Kulturni dan O Ivanu in Ani

objavljeno: 18. sep. 2014 05:04 avtor: Vesna Breznik   [ posodobil 2. okt. 2014 02:14 Osnovna šola Benedikt ]
V četrtek, 18. 9. 2014, smo na OŠ Benedikt izvedli 1. kulturni dan, ki je bil v znamenju mavrice, ki nas je povezala z našim največjim slovenskim pisateljem Ivanom Cankarjem.
Že v mesecu juniju se je ob sodelovanju z Matično knjižnico Lenart ter založbo Ajda porodila zamisel, da bi predstavitev slikanice Toneta Partljiča O Ivanu in Ani pripravili prav v Benediktu v sodelovanju z osnovno šolo.
Beseda je dala besedo in zamisel je prešla v uresničitev.
Po zadani zamisli nam je g. župan, Milan Gumzar, v sodelovanju z založbo Ajda podaril 17 slikanic, ki smo jih s pridom uporabili pri delu.
Učenci od 1. do 9. razreda so tako že v 1. šolski uri spoznali zgodbo Ivana Cankarja, ki je v Ljubljani spoznal mlado, zalo  dijakinjo učiteljišča Ano Lušinovo, v katero se je neizmerno zaljubil. Nesrečna usoda je hotela, da se je Ivan preselil sestri v Pulj, Ana pa je dobila službo učiteljice v majhni vasici ob glavni cesti Maribor-Radgona, v Benediktu. V stiku sta ostala preko pisem. V enem izmed mnogih je Ana spraševala Ivana, kaj meni o njeni poroki z učiteljem Hinkom Bergantom, že kaj kmalu pa mu je sporočila tudi žalostno vest, da je zbolela za kostno jetiko. Ivan ji je vedno odgovarjal, dal ji je čutiti, da jo še vedno ljubi, vendar nikoli ni zbral dovolj moči, da bi ji to iskreno izpovedal. Zaradi bolezni se je Ana poročila z Bergantom, saj je potrebovala nekoga ob sebi, preselila pa sta se na Plešivec nad Velenjem pod Uršljo goro, kjer je kmalu tudi umrla. Ko je Ivan izvedel za njeno smrt in ker je takrat prebival pri prijatelju Alojzu Kraigherju pri Sveti Trojici, je odšel v Benedikt iskat njen grob. Vendar ga ni našel, saj je bil daleč tam pod Uršljo goro. Z Anico je umrla njegova muza, njegov navdih umetniškega ustvarjanja. Osem let po Anini smrti je umrl tudi Ivan.
Dandanes ju povezuje mavrica: z njegovega groba v Ljubljani se povzdigne modra barva in izpod Uršlje gore z Aničinega groba se dvigne prelepa rdeča barva, ki se zlije z modro. Tako se vsaj na loku mavrice podata na sprehod z roko v roki, pesnik in njegova Anica.
Učenci so v razredih, po delavnicah tako spoznali usodo glavnih likov Partljičeve slikanice O Ivanu in Ani, poustvarjali ter svoje delo predstavili na zaključku v večnamenski športni dvorani, kjer je bilo srečanje tako z avtorjem, g. Tonetom Partljičem, ilustratorjem, g. Antonom Buzetijem, ter založnikom založbe Ajda, g. Jožetom Gombocem. Srečanje z gosti je uspešno vodila vodja Matične knjižnice Lenart, ga. Marija Šauperl. Še pred tem pa smo imeli edinstveno priložnost svojemu namenu predati šolsko galerijo z edinstveno razstavo originalnih ilustracij s slikanice. Le-ta bo na voljo ogledu do konca meseca septembra.
Po zaključku kulturnega dneva smo zadovoljni ugotovili, da nas je sijoča mavrica medseboj še trdneje povezala, povezala nas je z edinstvenim spoznanjem, da se lahko Benedikt zapiše med pomembne literarne kraje, ki so dali viden pečat slovenski literaturi.
Vabljeni ste tudi vi, da si pridete ogledat razstavo ilustracij Antona Buzetija, predvsem pa da vzamete v roko knjigo O IVANU IN ANI.

Comments