Domov‎ > ‎Otroški parlament‎ > ‎

Otroški parlament 2013/2014

Tema letošnjega otroškega parlamenta je RAZMERE V DRUŽBI.
Mentorici otroškega parlamenta sva Renata Klemenčič in Marjana Zorko.


ZAHVALA


Končali smo z izvajanjem projekta PODARI IGRAČO, ŠOLSKO POTREBŠČINO, KNJIGO..., s katerim smo želeli pri učencih spodbuditi dobrodelnost. Na to akcijo se je odzvalo veliko učencev in prineslo ogromno uporabnih stvari.

Igrače smo v petek, 7.3.2014, ob kratkem kulturnem programu slovesno predali Rdečemu križu Slovenije. Pridružila sta se nam podpredsednica Rdečega križa Slovenije, gospa Irena Nečemer, ter predsednik OO RK Benedikt, gospod Milan Repič. Oba sta se učencem zahvalila za njihovo dobrodelno noto. Igrače bodo podarili Centru za socialno delo Maribor - enoti za družine, ki jih bo potem razdelila otrokom, ki jih potrebujejo. CSD Maribor je na šolo že poslal posebno zahvalo za našo dobrodelnost - ogledate si jo lahko spodaj v prilogi.


Hvala vsem, ki ste sodelovali v tem projektu!

"Otroci se ne rojevajo za to, da bi bili mi srečni. Naša radost naj bo, da se jim bo dobro godilo in bo njihovo življenje polno." (Rabindranath Tagore)


                          Štajerski TEDNIK, petek 21.3.2014


Medobčinski otroški parlament je letos potekal v Lenartu v Centru Slovenskih goric, in sicer v petek, 21.02.2014.
Našo šolo so več kot odlično zastopale devetošolke Ana Pahler, Sanja Rajter in Maša Repič, ki so jih učenci izbrali na šolskem parlamentu. Nanje smo zelo ponosni, saj so zelo suvereno in prepričljivo zagovarjale svoje mnenje o razmerah v družbi. Sanja Rajter se je tudi uvrstila na zasedanje regijskega otroškega parlamenta, ki bo potekal v četrtek, 6.3.2014 v Mariboru. Ker so naše učenke tako dobro predstavile  dejavnosti, ki jih v okviru otroškega parlamenta izvajamo na šoli, jih je predstavnica Zveze prijateljev mladine Maribor povabila, da naše delo predstavijo na regijskem parlamentu. BRAVO PUNCE!!!


Regijski otroški parlament je potekal v četrtek, 6.3.2014 v Mariboru. Na njem sta naši učenki Sanja Rajter in Maša Repič predstavnikom šol iz mariborske regije predstavile filmček z dejavnosti, ki so v okviru otroškega parlamenta potekale na naši šoli. Sledilo je delo po skupinah. Sanja je v skupini s svojimi vrstniki razmišljala o tem, če je vsako delanje dobrih del že dobrodelnost - pri tem so ugotavljali, da delanje dobrih del zaradi slave ni prava dobrodelnost.  Maša pa se je v svoji skupini  ukvarjala s temo človek proti naravi, ob čemer so iskali rešitve za boljše varovanje narave. Mentorji smo medtem sodelovali v delavnici UNICEF-a o učenju otrokovih pravic. Sledila je eko-pogostitev ter nato predstavitev dela po skupinah. Za vse udeležence je bila to zelo zanimiva izkušnja.


V zadnjih mesecih smo imeli veliko dejavnosti na to temo. Najprej smo zbirali ideje, kaj naše učence v zvezi s to temo sploh zanima. Ugotovili smo, da jih zanima ogromno stvari - predvsem finančne krize, brezsposelnost, revščina, finančne razlike med ljudmi, diskriminacija, prijateljstvo, spoštovanje, enakost med ljudmi itd. Nato so se razredniki v razredu o teh temah s svojimi učenci pogovarjali.


ZASEDANJE ŠOLSKEGA OTROŠKEGA PARLAMENTA je potekalo v četrtek, 6.2.2014, ko smo imeli tudi tehniški dan na to temo. Najprej so nam predstavniki Društva za boljši svet odigrali gledališko predstavo z naslovom Razmere v družbi, v kateri smo se lahko zamislili nad današnjimi razmerami v družbi. Hkrati pa smo se zamislili nad sabo in nad tem, kako lahko mi prispevamo k izboljšanju razmer v družbi. Nato so se učenci po oddelkih pogovarjali s svojimi razredniki o tej temi v obliki debate in si skupaj izdelali načrt, kaj bi lahko naredili za boljši jutri.
Ob 11.00 se je v športni dvorani začelo skupno zasedanje šolskega parlamenta. V njem so sodelovali predstavniki oddelkov, prav tako pa se je v razpravo vključevala tudi publika na tribunah. Zasedanje je vodilo kar nekaj devetošolcev in dve osmošolki, ki so si vsi želeli preizkusiti se v vodenju.
Po kratkem kulturnem programu ob slovenskem kulturnem prazniku so učenci predstavili delo po oddelkih, nato pa je sledila skupna debata, ki se je končala ob 12.45. (sklepe in zapisnik šolskega parlamenta si lahko prebere spodaj v datotekah)


V oddelkih so si učenci skupaj z razredniki zastavili cilje za konkretne dejavnosti, kako bi lahko izboljšali razmere v duržbi. Dejavnosti, ki na to temo potekajo, so:
 • izdelujemo modre Nivea srčke (z vsakim izdelanim srčkom darujemo 0,25 centov);
 • učenci in učitelji Oš Benedikt smo botri desetim otrokom iz Kenije;
 • učenci 1.triade so izdelali družabne igre, za katere ni potreben denar, pa so ob njih prav tako srečni;
 • izdelali so lutko Srečko, ki jih spominja na dobro počutje;
 • v igralnih odmorih se igrajo igre naših babic in dedkov, ki so zelo preproste in zanje ni potrebno kupiti dragih igrač;
 • izvajamo medsebojno vrstniško učno pomoč;
 • poskušamo sprejemati drug drugega takšnega, kot smo;
 • veliki bratje/sestre (učenci 9. razredov) obiskujejo svoje male brate/sestre (prvošolce)  in jim pomagajo pri učenju, jim berejo, se z njimi igrajo;
 • prostovoljci izvajajo številne dejavnosti na šoli in tudi v kraju;
 • ob jutranjem sproščanju nekateri skrbijo za svoje dobre počutje;
 • srček pomoči, ki kroži po šoli (ko kdo komu pomaga, mu podari srček, nato ga podari dalje...);
 • izdelovanje Valentinovih srčkov, ki bodo na valentinovo razveselili Benedičane :)
 • ...


... POKUKAJTE V NASMEH ...

Stopi korak naprej.


Podstrani (1): PODARI NASMEH ...
ĉ
Osnovna šola Benedikt,
13. feb. 2014 10:52
ĉ
Osnovna šola Benedikt,
16. feb. 2014 10:02
Ċ
Osnovna šola Benedikt,
13. mar. 2014 09:04
ĉ
Osnovna šola Benedikt,
13. feb. 2014 10:51
Comments