, Jakob Rajšp, Alen Šipek, Nejc Oprešnik, Alex Potočnik, Kimi Lavrenčič, Daša Bratuša, Maja Repič, Lana Režonja, Ronja Premzl, Lara Hajnžič, Ana Krepek, Nika Peklar, Tjaša Perša. Vrnemo se okrog 15.30 ure.

Športni pozdrav!

Počitniške delavnice za nadarjene učence

sreda, 16. 10. 2019, 9:03, objavila Maja Mencigar

V času jesenskih počitnic bodo v OŠ Sveta Ana potekale počitniške delavnice za nadarjene in radovedne učence. V kolikor te zanimajo raznovrstne in ustvarjalne delavnice, oddaj izpolnjeno prijavnico pedagoginji Maji Mencigar, in sicer do torka, 22. 10. 2019.

Tehniški dan - Mi med seboj

ponedeljek, 14. 10. 2019, 13:54, objavila Veronika Horvat

V sredo, 9. 10. 2019, smo na Osnovni šoli Benedikt preživeli resnično čudovit tehniški dan. Medse smo slavnostno sprejeli naše nove starejše in najmlajše učence, ki so dobili tudi svoje velike brate in sestre iz devetih razredov.

Prijeten sprejem so obogatili tudi gospod župan Milan Repič, gospod ravnatelj Aljoša Bradač in dolgoletna učiteljica in svetovalna delavka ter zdajšnja ravnateljica osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol gospa Vesna Breznik.

Nikakor nismo mogli mimo kokoške Rozi, ki nas je v preteklih dveh tednih spodbujala k trajnostno mobilnim načinom prihajanja v šolo. Zato smo čas posvetili tudi temu, da je vsak razred z drugimi učenci podelil svoj trud in aktivnosti, ki so v tem času potekale v njihovem oddelku.

Dan smo posvetili naši šolski skupnosti in medsebojnim odnosom, s poudarkom na pozdravljanju. Ugotovili smo, da je vsak od nas nekaj posebnega in s svojo edinstvenostjo pomembno prispeva k skupnosti Osnovne šole Benedikt.

Našo ugotovitev smo na koncu tudi udejanjili v obliki drevesa dlani, ki nas bo v prihodnje pozdravljalo na poti v knjižnico.

Svetovani dan hrane

četrtek, 10. 10. 2019, 14:23, objavila Sabrina Barbarič

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Zato na ta dan praznujemo Svetovni dan hrane. Več o tem pa v spodnji priponki.

Naravoslovni dan, 4. razred

četrtek, 10. 10. 2019, 8:20, objavila Antonija Zorko

V ponedeljek, 7. oktobra 2019, sta Ksenija Škerbot in Jure Šimek iz ZD Lenart pripravila naravoslovni dan v OŠ Benedikt v 4. razredu.

Razred so razdelili v dve skupini - Jure je tako otrokom predstavil poklic reševalca, ogledali so si reševalno vozilo, pokazal pa jim je tudi nekaj osnov prve pomoči.

Ksenija je predavala na temo Zdravje se začne v ustih, kjer so govorili o tem, kako ohraniti zdrave zobe od rane mladosti pa do pozne starosti. Praktičen del je zajemal umivanje in želiranje zob.

Obvestilo

sreda, 9. 10. 2019, 10:35, objavila Irena Kos

Obveščam vas, da jutri, 10. 10. 2019, zaradi slabšega vremena športni dan odpade. Prestavljen je na torek, 15. 10. 2019.

Športni pozdrav!

1. naravoslovni dan za učence od 1. do 5. razreda

nedelja, 6. 10. 2019, 10:24, objavila Marjana Zorko

1. naravoslovni dan za učence od 1. do 5. razreda bo v ponedeljek, 7. 10. 2019, s pričetkom ob 8.20.

