NAGRADNI IZLET

objavljeno: 1. jun. 2014 11:56 avtor: Vesna Breznik   [ posodobil 1. jun. 2014 11:56 Osnovna šola Benedikt ]
 V petek, 30. 5. 2014, smo organizirali nagradni izlet za učence (2 iz vsakega oddelka), ki so si ga s svojim marljivim delom in lepim vzgledom vsekakor zaslužili. Tokrat smo se odpravili na Goričko, v majhno vasico Grad na Goričkem, kjer je od lanskega leta odprt doživljajski park Vulkanija. Doživljajski park Vulkanija predstavlja sile iz Zemljinih globin in geološke procese na površju  ali blizu njega, ki spreminjajo podobo kopnega in morja skozi geološko zgodovino Zemlje in še posebej skozi geološko zgodovino ozemlja današnjega Goričkega. Skozi svet vulkanov nas je vodil krtek Oli, ki je izvrsten poznavalec podzemlja, ves čas pa mu je bila za petami čarovnica Eza, ki mu je želela izmakniti kristale olivina, po katerih je krtek dobil tudi ime. Doživeli smo nastanek vesolja, razmah življenja, izbruh vulkana na Goričkem in geološko zgodbo Goričkega vse do današnjih dni v najmodernejši stereoskopski 3D dvorani v Sloveniji. Še pred tem smo se sprehodili skozi lavino cev in se z dvigalom popeljali v razžarjeno podzemlje.
Ogledali smo si tudi Lednarjevo usnjarno, hišo iz začetka 20. stoletja, ki je razdeljena na bivalni in obrtniški del, v katerem je bila usnjarna. Usnjarna je v srednjem veku služila neposredni oskrbi gradu Grad.
Po malici smo se odpeljali do kamnoloma bazaltnega tufa in še naprej do učne poti do tromejnika (Slovenija-Madžarska-Avstrija). Po prehojeni učni poti smo se že rahlo utrujeno vračali proti domu s postankom v Radencih, kjer smo se okrepčali še s sladoledom.
 
Prav vsi smo preživeli čudovit dan v prepričanju, da se v ta del Slovenije še kdaj vrnemo.
 
 
Vesna Breznik
Comments