Domov‎ > ‎Učitelji‎ > ‎Svetovalna služba‎ > ‎

STRAN ZA STARŠE

 
 
 
 
KORISTNE POVEZAVE za starše.
 
 
 
 

NEKAJ NASVETOV ZA STARŠE

Kaj morate vedeti o internetu, pa si ne upate vprašati svojih otrok, si lahko preberete na www.safe.si.

Top 10 nasvetov za starše

(povzeto po priročniku Kaj morate vedeti o internetu, pa si ne upate vprašati svojih otrok.

Pripravila jo je ekipa projekta SAFESI, projekt je sofinanciran s strani Evropske Komisije ter

Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo)

􀀹 Računalnik postavite v dnevni prostor in nikakor ne v otroško sobo.

􀀹 Spodbujajte svoje otroke, da svoje izkušnje z interneta delijo z vami. Uživajte na internetu skupaj z njimi. Obenem pa jih naučite, naj zaupajo svojim občutkom. Če jim je  zaradi česarkoli na internetu nerodno, naj vam o tem povedo.

􀀹 Če otroci obiskujejo družabna omrežje, uporabljajo programe za neposredno sporočanje, internetne videoigre ali druge internetne dejavnosti, ki zahtevajo uporabniško ime, s  katerim se identificirajo, jim pomagajte izbrati primeren vzdevek in zagotovite, da ne razkriva nobenih osebnih informacij o njih.

􀀹 Otrokom zabičajte, naj nikoli ne objavijo svojega / vašega naslova, telefonske številke ali drugih osebnih informacij, niti tega, kam hodijo v šolo ali kje se radi igrajo.

􀀹 Otrokom prepovejte, da bi se kadarkoli sami sestajali s prijatelji z interneta. Pojasnite jim, da internetni prijatelji morda niso to, za kar se izdajajo. Srečanje dovolite samo na varnem in javnem kraju, pod pogojem, da ga nanj spremljate vi ali kakšna druga odrasla oseba, ki ji zaupate.

􀀹 Učite jih, da je razlika v tem, kaj je prav in kaj ne, na internetu enaka kot v resničnem življenju. Spoznajo naj spletni bonton. Poučite jih, da pravila lepega vedenja niso nič drugačna, čeprav sedijo za računalnikom.

􀀹 Otroke učite spoštovati lastnino drugih uporabnikov interneta. Pojasnite jim, da je nezakonito presnemavanje rezultatov drugih ljudi (glasbe, filmov, videoiger in drugih programov) povsem enako, kot da bi to ukradli v trgovini.

􀀹 Otroke učite, da ni vse kar preberejo ali vidijo na internetu, res. Spodbujajte jih, naj vas vprašajo, če niso prepričani.

􀀹 Poskrbite za ustrezno zaščito računalnika z namestitvijo protivirusnih programov in požarnega zidu. Če tega ne zmorete sami, poiščite pomoč.

􀀹 Skupaj z otroki postavite družinska pravila uporabe interneta, ki naj veljajo za vse. Med pravili naj bo tudi dnevna oz. tedenska časovna omejitev uporabe računalnika oz.  interneta. Otroku ne morete biti primeren zgled, če se sploh ne zanimate, kaj počne na internetu.


Podstrani (1): KORISTNE POVEZAVE
Comments