Teme dneva so:

 • 1. - 3. razred: Znamenitosti domačega kraja
 • 4. razred: Moje telo
 • 5. razred: Gozd

1. naravoslovni dan za učence od 6. do 9. razreda

torek, 1. 10. 2019, 21:28, objavila Jelka Pulko

V ponedeljek, 7. 10. 2019, bo 1. naravoslovni dan za učence od 6. do 9. razreda. Obiskali bomo Tehniški muzej Bistra. Učenci pridejo v šolo ob 7.20 in vzamejo v jedilnici malico. Skupaj z učitelji odidejo do avtobusa. Odhod avtobusov je ob 7.30. Predviden prihod v Benedikt je okoli 16.30.

Cena naravoslovnega dne je okoli 17 € (5,50€ je vstopnina za muzej, okoli 11,50 € pa prevoz ob udeležbi vseh učencev predmetne stopnje).

Ceno prevoza naravoslovnega dne starši poravnajo s položnico prehrane, vstopnino poravnamo ob vstopu v muzej.

Katalog dopolnilnih dejavnosti za nadarjene učence 2019/2020

torek, 1. 10. 2019, 12:27, objavil Dani Sajtl

Učenci in starši. Pred vami je Katalog dopolnilnih dejavnosti za nadarjene učence 2019/2020, s katerim želimo, nadarjenim učencem osnovnih šol Slovenskih goric ponuditi raznolike dejavnosti, ki bi jih spodbudile k čim bolj kreativnem razmišljanju. V Katalogu so različne aktivnosti, ki jih boste lahko izbirali med počitnicami in v sobotnih šolah. Dejavnosti se bodo odvijale na posameznih osnovnih šolah in so brezplačne. Starše prosimo, da podpišejo soglasja, ki ga učenci oddajo koordinatorici za nadarjene učence, Maji Mencigar in da jih seveda na dogodek pripeljejo in odpeljejo.

Želimo si, da bo naše sodelovanje še naprej potekalo uspešno in da se bo vedno več nadarjenih učencev odločalo za sodelovanje na dogodkih, ki so jim namenjeni.

Akcija "Pešec"

ponedeljek, 30. 9. 2019, 22:07, objavila Jožica Kovačič

V okviru nacionalne preventivne akcije "Pešec", ki bo potekala med 1. in 13. 10. 2019, bomo sodelovali tudi na Osnovni šoli Benedikt.

Preventivna akcija za večjo varnost pešcev bo potekala po celotni Sloveniji v četrtek, 3. 10 2019, med 17.00 on 19.00 uro.

Namen akcije je opozarjati in osveščati pešce na varno in ustrezno ravnanje v prometu (hoja po pločniku, prečkanje na označenih prehodih za pešce, nujno prepričati se o prosti poti pred prečkanjem, nakazati željo po prečkanju z dvignjeno roko itd.), z razdeljevanjem odsevnih trakov pešce opozoriti na nujno uporabo odsevnikov za boljšo vidnost v prometu. V času akcije želimo s koordiniranimi prehajanji pešcev čez prehod opozoriti voznike na varnost pešcev.

V Osnovni šoli bomo v okviru te akcije delili letake BODI PREVIDEN ter odsevne trakove in kresničke. Učenci si bodo v spremstvu učiteljic in policistov ogledali poti v okolici šole, se pogovarjali o nevarnostih na njihovi poti v šolo in iz nje in varni udeležbi v prometu.

Šolska vlada učencev

ponedeljek, 30. 9. 2019, 12:15, objavila Renata Klemenčič

V tem tednu se začenja predvolilna kampanja kandidatov za predsednika oz. predsednico šolske vlade učencev OŠ Benedikt. Letos se za to funkcijo poteguje 6 kandidatov. Volitve bodo potekale v torek, 8. 10. 2019. Prav tako se v teh dneh odvijajo prvi sestanki ministrstev, kjer bodo učenci izvolili ministre za splošne zadeve, za medsebojne odnose, za pomoč učencem in za trajnostno mobilnost. Razglasitev ministrov in predsednika šolske vlade bo v sredo, 9. 10. 2019 ob 8.30 v športni dvorani OŠ Benedikt, ko bo potekal tudi sprejem prvošolcev in novih učencev v šolsko skupnost OŠ Benedikt. Prvošolci bodo ob tej priložnosti tudi dobili velike brate oz. velike sestre. Vljudno vabljeni!

