PROJEKT PASAVČEK - RED JE VEDNO PAS PRIPET!

objavljeno: 11. mar. 2014 11:59 avtor: Simona Lorenčič   [ posodobljeno 31. mar. 2014 13:05 ]
   

O PROJEKTU

Splošno

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa vodi in koordinira projekt Pasavček, ki poteka v Sloveniji že osmo leto. V preteklosti je projekt potekal v okviru mednarodnega projekta EUCHIRES (European public awareness campaign on the use of seat belts and child restraints systems), ki ga je finančno podprla tudi Evropska unija. 

Osnovni namen projekta Pasavček je: 

Spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo.

V Sloveniji smo v okviru projekta pripravili medijsko kampanjo, s katero želimo senzibilizirati predvsem otroke in njihove starše o nujnosti uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Hkrati pa preko različnih strokovnih gradiv, izobraževanj in svetovanj na dogodkih Pasavček povečujemo informiranost in znanje staršev in otrok. 

Projekt temelji na pozitivni spodbudi, saj nagrajujemo otroke, ki so aktivni v projektnem delu in so v osebnem avtomobilu pripeti. Otroci prejmejo različne nagradice (zapestnica, figurica, tattoji, baloni itd.) z likom pasavčka. Lik pasavca smo izbrali, ker ima ta žival v jezikih vseh sodelujočih držav v svojem imenu tudi besedo pas in z besedno igro še poudarja uporabo varnostnega pasu. Največja nagrada je figurica Pasavčka, ki je narejena tako, da se lahko z ježki pripne na varnostni pas in jo ima otrok tudi v avtu. 

V preteklih letih smo medijsko kampanjo nadgradili s sodelovanjem z glasbeno skupino Čuki, ki je v ciljni starostni skupini zelo priljubljena. Tako smo pripravili radijski oglas, ki vsebuje del pesmi Mi gremo pa na morje, ki je izšla na njihovi zgoščenki.


Kdo je PASAVČEK


Pasavec, ki se mu latinsko reče Tolypeutes, angleško pa armadillo, je južnoameriški sesalec. Spada med redkozobce, pa tudi med hude zaspance, saj prespi od 18 do 20 ur na dan. Telo ima prekrito z roževinastimi ploščami, ki na glavi oblikujejo ščit, na hrbtu pa prečne pasove. Zaradi teh je dobil svoje ime. Živi v rovih, ki si jih izkoplje sam, njegova hrana pa so v glavnem žuželke. Kadar se počuti ogroženega, se zvije v klobčič oziroma kroglico in se tako zaščiti.

Slika PASAVCA
pasavec

Živega Pasavčka si lahko ogledate tudi v Dunajskem živalskem vrtu, kjer so ga dobili v letu 2008 kot mladička in je sedaj najbrž že zelo zrasel. V naše kraje pa je prišel prav poseben Pasavček, ki animira otroke na naših prireditvah, jih povpraša ali uporabljajo otroški sedež ter jih po demonstriranju pravilne uporabe nagradi z izdelki Pasavčka (baloni, tattoji).

Maskota Pasavček
maskota pasavec


Red je vedno pas pripet!


V okviru projekta EUCHIRES smo poleg ostalega promocijskega materiala izdali tudi informativno-izobraževalno knjižico, v kateri lahko najdete vse, kar se nanaša na uporabo otroških varnostnih sedežev. 

Knjižica Red je vedno pas pripet ikona pdf (4008 kB)


Preventiva


V okviru Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa deluje tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, katerega osnovne naloge se nanašajo na izvajanje aktivnosti za večjo varnost v cestnem prometu ter preventivne in izobraževalne aktivnosti.

Tudi v tem šolskem letu smo se v VRTCU vključili v projekt Pasavček. Projekt je namenjen izboljšanju prometne varnosti, predvsem pa spodbujanju pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo v avtomobilu. 


Prisluhnite pesmi, ki jo prepeva Romana Kranjčan, Da prijazna bodo jutra. Isto pesem lahko najdete tudi v izvedbi Adija Smolarja. Otrokom je pesem zelo všeč. Odrasli pa poskrbimo, da bodo jutra prijazna in korak naših najmlajših varen...

Besedilo  Prisluhni pesmi


PASAVČEK PRAVI:

RED JE VEDNO PAS PRIPET!

pasavcek1

»PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ,
Z NJIM JE V AVTU VEDNO VARNO,
VOZIT SE JE RES ZABAVNO,
ČE VSI VEMO KAJ JE RED:
RED JE VEDNO PAS PRIPET! 

OČKU REČEM ALI PA MAMI,
DA ME S PASOM VARNO SPRAVI,
VSI NAJ VEMO, KAJ JE RED:

RED JE VEDNO PAS PRIPET!«


V nadaljevanju si boste lahko v sliki in besedi ogledali zaključek projektnega dela v oddelku MEHURČKI in SONČKI, saj je projekt aktivno namenjen otrokom od 4. leta dalje ter temu tudi primerne naloge in dela (v pripravi)! 

Comments