Aktualno‎ > ‎Novice in obvestila‎ > ‎

ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT

objavljeno: 6. feb. 2018 13:05 avtor: Vesna Breznik   [ posodobljeno 9. feb. 2018 01:01 ]
V sredo, 31. 1. 2018, smo izvedli 2. tehniški dan, in sicer so se naši osnovnošolci prelevili v mlade parlamentarce, saj smo imeli zasedanje šolskega otroškega parlamenta na temo Šolstvo in šolski sistem.
Novost v tem šolskem letu je, da sta obravnavi teme namenjeni dve šolski leti. V letošnjem šolskem letu smo se tako osredotočili na odnose v šoli in šoli za življenje. 
Predstavniki iz posameznih razredov od 4. do 9. razreda smo se že pred samim tehničnim dnevom srečevali v delavnicah, v okviru katerih smo se pripravljali na samo zasedanje. Pripravili smo anketni vprašalnik, s katerim smo želeli preveriti, kakšni so odnosi na naši šoli. Rezultati ankete pa so nam služili kot trditve za debato.
V tako zavzetih pripravah smo se resnično veselili tehničnega dneva.
Dan smo pričeli z našimi prijatelji, člani društva Za boljši svet, ki so nas v dan popeljali z gledališko predstavo Šolski vrtiljak. Podali so nam več odličnih iztočnic za delo v razredu. Učenci so se 2 šolski uri pogovarjali tako o prijateljstvu v razredu, šoli v preteklosti in prihodnosti, raziskovali različne šolske sisteme in jih primerjali z našim; o pomenu znanja, ki ga pridobimo v šoli, kako lahko učenci vplivajo na pouk, kakšen je sanjski učitelj, sanjski učenec in seveda še o mnogih drugih stvareh, ki se dotikajo šole kot take.
Čas je tako kar prehitro minil in potrebno se je bilo odpraviti v telovadnico, kjer je bilo že vse pripravljeno na 28. zasedanje šolskega otroškega parlamenta. Pridružili so se nam tudi gostje, in sicer g. župan, Milan Gumzar, predsednik kluba krvodajalcev, g. Mirko Šijanec, predsednik PGD Benedikt, g. Jože Maurič, predsednik zgodovinskega društva Atlantida, g. Mlasko, predsednica glasbeno-umetniškega društva Musica Levares, ga. Majda Fras Leva, in seveda naš prav poseben gost, g. Klemen Leopold, predsednik Študentskega kluba Slovenskih goric, ki je nam vsem podal kar nekaj lepih misli o tem, kaj ti lahko da šola za življenje.
V okviru programa oz. zasedanja so učenci iz posameznih razredov pripravili predstavitve dela v razredu, mladi parlamentarci pa so se preizkusili v debati in argumentiranju izpostavljenih trditev.
Z izvedeno anketo smo namreč ugotovili, da večina naših učencev rada hodi v šolo, da imajo dobre oz. odlične odnose tako s sošolci kot drugimi vrstniki, da na njihovo počutje v razredu v glavnem vplivajo sošolci in učitelji, da na slabše medsebojne odnose vplivajo slabe ocene in slaba komunikacija med udeleženci. Večina naših učencev je mnenja, da na vzpostavitev dobrih odnosov vpliva prijaznost, odkritost, pomoč, iskrenost in spoštljivost drug do drugega.
Učenci so za vzpostavitev dobrih medsebojnih odnos pripravljeni tudi kaj narediti, kar lepo izkazujeta dva izmed podanih odgovorov: "Vsak mora sam pri sebi razčistiti, kaj dela narobe in se potruditi to spremeniti." in "Sami se moramo čim bolj truditi in vedeti, kje je meja, tako bodo tudi odnosi boljši."

                                                     Tako globoke misli za tako pomemben dan!

Dan smo zaključili s pomembnimi sklepi:
- Hvaležni smo za to, kar imamo.
- Spodbujajmo medsebojno pomoč, vljudnost, odkritost, spoštljivost.
- Učenje naj bo praktično in zanimivo. Učitelji, odvrzite balast!
- Šola nas uči za vso življenje.
- Naučimo se živeti v sožitju vseh ljudi.
- Dobri medsebojni odnosi niso odvisni od posameznika, temveč od vseh, ki so v tej skupnosti.
- Na šoli bomo uredili kotiček prijateljstva.
- Vrnimo otrokom otroštvo.

Ker pa včasih slike povedo več kot besede, si lahko utrinke izvedenega tehničnega dneva ogledate v rubriki Aktualno - Fotografije 2017/2018 - Zasedanje 28. otroškega parlamenta oz. tukaj.
Comments