Aktivnost Gremo peš s kokoško Rozi

ponedeljek, 30. 9. 2019, 11:55, objavila Renata Klemenčič

Od 23. do 27. 9. 2019 smo v okviru projekta Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah izvajali aktivnost Gremo peš s kokoško Rozi. Učenci in učitelji smo se zelo trudili prihajati v šolo vsaj del poti peš, s kolesom ali s šolskim avtobusom. V sredo, četrtek in petek smo učencem, ki prihajajo v šolo s šolskim avtobusom, omogočili, da so del poti v spremstvu učiteljev prehodili peš. Učenci so za trajnostno mobilne prihode v šolo dobivali kartice z različnimi motivi kokoške Rozi. Dodatne kartice so dobili za popoldanske sprehode in za dodatne aktivnosti. Ob ustrezni motivaciji sodelujočih učiteljev so bili učenci nad aktivnostjo zelo navdušeni. Tako smo število trajnostno mobilnih prihodov v šolo v prejšnjem tednu povečali iz 54% na 95%, za kar smo si zaslužili zlato medaljo, ki se nahaja na šolskem transparentu v 2. nadstropju. Učence bomo še naprej spodbujali k pešačenju in drugim oblikam gibanja in trajnostno mobilnih prihodov v šolo, za kar bodo v tem tednu (do 4. 10. 2019) še lahko dobivali dodatne kartice.

Renata Klemenčič, koordinatorka projekta

Tekmovanje v atletskem troboju

ponedeljek, 23. 9. 2019, 12:08, objavila Irena Kos

Spoštovani starši!

Jutri, 24. 9. 2019, bo na Sveti Ani tekmovanje v atletskem troboju. Tega tekmovanja se bodo udeležili: Luka Lovrec, Sergej Šijanec, Gašper Šijanec, Jakob Rajšp, Daša Bratuša, Ronja Premzl, Barbara Vogrin in Lana Režonja. Odidemo ob 12.00, domov pa se vrnemo okrog 15.30 ure.

Tekmovanje v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje

četrtek, 19. 9. 2019, 10:57, objavila Mihaela Ruhitel

Tekmovanje v šolskem letu 2019/2020 ima naslov:

Jaz, ti, mi vsi
Le pogumno, le za mano ...
(Anja Štefan)

Tekmovanje temelji na naslednjih književnih besedilih:

1. VIO – MEHURČKI
Šolsko tekmovanje: četrtek, 2. 4. 2020

 • 1. razred: Leopold Suhodolčan: Piko Dinozaver
 • 2. in 3. razred: Desa Muck: Anica in grozovitež

2. in 3. VIO
Šolsko tekmovanje: torek, 12. 11. 2019

 • 4. in 5. razred: Jana Bauer: Groznovilca v Hudi hosti
 • 6. in 7. razred: Slavko Pregl: Odprava zelenega zmaja
 • 8. in 9. razred: Igor Karlovšek: Preživetje (šolsko in območno tekmovanje) in več avtorjev: Geniji z nasmehom: izbor besedil za Cankarjevo priznanje za šolsko leto 2010-2011 (državno tekmovanje)

Za 8. in 9. razred se tekmovanje nadaljuje

 • na območni ravni, v četrtek, 9. 1. 2020,
 • na državni ravni, v soboto, 7. 3. 2020.

Gremo peš s kokoško Rozi – projekt Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah

sreda, 18. 9. 2019, 17:09, objavila Renata Klemenčič

V tem šolskem letu je naša šola skupaj z vrtcem vključena v projekt Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah, ki poteka pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo. Namen tega projekta je prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok in njihovih bližnjih ter posledično k zmanjševanju motornega prometa v okolici osnovnih šol. Na ta način želimo prispevati k zmanjšanju okoljskih obremenitev, k spodbujanju gibanja otrok in s tem h krepitvi njihovega zdravja.

Od 23. do 27. 9. 2019 bo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti (16.-22. 9. 2019) in Evropskega tedna športa (23.–30. 9. 2019) potekala prva aktivnost v okviru tega projekta. Imenuje se Gremo peš s kokoško Rozi. V tem času bodo razredniki svoje učence spodbujali k temu, da bodo v šolo prihajali na trajnosten način (peš, s kolesom, s skirojem, z avtobusom, v sopotništvu…) in da bodo v popoldanskem času čim več pešačili. Učenci bodo cel teden zbirali igralne karte z motivom kokoške Rozi, ki jih bodo dobili, če bodo trajnostno mobilni. V šoli bomo beležili načine prihodov učencev v šolo na razredne plakate in skupni šolski transparent, s čimer bomo poskušali povečati delež prihodov učencev na trajnostno mobilen način za 7%. V ta namen bomo z učenci pred izvedbo aktivnosti naredili analizo stanja prihodov v šolo. Pridobljene igralne karte kokoške Rozi bodo učenci shranili, saj jih bodo med šolskim letom potrebovali pri igranju različnih družabnih iger na to temo.

Starše prosimo, da svoje otroke v tem času spodbujate k aktivnemu prihodu v šolo in na popoldanske aktivnosti in jim to omogočite, kolikor je to v vaši moči (peš, s kolesom, s skirojem, v sopotništvu, z avtobusom ...). Od vas pričakujemo, da jih boste pri tem vzgajali z vzgledom, jih po potrebi spremljali v šoli ter poskušali čim več popoldanskih opravkov izvesti na trajnosten način (npr. peš do trgovine, parkiranje avtomobila na enem mestu in greste peš od ene do druge stavbe…). Prav tako bo zelo dobrodošlo, če boste v popoldanskem času skupaj z vašim otrokom pešačili, saj si bo z vsaj 2 km prehojeno potjo vaš otrok prislužil dodatno igralno karto. Prav tako vas prosimo, da v primeru, če otroke vozite v šolo z avtomobilom, poskušate parkirati nekoliko dlje od šole in vsaj del poti skupaj z vašim otrokom prehodite peš.

Renata Klemenčič, koordinatorka projekta

Roditeljski sestanek

sreda, 11. 9. 2019, 12:21, objavila Romana Slana

Spoštovani starši oz. skrbniki.

Prvi roditeljski sestanek bo v torek, 17. 9. 2019, ob 17. uri v jedilnici šole. Po uvodnem ravnateljevem nagovoru bodo sestanki po oddelkih v razredih.

Veselimo se srečanja z vami.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj

Šola v naravi - Kavka (5. dan)

petek, 6. 9. 2019, 20:36, objavil Igor Koser

Tudi danes nas je prebudilo sveže jutro. Zjutraj smo spakirali in pospravili, nakar je, kot vsak dan sledil pregled sob in ocena nočnega miru. Po zajtrku smo izvedeli zmagovalca – fantje iz skupine oz. sobe ŠOJE. Nato smo se odpravili v Kobarid, v muzej, kjer smo izvedeli veliko o Soški fronti in prvi svetovni vojni. Po obisku muzeja smo se odpravili v tamkajšnjo ribogojnico, kjer so nam pokazali, kako gojijo soške postrvi in šarenke. Kosilo smo si privoščili v pizzeriji Fedrih, kjer so nam častili sokove, pizze pa smo dobili po še posebej ugodni ceni. S polnimi trebuščki smo zasedli avtobus gospoda Breznika, ki nas je že zjutraj pričakal z velikim nasmehom. Pot skozi Ljubljano se je malo zavlekla, saj smo naleteli na cestni zamašek, pa še prometno nesrečo. Utrujeni, a s pesmijo smo se vrnili domov.

Šola v naravi - Kavka (4. dan)

četrtek, 5. 9. 2019, 21:11, objavil Igor Koser

Najprej dolg od včeraj. Med dvema ognjema so zmagali 8. a. V nogometu so boljši 8. b. Košarka pa postreže z izenačenim rezultatom. Vsi pa se imamo radi in odlično sodelujemo tudi v mešanih ekipah!

Učitelji smo zelo ponosni na naše učence!!!!

Tudi četrto jutro smo zajtrkovali s pogledom na morje v daljavi. Nadalje smo se razdelili v dve skupini. V prvi smo spoznavali lišaje in s pomočjo njih ugotavljali o čistoči zraka v bližnji okolici. V drugi skupini pa smo nastopili v vlogi Robinov Hoodov. Spoznali smo dele loka in puščice, se naučili pravilne drže in uporabe loka, ter seveda tudi ciljali v tarčo. Zelo dobro nam je šlo. Po obeh aktivnostih, ki smo ju izvedli izmenjaje, smo imeli kosilo in nato nekaj časa za počitek. Prosti čas smo preživeli s poslušanjem glasbe v domu ali pa z igranjem košarke na igrišču.

Popoldne je sledil orientacijski izziv. Po abecedi smo bili razdeljeni v 12 skupin in se podali »Od kamna do kamna«. Začeli smo v modri sobi v domu Kavka, kjer smo morali ustrezno odgovoriti na tri vprašanja, nato pa smo lahko pot nadaljevali do naslednje kontrolne točke. Ta je bila na zbirnem mestu in tukaj smo preverili poznavanje smeri neba. Pri tretji kontrolni točki, ki je bila ob športnem igrišču na kurišču smo morali zabeležiti poznavanje lišajev in plezalne opreme. Nadalje smo iskali oznako za pot na vrh Kuk, dodatno pa smo morali pokazati še poznavanje Kavkne jame in življenja v njej. Do pete točke smo prispeli tako, da smo se mimo CŠODja spustili do kapelice in tam odgovarjali na vprašanja povezana s prvo svetovno vojno in soško fronto. Našteti smo morali tudi nekaj ptic. Še niže po cesti smo našli spomenik med brezama, ki smo ju morali opisati, hkrati pa našteti še značilne slovenske jedi. Nato smo se vrnili na travnik pod domom, na kontrolno točko 7, kjer smo pokazali poznavanje okoliških hribov in krajev. Spomniti pa smo se morali tudi poimenovanja lokostrelske opreme. Ob zidu pod domom Kavka smo nato odkrivali zeliščni vrt in rastline v njem. Zadnja kontrolna točka zunaj je bil znak za električno napetost. Tam smo morali napisati, katere okoliške živali poznamo, ter 6 krajev, skozi katere smo se peljali od OŠ Benedikt do Kavke. Svoje odgovore smo nato odnesli v modro sobo.

Po večerji je bil družabni večer z uradno razglasitvijo rezultatov orientacijskega tekmovanja. Nato so sledile predstavitve po sobah (kanje, čuki, šoje, vrabčki, lastovke, sove). Vsaka soba je morala pripraviti predstavitev sobe, ter modno kreacijo. Sledila je zabava.

Prvi šolski dan

četrtek, 5. 9. 2019, 15:21, objavil Suzana Zelko

V ponedeljek se je spet začela šola. Učenci so se ob 8.20 zbrali pred šolo, kjer so jih pričakali razredniki, gospod ravnatelj ter učitelji, ki jih poučujejo.

Na našo šolo pa je letos vstopilo tudi 33 prvošolcev. Na ta dan jih je poleg gospoda ravnatelja pozdravil tudi gospod župan.

Dogajanja na prvi šolski dan si lahko ogledate v fotogaleriji.

Šola v naravi - Kavka (3. dan)

sreda, 4. 9. 2019, 21:50, objavil Igor Koser

Danes nas je ponovno pričakalo prekrasno jutro. Odpravili smo se na 10 km pohod po grebenu Kolovrata, kjer smo obiskali muzej na prostem. Med potjo smo občudovali Padsko nižino in griče v Benečiji na eni strani, ter Sočo s Tolminom na drugi. Med potjo smo občudovali še prekrasno vasico Topolovo, hrib Matajur (1650 m), Kuk (1243 m), Krn (2244 m) in se naužili zelene barve, kamorkoli je segel pogled. Pot, ki smo jo prehodili, se imenuje Pot miru, opominja pa nas na soško fronto. Ob povratku nas je že pričakalo kosilo. Po kosilu in počitku so sledile dejavnosti po skupinah. Ogled Kavkne jame s Krivopeto, plezanje, ter raziskovanje ob potoku Perivnik, kjer smo s preučevanjem vodnih živalic spoznavali vodne razmere. Po bolognese večerji smo se ponovno zbrali na igrišču, kjer smo se pomerili v raznih športnih igrah. Tekme so bile zelo napete in navijanje goreče! Nato malo glasbe, plesa, klepeta … in ob 22h v postelje!

Šola v naravi - Kavka (2. dan)

torek, 3. 9. 2019, 21:05, objavil Igor Koser

Prebudili smo se v krasno jutro in ob zajtrku občudovali pogled na okoliške hribe in vasice. V daljavi smo videli Italijo (Udine), pa tudi hrvaško morje. Nato je sledilo izobraževanje na temo prve pomoči. Zato brez skrbi, vsi smo živi in zdravi, na slikah so prikazani le naši poskusi imobilizacije udov in oživljanja. Popoldanske aktivnosti so bile enake včerajšnjemu delu v skupinah A, B, C – le da so se te zamenjale. Po okusni večerji smo se odpravili na igrišče, kjer smo izvajali razne zanimive, družabne, športne igre. Ob koncu večera smo se pomerili med dvema ognjema po oddelkih. Strasti so se razvnele ... in zmagali so? ... Boste izvedeli naslednji dan.

Šola v naravi - Kavka (1. dan)

ponedeljek, 2. 9. 2019, 21:50, objavil Igor Koser

Učenci 8. a in b razreda z razrednikoma Igorjem Koserjem, Darjo Stražišnik in učiteljem športne vzgoje Andrejem Šalamunom smo varno in srečno prispeli na Livške Ravne, v CŠOD Kavka. Pričakalo nas je okusno kosilo – pohano :) Po kosilu in počitku smo se udeležili že prvega dela v skupinah. Skupina A je raziskovala potok Perivnik. Zaradi dežja se je večji del pouka odvil kar v zeleni učilnici. Skupina B se je podala na kratek sprehod in si ogledala bližnjo Kavkno jamo. Skupina C se je preizkusila v plezanju. Najprej so se nekateri preizkusili v plezanju zunaj, ker pa nas je pregnal dež, smo nadaljevali z balvanskim plezanjem v domu. Po večerji smo se odpravili na večerni sprehod na Kuk in se tako iz 1045 m povzpeli preko 1200 m. Tuširanje. Spanje.

Šola v naravi - Kavka

ponedeljek, 2. 9. 2019, 13:38, objavil Igor Koser

Obveščamo vas, da so učenci 8. razredov varno prispeli v šolo v naravi na Kavko.

NPZ - Informacije za učence in starše

ponedeljek, 2. 9. 2019, 10:33, objavil Aljoša Bradač

Spoštovani starši in učenci!

Republiški izpitni center je objavil Informacije za učence in starše za šolsko leto 2019/2020. MIZŠ je za našo šolo kot 3. predmet na NPZ določilo biologijo.

Aljoša Bradač, mag. posl. ved, ravnatelj